Hlavní obsah

Nová studie ukazuje, jak zabírají vakcíny proti covidu

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Rozsáhlá francouzská studie uvádí, že očkování snižuje riziko úmrtí i hospitalizace o 90 procent. Vědci srovnávali data více než 22 milionů lidí.

Článek

Francouzští výzkumníci v čele s vedoucím výzkumu Mahmoudem Zureikem se zaměřili na sledování vlivu očkování na symptomy onemocnění, které mohou vést k úmrtí nebo hospitalizaci. „Epidemie bez onemocnění s vážným průběhem už není epidemie,“ vysvětlil Zureik.

Vědci tak zjistili, že vakcíny chrání i proti těm nejhorším projevům infekce. Riziko, že člověk skončí v nemocnici nebo zemře, se dva týdny po druhém očkování snížilo až o 90 procent. „U naočkovaných existuje devětkrát nižší riziko hospitalizace nebo úmrtí než u neočkovaných,“ uvedl Zureik pro Agence France-Presse. Efektivita očkování proti hospitalizaci nebo úmrtí se navíc podle zjištění v prvních pěti měsících nesnižuje. Stejné výsledky se ukázaly u vakcín Pfizer/BioNTech, Moderna a Oxford/AstraZeneca.

Na rozsáhlé studii pracovalo vědecké uskupení Epi-Phare, zřízené několika francouzskými zdravotnickými institucemi. Vědci v rámci ní srovnávali údaje 11,3 milionu naočkovaných nad 50 let s identickou skupinou neočkovaných. Snažili se vždy zajistit, aby jak očkovaní, tak neočkovaní byli stejného věku i pohlaví a žili ve stejném regionu.

Další výzkum plánují vědci soustředit na mutaci delta, která se v zemi začala rychle šířit až ke konci výzkumného projektu. I tak první výsledky ukázaly, že možnost vážného nebo fatálního průběhu se u lidí nad 75 let snižuje o 84 procent a u věkové skupiny 50 až 74 let o 92 procent.

Reklama

Doporučované