Hlavní obsah

Nová technologie z MIT umožňuje vidět skrz zeď

Vědci z MIT vymysleli způsob, jak sledovat lidi, respektive jejich pohyb, skrz zdi, aniž by byl potřeba nějaký senzor. Tým pod vedením profesorky počítačových věd Diny Katabiové vynalezl technologii zvanou RF-Pose hlavně za účelem sledování nemocných pacientů.

Reklama

Článek

Bezdrátový přístroj, který připomíná Wi-Fi router, dnes už v USA testuje více jak 200 domácností. Je navržen tak, aby dokázal skrz zeď monitorovat vaši chůzi, srdeční tep nebo třeba dýchání. Důležitou inovací je i přesné sledování spánku včetně spánkových fází (od usínání až po hluboký spánek). Znamená to, že by technologie mohla nahradit náročné studie a výzkumy, které vyžadují spaní v laboratoři a nošení elektrod.

Technologie RF-Pose může být užitečná například u pacientů trpících Parkinsovou nebo Alzheimerovou chorobou nebo také u lidí s roztroušenou sklerózou. Poskytovatelům zdravotní péče to tak dává možnost nahlédnout do životů pacientů, jakou dříve neměli a monitorovat například změny ve způsobu chůze. Lidé by tak také mohli například sledovat staršího příbuzného a zaznamenat, kdyby třeba upadl. Tento startup se nabízí i k využití při záchranných akcích. Po živelní katastrofě by mohl pomoci hledat pohřešované osoby.

Jak celé zařízení funguje a jaké dává možnosti ochrany soukromí? Podrobnosti v tomto textu .

• Autorkou článku je Pavla Valouchová z Vyšší odborné školy publicistiky. Je součástí projektu Student ́s life, který studenti připravují pro Televizi Seznam.

Sledujte pořad Student ́s life v Televizi Seznam. Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované