Hlavní obsah

Nová vakcína na obzoru: Izrael spojí síly s Rakouskem a Dánskem

Foto: Profimedia.cz

Dánská premiérka Mette Frederiksenová, izraelský předseda vlády Benjamin Netanjahu a rakouský kancléř Sebastian Kurz.

Reklama

Aliance tří zemí si za cíl klade společný výzkum a vývoj vakcín proti koronaviru, stejně jako společné investice do jejich výroby.

Článek

Vedoucí představitelé těchto tří zemí uvedli, že jejich spojenectví pomůže zřídit fond pro výzkum a vývoj a zahájit společné úsilí o společnou výrobu budoucích vakcín. Uvedl to předseda vlády Benjamin Netanjahu na tiskové konferenci v Jeruzalémě spolu se svým dánským protějškem Mette Frederiksenovou a rakouským kancléřem Sebastianem Kurzem.

„Nevíme, jak dlouho současné koronavirové vakcíny vydrží. Je to půl roku, je to rok, jsou to dva roky, je to více, je to méně? Nevíme, a proto musíme chránit naše lidi před opětovným výskytem této pandemie nebo mutací,“ prohlásil Netanjahu podle webu Times of Israel.

Cílem této snahy je podle agentury AP předejít dalšímu očekávanému nárůstu případů nákazy onemocněním covid-19 a nejistotě o účinnosti očkování. Lídři uvedli, že podrobnosti, jako jsou náklady a časový rámec projektu, se stále ještě zpracovávají.

Frederiksenová uvedla, že tyto tři země „od začátku pandemie velmi úzce spolupracují“. „Všichni máme slibný výzkum, který by mohl připravit půdu pro platformu nové generace. Nemůžeme dopustit, že nás virus znovu zaskočí. Máme nové mutace, možná i novou pandemii, možná zdravotní krize znovu ohrozí naše společnosti,“ varovala Frederiksenová.

„Země sdílejí vizi, že včasný přístup k vakcínám bude pro naše společnosti v nadcházejících letech zásadní,“ řekla dánská premiérka a dodala, že schopnost Izraele zavádět vakcíny proti koronaviru tak efektivně Dánsko a Rakousko velmi inspiruje.

Izraelský boj s koronavirem pochválil i rakouský kancléř Sebastian Kurz. Netanjahu podle něj počátkem roku 2020 jako jeden z prvních identifikoval opravdové nebezpečí pandemie. „(Netanjahu) byl možná hlavním důvodem, proč jsme v Rakousku na šíření koronaviru reagovali poměrně brzy. Izrael je nyní také první zemí na světě, která ukazuje, že je možné virus porazit. Svět se na Izrael dívá s obdivem,“ uvedl Kurz.

„Tuto pandemii lze překonat pouze prostřednictvím globální spolupráce,“ uvedl dále rakouský kancléř Sebastian Kurz. To je podle AP po celou dobu pandemie choulostivá otázka, panují totiž obavy, že pandemie potrvá déle v chudších zemích, které si nemohou dovolit očkovací látky tak snadno.

Kurz spojenectví oznámil v pondělí s tím, že Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) je „při schvalování vakcín příliš pomalá“. Proti tomu se ohradilo francouzské ministerstvo zahraničí, které trvalo na tom, že „nejúčinnější řešení pro splnění našich potřeb očkování musí zůstat v evropském rámci“.

„To je to, co zaručuje solidaritu mezi členskými státy, která je podstatnější než kdy jindy,“ uvedla Francie ve středu v prohlášení. „Musíme v této otázce spolupracovat v rámci Evropské unie. Ale musíme spolupracovat také celosvětově,“ reagoval Kurz.

Izrael v rámci jedné z nejúspěšnějších očkovacích kampaní na světě naočkoval více než polovinu populace. Čelí ovšem kritice za to, že se jen malá část vakcín dostala na území Palestiny. To se má podle očekávání webu Times of Israel změnit příští týden, kdy Izrael poskytne vakcíny přibližně 100 000 palestinských dělníků, kteří pracují v Izraeli nebo v jeho osadách na Západním břehu. Drtivá většina z pěti milionů Palestinců na Západním břehu Jordánu a v Pásmu Gazy zůstane neočkovaná.

„Za přibližně čtyři až pět týdnů dokončíme očkování všech osob nad 50 let. Za osm týdnů dokončíme očkování všech starších 16 let, kromě těch, kteří se očkovat za žádných okolností nenechají.“ Netanjahu však dodal, že je pravděpodobné, že kvůli šířícím se různým mutacím viru budou Izraelci muset ještě nějakou dobu nosit roušky.

Kurz a Frederiksenová se v průběhu dne společně s izraelským premiérem podívali do tělocvičny, kde si měli ověřit, jak v praxi fungují certifikace o obdržení vakcíny, známé jako „zelený pas“. Do tělocvičen a na koncerty mohou chodit pouze lidé s potvrzením o očkování, které získají prostřednictvím mobilní aplikace.

Podle AP aliance Netanjahuovi slouží jako způsob, jak na mezinárodní scéně upevnit politické síly před volbami, které se v Izraeli konají již 23. března. „Očkovací národ“, jak Netanjahu Izraeli přezdívá, by se podle něj aliancí s Dánskem a Rakouskem mohl rozrůst na „očkovací národy“. Netanjahu dodal, že aliance by ráda uvítala i další mezinárodní partnery.

Reklama

Doporučované