Hlavní obsah

Nová vláda polského premiéra Morawieckého dostala důvěru

Foto: flickr.com

Mateusz Morawiecki.

Reklama

Nová polská vláda konzervativní strany Právo a spravedlnost a dvou menších pravicových stran získala důvěru Sejmu. Druhý kabinet Mateusze Morawieckého podpořilo 237 poslanců (včetně dvou poslanců opoziční Občanské koalice), 214 bylo proti a 3 se zdrželi.

Článek

V osmdesátiminutovém projevu Morawiecki představil programové prohlášení. „Naším vrcholným cílem je udělat z Polska nejlepší místo k životu v Evropě,” prohlásil mimo jiné. Kritizoval „nové modely rodiny” a nepřímo se vyhranil proti takzvané ideologii LGBT, která podle polské vlády ohrožuje polskou společnost. Na to navázal i předseda PiS Jarosław Kaczyński: „Rodina chápána tradičně, rodina, která má formu svazku ženy a muže.”

Kabinet plánuje stamiliardové investice do infrastrukturních projektů – například stavbu průplavu skrz Viselskou kosu, úplně nové centrální letiště mezi Varšavou a Lodží, opravy škol i stavby obchvatů. V plánu je i stavba 9000 kilometrů kolejí. Premiér slíbil také rozvoj obnovitelných zdrojů energie a jaderné energetiky, ale i zálohované petlahve.

Vládní prohlášení počítá i se změnou daňového systému, včetně zdanění velkých korporací. Pokračovat mají vládní sociální programy, včetně štědrých přídavků na děti, daňových slev pro lidi do 26 let nebo výplat 13. i 14. důchodů.

Opozice prohlášení zkritizovala. Předseda Senátu Tomasz Grodzki z Občanské platformy, který si premiéra do Sejmu přišel vyslechnout, řekl, že na něj vládní plán udělal dojem komunistické Polské lidové republiky: „Jsme desátou ekonomickou silou světa, a regály byly prázdné.”

Reklama

Doporučované