Hlavní obsah

Nová vláda s Andrejem Babišem má šanci. Většina krajských vedení ČSSD je pro

Většina krajů chce sociální demokracii ve vládě.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Sociální demokraté začnou o vstupu do vlády s hnutím ANO Andreje Babiše v pondělí hlasovat ve stranickém referendu.

Článek

Předseda ČSSD Jan Hamáček má šanci, že společně s dalšími čtyřmi ministry za sociální demokracii usedne v nové vládě s hnutím ANO.

Sociální demokraté sice začnou o vstupu do vlády až v pondělí hlasovat ve stranickém referendu. Vedení většiny krajských organizací je teď k vytvoření nového kabinetu nakloněno.

Výrazně proti vládě s hnutím premiéra Andreje Babiše jsou zatím jen členové ČSSD v Ústeckém kraji.

„Takto vyjednané vládní angažmá, kdy jsme v područí KSČM a prezidenta, nás pro komunální volby, které jsou na podzim, poškodí,“ říká předseda ústecké ČSSD Miroslav Andrt.

Podobně mluví šéf brněnské ČSSD. A také v Plzeňském nebo Moravskoslezském kraji převažuje názor proti vládnutí s ANO.

Prezident Miloš Zeman po setkání s Janem Hamáčkem:

Video: Seznam Zprávy

Většina krajů nechce do opozice

V Karlovarském, Zlínském nebo Pardubickém kraji jsou počty příznivců a odpůrců zhruba stejné. „Názor členů není jednotný. Osobně jsem pro vstup do vlády,“ řekl předseda zlínské ČSSD Lubomír Vaculín. „Převažující názor není,“ podotkl šéf pardubické ČSSD Jan Chvojka.

V dalších regionech pak místní předsedové říkají, že členové vládu s ANO většinou podporují.

„Já si osobně myslím, že je to nejméně špatná ze špatných variant. I proto, že pokud to teď neprojde, voliči za to potrestají ČSSD,“ uvedl předseda pražské sociální demokracie Petr Pavlík.

„Pokud zůstaneme v opozici, tak můžeme řvát maximálně na popelnice ve Sněmovní ulici,“ prohlásil poslanec a předseda ČSSD v Královéhradeckém kraji Jan Birke.

Jména ministrů za ČSSD zveřejněna

Až 19 tisíc sociálních demokratů bude v referendu hlasovat do 14. června. Aby bylo platné, musí svůj hlas odevzdat alespoň čtvrtina členů.

Už je také známo, kdo může vládě za ČSSD být. Hamáček by mohl řídit ministerstvo vnitra.

Ministrem zemědělství má být Miroslav Toman. Ministerstvo zahraničí má vést Miroslav Poche. Petr Krčál má být ministrem práce. Do křesla ministra kultury má usednout Antonín Staněk.

Reklama

Doporučované