Hlavní obsah

Nová vláda začala čistit ministerstva. A Čapí hnízdo už není v projektech, které dotuje Unie

Večerní zprávy 22. 12. 2017.

 

Reklama

Vláda zruší 73 pracovních míst na úřadech. Katalánsko po volbách, většinu získali separatisté. A ministryně pro místní rozvoj chce výrazně zjednodušit stavění v Česku. Nejen těmto tématům se věnují dnešní Večerní zprávy.

Článek

Vláda začala s vyhazovy politiků ČSSD a lidovců. Náměstci jsou překvapení, že jim nikdo nic neřekl. Změny schválila nová vláda premiéra Andreje Babiše. O křesla náměstků mají přijít zejména zástupci minulé vlády.

Mluvčí Evropské komise potvrdil posun v kauze Čapí hnízdo. Podle informací komise už české úřady vyňaly farmu z projektů spolufinancovaných z evropských fondů. Kromě toho na rozdíl od českých institucí komise potvrdila, že už má zprávu OLAFu - tedy Evropského úřadu pro boj proti podvodům. Premiér Andrej Babiš, který je kvůli Čapímu hnízdu stíhán, na dopolední tiskové konferenci vlády na otázku o zprávě OLAFu odpovědět nechtěl.

Situace v Katalánsku se nevrátí do normálu, pokud nebude nová vláda respektovat zákony. Jasný vzkaz španělského premiéra vítězným separatistickým stranám. Ty získaly ve včerejších předčasných volbách většinu, a region tak čekají další debaty o nezávislosti. Situaci v Katalánsku od začátku týdne sleduje Filip Horký.

Jedna stavba, jedno razítko. Takový plán má nová ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. Jak řekla, chce výrazně zjednodušit stavění v Česku.

Dnes je to přesně 20 let od první transplantace plic v Česku. 22. prosince 1997 ji jako první provedl tým profesora Pavla Pafka z pražské Fakultní nemocnice v Motole. Právě o tomto výročí mluvila s profesorem Pafkem Zuzana Hodková.

Reklama

Doporučované