Hlavní obsah

Nová vládní opatření. Co dělat, když se rozbije auto nebo dojde uhlí

Foto: archiv

Co dělat, když dojde otop?

Reklama

Nově mohou mít otevřeno autoservisy, prodejny stavebnin pro řemeslníky a zdravotních prostředků, jízdenkové pokladny, pohřební služby, galanterie, květinářství nebo provozovny umožňující vyzvednutí objednaného zboží a zásilek. Online obchody jsou často jedinou možností, jak koupit potřebné zboží.

Článek

Vláda od pondělí zakázala volný pohyb lidí s výjimkou cesty do zaměstnání, za rodinou, pro základní životní potřeby nebo k lékaři. Změnila se i omezení pro obchody a služby platná od sobotního rána. Jaká pravidla tedy nyní platí? Jak řešit nejběžnější životní situace?

Rozbilo se mi auto

Od 16. 3. se zákaz provozu nově netýká autoservisů do 30 osob, odtahových služeb a prodejců náhradních dílů. S porouchaným autem by tedy problém být neměl. Benzinové pumpy prodávají pouze pohonné hmoty, na kávu si tam nedojdete. Stanice technické kontroly zůstanou otevřené, během tiskové konference vlády to řekl ministr dopravy Karel Havlíček.

Problém může nastat s administrativou, například přepisem vozidla na nového majitele. Úřady totiž běží v omezeném režimu. Například Praha uzavřela pracoviště registru vozidel, registru řidičů a agendy správních řízení. Není ani možné požádat o zkoušku k získání řidičského oprávnění. Město plánuje pracoviště znovu otevřít, pokud pro zaměstnance sežene ochranné prostředky.

Musím na úřad

Zákaz volného pohybu připouští výjimku pro vyřízení neodkladných úředních záležitostí. Na úřad tedy jít můžete a smíte s sebou vzít i děti, pokud je to potřeba. Jenomže vláda zároveň orgánům veřejné moci a správním orgánům uložila, aby na pracovištích zahájily omezený provoz.

„To znamená, že by měly do týdne mít jenom omezený rozsah úředních hodin, a to na pondělí a středu v maximálním rozsahu tři hodiny,“ upřesnil premiér Andrej Babiš.

Skutečná otevírací doba ale může být i jiná. Například Brno oznámilo, že úřad bude otevřený ve středu od 8:00 do 17:00.

Došlo mi uhlí, plyn, palivové dříví

Prodejny paliv patří k obchodům, které mají výjimku a mohou otevřít. Běžné obchody, které tento palivo nemají jako hlavní prodejní artikl, by ale měly zůstat zavřené. Stejně jako uhlí lze ale i dříví a plyn objednat u firem, které zajišťují rozvoz do domácností.

Praskla mi žárovka

Elektroprodejny, které dosud mohly prodávat, nyní zůstanou zavřené. V rámci supermarketů ale zůstanou otevřená oddělení s elektronikou, takže nejčastěji používané žárovky seženete. Ostatní zboží je možné objednat online, protože tuto službu vláda nezakázala.

Funguje také velké množství obchodů, které slouží jako výdejní místo pro nákupy po internetu. Tyto obchody často podle nařízení vlády nesmějí prodávat vlastní zboží, pouze předávají zboží koupené online. Některé z nich umožňují objednat zboží na internetu, vyzvednout v obchodě, vyzkoušet doma a případně vrátit do prodejny.

Protéká vodovodní baterie

Jednoduché opravy domácnosti, ke kterým není potřeba volat řemeslníky, se nyní mohou zkomplikovat. Vláda totiž uzavřela i hobbymarkety a prodejny stavebnin. Lidé s živnostenským listem do nich ale smějí.

„Běžný spotřebitel tam nemůže nakupovat, nicméně živnostník a ten, který potřebuje nakupovat v těchto marketech a v těchto hobbymarketech pro činnost své další živnosti, jako jsou třeba instalatéři, jako jsou truhláři a tak dále, tak tam mohou nakoupit,“ řekl ministr obchodu a průmyslu Karel Havlíček. Běžní zákazníci si mohou zboží nakoupit jen přes e-shopy.

Potřebuji pohlídat děti

Jednou z výjimek, které umožňují cestovat jinam než do práce, je dobrovolnictví nebo sousedská výpomoc. V jednotlivých městech vznikají organizované dobrovolnické skupiny, lidé například nabízejí, že dojdou starším lidem nakoupit.

Došly mi čerstvě nařezané květiny

Květinářství mají výjimku a na rozdíl od mnoha jiných obchodů mohou dál prodávat. Výjimka se vztahuje třeba také na prodej zahrádkářských potřeb.

Chystám se na pohřeb nebo na svatbu

Vláda výslovně uvedla, že na pohřby se restrikce nevztahují. Nejenže na ně lidé mohou cestovat, ale neplatí ani omezení pro počet osob. Naproti tomu svatby žádnou výjimku ze zákazu nemají.

Došlo mi krmení pro zvířata

Obchody s krmivem pro zvířata mohou zůstat otevřené. Prodejny, které oslovila redakce Seznam Zpráv, mají standardní zásoby všech běžných krmiv.

Reklama

Doporučované