Hlavní obsah

Nová vlna covidu zasáhla další zemi. Dostala ji do čela žebříčku úmrtnosti

Foto: Profimedia.cz

Argentiské zdravotní sestry vyšly do ulic s požadavkem na zlepšení pracovních podmínek.

Reklama

Jihoamerickou zemi drtivě svírá druhá vlna pandemie. V přepočtu na počet obyvatel na covid-19 umírá v Argentině nejvíce lidí na světě. Hrozí přeplnění lůžek na jednotkách intenzivní péče.

Článek

Sedmačtyřicetiletá lékařka z oddělení intenzivní péče Vanina Edulová si stále vzpomíná na prvního pacienta, který v loňském roce na onemocnění covid-19 zemřel. „Bylo mu 60 let a my jsme byli překvapeni. Mysleli jsme si, že umírají jen staří lidé. Jak jsme se mýlili,“ řekla Edulová pro web The Guardian.

Ničivá druhá vlna epidemie koronaviru zastihla Argentinu nepřipravenou, s uvolněnými omezeními a nízkou proočkovaností. Počet nových případů se z březnových 5 000 denně tento týden zvýšil na rekordních 35 000, počet úmrtí vzrostl za stejné období ze 112 na rekordních 744.

Podle těchto údajů je země na třetím místě v počtu nově nakažených lidí za 24 hodin po Indii a Brazílii a na čtvrtém místě v počtu úmrtí na covid-19 po Indii, Brazílii a USA.

Argentina ale drží jedno smutné prvenství. V přepočtu na počet obyvatel v zemi na covid umírá nejvíce lidí na světě. V úterý země zaznamenala 16,46 úmrtí na covid na milion obyvatel, čímž výrazně překonala sousední Brazílii, která hlásila 11,82 úmrtí na milion obyvatel.

Kolaps nemocnic

„S těmito posledními čísly můžeme do deseti dnů očekávat totální katastrofu. Pětatřicet tisíc nových případů v úterý znamená, že se na jednotku intenzivní péče během deseti dnů dostane 1 500 pacientů – a já prostě nevím, kam je dáme,“ prohlásila doktorka.

Podle sčítání, které minulý týden provedla Argentinská společnost pro intenzivní péči (SATI), jsou jednotky intenzivní péče v celé Argentině již přetížené na hranici únosnosti a v hlavních provinciích Buenos Aires, Córdoba a Neuquén je obsazeno více než 90 procent lůžek.

Alarmující eskalace druhé argentinské vlny si již vybírá daň na lékařích v první linii. „Někteří z mých kolegů zemřeli na covid, jiní trpí depresemi nebo se pokusili o sebevraždu. Mnozí, kteří pracovali ve třech různých nemocnicích, dali kvůli stresu v jedné z nich výpověď. Nezáleží na tom, kolik lůžek navíc na oddělení dají. Systém kolabuje, protože není dostatek lékařů,“ uvedla Edulová.

Navzdory děsivým číslům si zřejmě jen málo Argentinců uvědomuje závažnost pandemie. „Nárůst počtu případů je důsledkem toho, že se lidé chovají, jako by se nic nedělo,“ sdělil prezident Alberto Fernández místní rozhlasové stanici a zároveň vyzval občany, aby důsledněji nosili roušky a omezovali kontakty.

„Jsme svědky selhání hloupé, tvrdohlavé a odlidštěné společnosti, v níž jsou vlastní zájmy jednotlivců běžně upřednostňovány před zájmy našich sousedů. Chápu lidi, kteří uprostřed této obrovské hospodářské krize potřebují chodit do práce, sociální nespokojenost velké části obyvatelstva je ale prostě hněvem proti omezování jejich každodenního života,“ řekla Edulová.

Očkování v zemi navíc postupuje pomalu – dosud dostalo alespoň jednu dávku pouze 18 % Argentinců, většinou ruské vakcíny Sputnik V a čínské vakcíny Sinopharm. Společnost AstraZeneca nicméně slíbila, že do konce května Argentině dodá 4 miliony dávek.

Reklama

Doporučované