Hlavní obsah

Lidovci si odhlasovali volební koalici se STAN, k dohodě chybí poslední krok

KDU-ČSL schválila koalici se STAN.

 

Reklama

Dohodu o volební koalici s lidovci v sobotu po dvoudenním jednání v Lipnici nad Sázavou schválilo i předsednictvo hnutí Starostové a nezávislí (STAN).

Článek

KDU-ČSL na celostátní konferenci přijala návrh dohody o volební koalici s hnutím Starostové a nezávislí. Výsledek hlasování byl ale poměrně těsný, pro bylo 39 ze 70 přítomných lidovců.

„Máme v ruce návrh koaliční smlouvy a se základními parametry jsme vyslovili dneska souhlas," řekl novinářům předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Obsahuje i návrh lídrů za jednotlivé subjekty a finanční vyrovnání. Zdůraznil, že KDU-ČSL má se STAN společný pohled na většinu věcí i základní hodnoty. Možnost, že by lidovci mohli od dohody s hnutím STAN odstoupit, je podle názoru Bělobrádka v rovině teorie. „Samozřejmě nejvyšším orgánem strany je celostátní sjezd. Ale já to nepředpokládám," řekl.

Dohodu ještě musí příští týden potvrdit celostátní sněm hnutí STAN. Předsednictvo hnutí ale v Lipnici spolupráci podpořilo a předseda Petr Gazdík neočekává, že by ke schválení nedošlo.

„Starostové a nezávislí jsou do toho připraveni jít. Míč je teď na straně KDU-ČSL," řekl Gazdík ještě před sobotním hlasováním lidovců.

Petr Gazdík o koaliční spolupráci.

„Shodli jsme se na prioritách programu. Shodli jsme se na tom, že v osmi krajích by měl být lídr za KDU-ČSL a v šesti krajích lídr za Starosty," uvedl v Lipnici předseda STAN.

Subjekt, který by v konkrétním kraji neměl lídra, by tam dostal na kandidátce druhé místo. Možnost, že by v případě krachu jednání o volební koalici členové STAN vstupovali na kandidátky lidovců, označil Gazdík za nepřijatelnou variantu.

Lidovci jednají se STAN o volební spolupráci od loňského prosince. Aby se tato koalice dvou stran dostala do Sněmovny, potřebovala by získat nejméně deset procent hlasů voličů. Pokud by partaje kandidovaly zvlášť, stačilo by jim jen pět procent.

Lidovcům předvolební průzkumy dávají naději na zhruba šestiprocentní podporu. Starostům přisuzují kolem dvou procent.

Reklama

Související témata:

Doporučované