Hlavní obsah

Nová vyhláška zakazuje v Brně zábavní pyrotechniku, má výjimky

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

V Brně začne platit nová vyhláška, která zakazuje používání zábavní pyrotechniky na celém území města. Existují ale výjimky, omezení se netýká například 31. prosince nebo 1. ledna.

Článek

V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí radnice Filip Poňuchálek. Výjimky může udělit i městská část.

Vyhláška schválená zastupitelstvem začne platit 26. prosince. „Dokument zakazuje používání zábavní pyrotechniky na celém území Brna, nicméně se nedotýká ani neupravuje provádění ohňostrojných prací a odpalování ohňostrojů,“ uvedl Poňuchálek. Pod ohňostrojné práce patří například zábavní ohňostroje Ignis Brunensis, které se několik let konají na přehradě nebo na Špilberku.

Ohňostrojné práce i ohňostroje může podle Poňuchálka odpalovat pouze osoba k tomu způsobilá ze zákona. Ohňostrojné práce musí povolit obvodní báňský úřad a ohňostroj je potřeba nahlásit obecnímu úřadu a hasičskému záchrannému sboru.

Vyhláška počítá i s udělením výjimky ze zákazu, kterou může dát rada příslušné městské části. Žadatel se na ni musí obrátit s písemnou žádostí a doručit ji nejméně 30 dní před použitím pyrotechniky. Nařízení ve vyhlášce se netýká dětských, dortových a podobných fontán ani prskavek a nevztahuje se ani na první a poslední den v roce, kdy lidé slaví odchod starého a příchod následujícího roku.

Reklama

Související témata:

Doporučované