Hlavní obsah

Nová webová aplikace nasměruje turisty například na Svatý kopeček v Mikulově

Foto: Seznam Zprávy

Valtice.

Reklama

Destinační společnost Pálava a Lednicko-valtický areál připravuje projekt individuálního multimediálního osobního průvodce.

Článek

„Takzvaný IMOP formou webové aplikace, navede turisty například na Svatý kopeček v Mikulově nebo do vinařské lokality Modré hory. Aplikace začne fungovat od června. Kromě navigace se v ní uživatel dozví potřebné informace i řadu zajímavosti,“ řekl předseda společnosti Radek Galousek.

Myšlenka aplikace je stará již několik let, konkrétní obrysy dostala zhruba před rokem. „Reagujeme na celosvětový trend, kdy lidé nechtějí chodit v početných skupinách. Raději si vše prohlédnou sami, v klidu a svým tempem. V aplikaci si mohou rozkliknout informace jen o tom, co je zajímá, nemusí chodit od jednoho místa k druhému. Zároveň pokud chtějí víc informací, třeba o chráněných rostlinách nebo jednotlivých kapličkách na Svatém kopečku, tak to tam najdou. Budou tam i fotografie a videa,“ popsal Galousek.

Společnost plánuje aplikaci rozšířit i na další, třetí, oblasti. Lidé ji mohou vybrat na facebooku. Projekt je propojen i se sousedním rakouským Poysdorfem, kde rovněž vznikne průvodce pro tři turistické lokality. IMOP není jedinou novinkou letošní sezony. Nově bude pro turisty k dispozici také infomapa Mikulova a okolí. „Nyní je pouze mapa města, my se snažíme reagovat na požadavky návštěvníků, je tady spousta cykloturistů, kteří chtějí poznat i okolí. Zkombinovali jsme proto podrobný plán Mikulova a klasickou turistickou mapu,“ sdělil Galousek. V plánu je dále vytvořit tematického průvodce Víno a gastronomie, Cyklomapu Pálava a trhací mapy pro města Velké Pavlovice a Valtice.

„Naše strategie je zaměřená především na domácí turisty, takže velmi nízký příjezd zahraničních návštěvníků z důvodu covidu nás loni v létě prakticky nepostihl. Červenec a srpen byly naopak skvělé. Někde už byla návštěvnost i nad limitem. Třeba Mikulov nebo Lednicko-valtický areál velmi trpěly pod náporem turistů, především kvůli problémům s jejich pohybem. Střetávala se tady auta s cyklisty, cyklisti s pěšími, nebylo kde parkovat a podobně. Všichni byli naštvaní. Proto se nyní například v Mikulově snažíme ve spolupráci s tamním Svazem cestovního ruchu připravit opatření, která by loňskou nepříjemnou situaci co nejvíce zlepšila“, dodal předseda.

Reklama

Doporučované