Hlavní obsah

Nová zbraň proti covidu: lék na artritidu má zachránit tisíce Britů

Foto: Profimedia.cz

Snímek z jednotky intenzivní péče v Nemocnici sv. Jiří v Londýně.

Reklama

Velká Británie zavádí pro pacienty s koronavirem v těžkém stavu nový lék. Slibuje si od něj přímé snížení počtu obětí i ulevení kapacitám jednotek intenzivní péče díky rychlejšímu zotavení.

Článek

Britský zdravotnický systém NHS podle nových směrnic doporučuje nemocnicím, aby pacientům s koronavirem na jednotkách intenzivní péče v kritickém stavu podávaly přípravek proti revmatoidní artritidě tocilizumab, informoval deník The Times. Lék u nich má snížit riziko úmrtí o 24 procent a zároveň zkrátit pobyt pacientů na přeplněných JIP o deset dní.

„Tyto život zachraňující léky budou napříč systémem NHS dostupné s okamžitým účinkem,“ slíbil podle Timesů premiér Boris Johnson. Londýn novou strategii zavádí v době, kdy si šéf NHS pro Anglii Simon Stevens „nemůže říct, že by si byl jistý, že může pacientům zaručit běžnou péči, protože nával covidových pacientů se zrychluje velmi, velmi rychle“.

Za výzkumem potvrzujícím účinky léku stojí platforma REMAP-CAP, kterou zaštiťuje centrum pro audit a výzkum jednotek intenzivní péče Spojeného království (ICNARC) a nizozemská Univerzita v Utrechtu. Z pacientů, kterým byl tocilizumab podán do jednoho dne od zavedení asistence pro dýchání na JIP, zemřelo 27,3 % v porovnání s 35,8 procenta z kontrolní skupiny, kteří lék nedostali. To se rovná 24% poklesu v relativním riziku úmrtí u takových pacientů.

Asi 93 % z nich zároveň dostávalo dobře dostupný kortikosteroid dexametazon, u kterého se už dříve potvrdilo, že vážně nemocným covidem-19 pomáhá. Tocilizumab nemocným pravděpodobně pomáhá tlumením takzvané cytokinové bouře, čímž se označuje situace, kdy organismus začne produkovat příliš vysoké množství imunitních proteinů, které mohou škodit a ničit orgány.

Studie zahrnovala přes 800 lidí

Ve studii bylo zahrnuto 353 pacientů, kteří dostali tocilizumab. Dalších 48 dostalo podobný lék sarilumab. Kontrolní skupina pacientů, kteří nebyli léčeni žádnou formou experimentální léčby, čítala 402 lidí. Jednalo se o lidi z šesti zemí, včetně Velké Británie. Z 401 pacientů, co dostali tocilizumab nebo sarilumab, nakonec zemřelo 109, z kontrolní skupiny bylo obětí 144. Studie ještě nebyla recenzována, britští vědci ji nicméně považují za kvalitní. The Times píší, že lék podle předběžných dat zachrání jeden život na každých 12 pacientů, kterým bude podán.

Tocilizumab je na seznamu experimentálních léků už delší dobu a řadí ho tam i český Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Jeho účinky byly už dřív studovány například v Číně, kde studie zahrnovala jen 20 pacientů v kritickém stavu. Výsledkem bylo tvrzení, že spolu s dalšími přípravky tocilizumab rychle snížil horečku a potřebu kyslíkové terapie snížil během několika dní. Například italská léková agentura AIFA nenašla žádné důkazy o přínosu tohoto léku, její závěry nicméně platí pro pacienty v počátečním stadiu nemoci, a nikoliv pro vážné případy.

Britské ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že zásoby tocilizumabu jsou už připravené v nemocnicích po celé zemi, vláda nyní jedná se společností Roche, která lék vyrábí, o dalších dodávkách v případě potřeby. Podle The Times lék stojí 750 až 1000 liber na pacienta, přičemž dávka záleží na tělesné hmotnosti. Sám o sobě lék Británii z těžké situace nedostane, podle Anthonyho Gordona z Královské univerzity v Londýně může být ale jeho pozitivní efekt na situaci v nemocnicích okamžitý.

Na sanitku se v Londýně čeká i přes hodinu

Ve úterý anglické nemocnice zaznamenaly příjem téměř 3700 pacientů s koronavirem. V nemocnicích je aktuálně s covidem o 49 % víc lidí než při vrcholu jarní vlny v dubnu. Nejhůře postižený Londýn v úterý ohlásil příjem 913 nových pacientů za jediný den, což je dvojnásobek počtu oproti období před zhruba dvěma a půl týdny.

BBC uvádí, že přetížení se projevuje i v nedostatku sanitních vozů. V Londýně bylo v pondělí v jednu chvíli 700 pacientů, kteří marně čekali na sanitku. Den poté museli lidé, kteří požádali o pomoc kvůli přímému ohrožení života, čekat na záchranku v průměru 70 minut. To je bezmála desetinásobek průměrného času v normálním stavu.

V Anglii vláda tento týden vyhlásila přísný lockdown, který je od začátku pandemie už třetí v řadě. Od nového týdne budou muset lidé přijíždějící do země rovněž předkládat negativní test na koronavirus. Vláda Borise Johnsona se tak snaží ochránit Anglii zejména před šířením nových mutací viru SARS-CoV-2, které zřejmě zvyšují rychlost přenosu nemoci.

Reklama

Doporučované