Hlavní obsah

Mlčení biskupů: nátlak a manipulace. Nová zjištění k sexuálnímu zneužívání v církvi

Podívejte se na nový dokument Mlčení biskupů: nátlak a manipulaceVideo: Seznam Zprávy

 

Reklama

Reportéři Sabina Slonková a Jiří Kubík se po dvou měsících vracejí v novém dokumentu k případu ze Zvláštního vyšetřování. To přineslo důkazy, že česká katolická církev dlouhá léta neřešila případ svědectví žen o sexuálním zneužívání knězem, ačkoliv biskupové informace měli.

Článek

Jak do případu, v němž svědčí několik dospělých žen, zasáhla vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová? Jak účinnou pomoc teď obětem zneužití nabízí církev? A s jakými traumaty a odsudky se musí vypořádat oběti, které promluvily ve Zvláštním vyšetřování a nyní i na policii?

Odpovědi přináší nový reportérský speciál ve videu umístěném nahoře.

---

Doplnění autorů: 

Pořad „Mlčení biskupů: nátlak a manipulace“ mimo jiné testoval účinnost kontaktního centra, které Česká biskupská konference otevřela 1. května v reakci na sérii případů sexuálního zneužívání duchovními. Reportéři i za využití skrytého nahrávání zjistili, že linka zatím obětem účinnou pomoc nenabízí. Zároveň jsme v materiálu prezentovali reakce psycholožky Jany Němečkové, na níž redakční figurantku odkázal bezejmenný pracovník církevní linky. I když jsme byli při publikování materiálu, zpracovaného v souladu se schváleným redakčním postupem přesvědčeni, že postup psycholožky vyznívá v reportáži pozitivně (teprve díky jejím odpovědím se při testu ukázala nepřipravenost kontaktního centra nabízet obětem plně hrazenou službu), paní Němečková se proti našemu materiálu ohradila. Vnímá fakt, že byla nahrávka použita, negativně. Jakkoli to nebyl náš záměr, zpětně nás mrzí, že jsme paní Němečkovou neúmyslně vystavili nepříjemné situaci. Omlouváme se, nebyl to náš cíl. Sabina Slonková a Jiří Kubík. 

Reklama

Doporučované