Hlavní obsah

Nová zjištění: Mynář říká, že za vlastní miliony zachránil obci penzion, nájem má však za hubičku

Firma kancléře Vratislava Mynáře si penzion v Osvětimanech pronajímá od roku 2011.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Za čtyřicetilůžkový penzion s restaurací a wellnes v Osvětimanech, kde se mohou protočit miliony, platí kancléřova firma Clever Management 30 tisíc ročně.

Článek

Seznam shromáždil nové dokumenty a fakta týkající se stavby Penzionu Malovaný v Osvětimanech na Zlínsku, který má v pronájmu společnost Clever Management ovládaná jedním z nejbližších spolupracovníků prezidenta republiky – kancléřem Vratislavem Mynářem.

Ten před lety se státní podporou a podporou evropské dotace dostavěl z původní hrubé stavby turistické ubytovny v obci penzion. Konkrétně se do stavby pustil osvětimanský spolek Chřibák, kde Mynář dnes působí jako hospodář.

Přidělení dotace ve výši bezmála 6 milionů korun nyní prověřují dotační úřad i policie a Mynář neskrývá, že se ho zpochybňování této akce dotýká.

Ve videu, jež před několika týdny publikovala na svém YouTube kanále hradní kancelář, uvedl, že do stavby penzionu, který mu ani nepatří a má jej pouze v pronájmu, vložil vlastní miliony, aby jej zachránil.

„Má nemalá investice do něj se za mého života nikdy nevrátí,“ sdělil veřejnosti.

A právě posledních šest slov citované věty stojí za pozornost.

Co řekla nájemní smlouva

Seznam si podle informačního zákona vyžádal z dotačního úřadu ROP Střední Morava smlouvu, podle níž si Mynářova společnost penzion pronajala od spolku Chřibák.

V dokumentu se uvádí, že Clever Management od 1. července 2011 platí za pronájem Chřibáku částku 30 tisíc korun ročně.

Pro posouzení, zda je částka vysoká či nízká, je třeba vědět, že se podle zjištění Seznamu počítalo s tím, že penzion disponující nyní podle webových stránek více než 40 lůžky, restaurací a wellness službami, bude ročně pracovat se zhruba osmimilionovým obratem. Z něho pak každý rok po odečtení nákladů nájemci zůstanou před zdaněním více než čtyři miliony korun.

Jakou částku za pronájem firma Clever Management platí, nebylo dosud veřejně známé.

Ze získaného dokumentu vyčteme, že smlouvu na straně spolku podepsal předseda spolku Chřibák Otakar Berka, jinak také místostarosta Osvětiman, a za nájemce pak Vratislav Mynář. Mimochodem, prezidentův blízký spolupracovník má podle vlastních prohlášení ve Chřibáku funkci hospodáře.

Foto: Seznam.cz, Seznam Zprávy

Smlouva mezi spolkem Chhřibák a firmou Clever Management.

Podle čtyřstránkové smlouvy, jejíž platnost předseda Chřibáku Otakar Berka Seznamu potvrdil, mimo jiné může firma Clever Management navíc prostor pronajmout komukoliv dalšímu.

Předseda Chřibáku Berka říká, že se to zatím nestalo. O tom, za jakých okolností byla smlouva podepsána a jak obě strany dospěly k nájemnému ve výši zlomku očekávaného obratu, se nechce předsedovi Chřibáku mluvit.

„Dívejte se, to jsou věci Chřibáku. K těm se já nechci rozšiřovat,“ odpověděl Berka na dotaz Seznamu, zda mu přijde smlouva s Mynářovou společností výhodná.

„Řeší se důležitější věci, které jsou určitě na pořadu dne. Třeba to vyšetřování,“ říká předseda s odkazem na výše zmíněné vyšetřování dotace, kterou Mynářův Clever Management na dostavbu penzionu dostal.

Diplomka pana P

O tom, jak se podnikání v Penzionu Malovaný za osm let od začátku pronájmu daří, případně kolik firmě Vratislava Mynáře vydělává, nelze získat reálná čísla.

Vratislav Mynář o tom odmítá mluvit a společnost Clever Management o svém hospodaření nepublikuje údaje ani v obchodním rejstříku (účetní závěrka je zde zveřejněna naposledy za rok 2012).

„Jsem oprávněn sdělit pouze označení požadovaných informací za neveřejné, a tedy nezveřejnitelné ani ve veřejném zájmu,“ napsal redakci Mynář, přičemž otázku na nájemní smlouvu zcela přešel.

Seznam však může vycházet z údajů, které uvedl už zmíněný autor projektu pro dotační úřad Jan Podzimek.

Na internetu redakce objevila pod jeho jménem diplomovou práci z Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Má název Projekt realizace dostavby Penzionu Osvětimany z prostředků ROP Střední Morava. Podle datování ji odevzdal před otevřením osvětimanského penzionu.

Do očekávaných ekonomických čísel penzionu v ní autor nechává nahlédnout v kapitole Finanční a ekonomická analýza projektu na stranách 75 až 88.

Tady detailně popisuje předpokládané provozní výdaje a příjmy ubytovacího komplexu. Zatímco osobní náklady (mzdy), suroviny, energie nebo údržba ročně vyjdou na více než 2,85 milionů korun, příjmy podle zmíněné analýzy mohou dosahovat 6,87 milionu korun ročně.

Cash flow (tok hotovosti ve firmě, neboli rozdíl mezi příjmy a výdaji), který je běžnou součástí účetní závěrky auditovaných společností, činí u tohoto projektu přes čtyři miliony korun za rok.

Rozhovor na téma, jak k těmto údajům došel, z čeho vycházel a jak se případně analýza naplňuje, nyní Jan Podzimek odmítá. „Já to s vámi opravdu řešit nebudu, nezlobte se,“ řekl Seznamu muž, který dříve pracoval ve firmě Europrofin, již Mynář mezi roky 2007 až 2013 spoluvlastnil.

Pro ilustraci, jak by se mohlo osvětimanskému penzionu dařit, oslovil Seznam také několik provozovatelů hotelů a penzionů v okolí Osvětiman.

Uvedli mimo jiné, že letos registrují zhruba dvacetiprocetní nárůst turistů oproti loňskému roku. Například provozovatel hotelu v Buchlovicích řekl, že letos má většinou osmdesát procent pokojů obsazených. Podobná situace je podle něj během léta i v dalších penzionech na Zlínsku.

Co se týče přímo penzionu v Osvětimanech, nenasvědčuje nic tomu, že by ho hosté míjeli. Na facebookové stránce mimo jiné zjistíme, že tu jen letos zákazníci zaplatili minimálně deset svatebních hostin. Rezervační aplikace pak uvádí, že do konce října má Penzion Malovaný každý víkend pokoje obsazené.

Přímo však na otázky, jakou obsazenost penzion má, tamní manažeři Seznamu neodpověděli.

Prezidentův kancléř ve videu publikovaném na už zmíněném videokanálu hradní kanceláře uvádí, že do stavby penzionu investoval 26 milionů korun.

Bez spolupráce Vratislava Mynáře nelze ověřit, zda tento údaj odpovídá skutečnosti.

Není to vyloučeno, i když v dokumentech souvisejících s dotací najdeme nižší čísla. Vedoucí odboru kontroly a plateb ROP Střední Morava Dana Koplíková uvedla, že celkové náklady projektu byly vyčísleny na 13,7 milionu. Z toho 5,99 milionu pak byla evropská dotace.

Když jsme u dotace, ta je nyní v zájmu policie.

„Celá věc je předmětem dozoru Krajského státního zastupitelství v Brně – pobočka Zlín, a v současné době věc šetří policie, která současně pracuje s materiály, které jí byly poskytnuty Úřadem regionální rady Střední Morava,“ uvedl žalobce Hynek Olma z Krajského státního zastupitelství v Brně.

Reklama

Doporučované