Hlavní obsah

Nová zjištění o letu do Tokia. Jak se nákaza šířila i do vzdálených řad

Foto: ČTK

Lékař Vlastimil Voráček, první pozitivně testovaný člen české výpravy v Tokiu.

Reklama

Seznam Zprávy přinášejí další svědectví toho, že lékař Vlastimil Voráček nedodržoval protiepidemická opatření během letu Praha–Tokio a během cesty se bavil bez roušky či respirátoru s mnoha lidmi na palubě.

Článek

Jeden ze členů české olympijské výpravy pozitivně testovaných na koronavirus se před odletem setkal se třemi lidmi, u kterých byla později odhalena nákaza, oznámila pražská hygiena.

Podle ověřených informací Seznam Zpráv jde o ortopeda Vlastimila Voráčka, který byl po příletu do Tokia pozitivní jako vůbec první z celé výpravy. Ví se, že nebyl dobrovolně očkovaný a místo toho spoléhal na hladinu vlastních protilátek.

Jedna otázka ale zůstává nezodpovězená: Věděl při nástupu do letadla člověk, který pravděpodobně nakazil několik českých olympioniků, o kontaktu s nakaženými? Redakce Voráčka zkoušela s touto otázkou oslovit, na volání ani SMS ale neodpověděl.

Seznam Zprávám navíc jeden z účastníků dnes už legendárního letu na trase Praha– Novosibirsk–Tokio potvrdil, že Voráček si roušku sundal hned po nástupu do letadla a nasadil zase až po přistání. I přesto, že lékař seděl v přední části letadla, tak se během dlouhé cesty pohyboval po celém letadle bez roušky a bavil se s mnoha lidmi.

„Seděl tam bez respirátoru, stále se s někým bavil. I když šel na záchod, tak se během cesty zastavil u dalších účastníků letu, se kterými si povídal. Během letu byl na více místech. Proto se možná nakazili i lidé, kteří od něj seděli daleko,“ popsal Seznam Zprávám zpětně situaci během letu jeden z přímých účastníků letu. Narážel tak na později pozitivně testovaného cyklistu Michala Schlegela, který seděl podle informací Seznam Zpráv v jiné části letadla než zbytek nakažených.

ČOV už v první reakci na zjištění Seznam Zpráv uznal, že se při inkriminovaném letu porušovala hygienická pravidla. Konstatuje to i vyšetřovací zpráva Českého olympijského výboru.

Lékař Vlastimil Voráček už dříve sám veřejně prohlásil, že očkování nepodstoupil. Ze slov hlavní hygieničky nicméně vyplývá, že očkovaní nebyli ani beachvolejbalistka Markéta Nausch Sluková, její manžel a trenér Simon Nausch, stolní tenista Pavel Širuček a zmiňovaný cyklista Michal Schlegel.

Podle pražské hygieny bylo 80 procent sportovců ve vládním speciálu naočkovaných, tedy 11 ze 14 olympioniků. Podle ředitelky pražské hygieny Zdeňky Jágrové mohl za to, že někteří sportovci očkovaní nebyli (Nausch Sluková, Širuček a Schlegel), nedostatek vakcín v době vhodné pro očkování v rámci přípravy na vrcholnou sportovní akci.

Hygiena: Nikdo s námi opatření v letadle neřešil

„O očkování sportovců žádal Český olympijský výbor již v lednu 2021, kdy nebylo možné tento požadavek naplnit kvůli nedostatku vakcín pro věkové skupiny osob, které byly případným onemocněním nejvíce ohroženy,“ uvedla pražská hygiena ve zprávě k šetření okolností letu českého olympijského týmu na hry v Tokiu.

Podle Svrčinové nikdo před cestou hygieniky nekontaktoval, aby s nimi opatření konzultoval. „Nebyli jsme kontaktováni před olympijskými hrami ze strany olympijského výboru s nějakými radami. Pro futuro bych doporučovala, aby s námi organizátor takové akce vstoupil v jednání,“ dodala Svrčinová s tím, že její úřad pouze vyřizoval dotaz Ministerstva zahraničí ohledně zřízení Českého domu na ambasádě v Tokiu. Tento krok hygienici nedoporučili.

Kvůli covidu-19 přišli o start na hrách plážové volejbalistky Markéta Nausch Sluková s Barborou Hermannovou, cyklista Michal Schlegel a stolní tenista Pavel Širuček. Beachvolejbalisté Ondřej Perušič a David Schweiner mohli hrát až od druhého utkání a vinou úvodní kontumace vypadli ve skupině. Dalším sportovcům se coby blízkým kontaktům účast na hrách zkomplikovala.

O kauze charterového letu Praha–Tokio se během LOH v Tokiu živě zajímala média z USA nebo Velké Británie. Velkou pozornost jí věnovaly rovněž japonské sdělovací prostředky.

Reklama

Doporučované