Hlavní obsah

Nová zjištění o zlodějích identity vedou do autopůjčovny

Záhady Josefa Klímy: Nová zjištění o zlodějích identit. Nitky se sbíhají v brněnské autopůjčovně.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Před měsícem jsme vysílali příběh Martina Prokopa z Brna, který se stal začátkem letošního roku obětí zlodějů identity. Kdosi vyrobil padělky jeho občanského a řidičského průkazu a s jejich pomocí pak založil účet.

Článek

Tento účet pak neznámý pachatel uváděl při žádostech o půjčky u nejrůznějších bank i nebankovních společností. Zloději identity také vytvořili falešnou adresu, kam směřovali veškerou písemnou korespondenci s bankami včetně zasílání kreditních karet. Na plot jednoho průmyslového areálu ve Veselí nad Moravou dokonce pověsili schránku se jménem pana Prokopa.

Celé to mohlo v klidu fungovat i několik měsíců, kdyby ovšem neudělali zásadní chybu. Nezjistili si dopředu, ve které bance má skutečný Martin Prokop bankovní konto. Poštovní spořitelna, kde zloději zřídili účet na falešného Prokopa, je totiž propojená s ČSOB, kde má skutečný pan Prokop účet už řadu let.

V bance tudíž měli na skutečného Martina Prokopa kontaktní údaje. Když se ze zákaznického centra Poštovní spořitelny nemohli dovolat na číslo, které uvedli při zakládání konta zloději, vyhledali si ve svém systému další telefon a volali Prokopovi skutečnému. Tím celá věc praskla, pan Prokop postupně veškeré žádosti o úvěr stopnul, falešné konto nechal zmrazit a vše ohlásil na policii.

„Samozřejmě za tu dobu, co jezdím po světě, jsem už někdy občanku ztratil, ale to už je třeba 20 let. Takže o to se rozhodně nejedná. Od té doby, co mám ty nové doklady, tak jsem nikde neztratil nic,“ přemýšlí Martin Prokop nad tím, kde se mohli pachatelé dostat k jeho dokladům. „Přemýšlel jsem, kde dáváme občanku a současně řidičák, protože občanku dáváme leckde, ale řidičák málokde,“ dodává.

Klíčová otázka celého příběhu zní – kde přišli pachatelé ke kopiím občanského a řidičského průkazu Martina Prokopa, aby pak mohli zhotovit jejich padělky na takové úrovni, že se jim podařilo na ně založit účet? Pokusíme se najít odpověď. Postupně jsme s pomocí pana Prokopa dohledali další tři lidi, kterým se stalo totéž.

Všichni jsou z Brna a okolí. Nutno říct, že tito lidé se do zveřejnění naší první reportáže mezi sebou neznali, neznali se ani s panem Prokopem a nemají nic společného. Až na jedinou věc. Všichni si půjčovali auto ve stejné autopůjčovně. „Chtěl po mně řidičák a občanku a ofotil si to. Na základě toho jsem si půjčil tu dodávku. Mám dojem, že to nekopíroval na kopírce, ale ofotil to telefonem,“ popisuje jednání se zaměstnancem autopůjčovny živnostník Robert S.

Jde o autopůjčovnu na okraji Brna, v Modřicích. Zajeli jsme tam tedy zjistit, zda existuje nějaká šance, že by zloději identity ukradli kopie dokladů právě tady.

„To se uloží na flashku a má to majitel doma,“ odpovídá nejprve zaměstnanec autopůjčovny na dotaz, co se děje dál s ofocenými kopiemi dokladů. Posléze ale připouští, že kopie dokladů zůstávají i nadále uložené v počítači na jeho stole v kanceláři autopůjčovny.

„K tomu mám přístup já, majitel a kdokoliv, kdo si sedne za počítač. Může se stát, když si odskočím na záchod, že tam někdo skočí za to. Teďka sem chodí taková zvláštní individua…,“ doplňuje. Když jsme projevili údiv nad tím, že nechává počítač v takovém případě bez dozoru, pokračuje: „Tak pokud se mi chce na záchod, tak co s tím mám dělat? Tam je kolonka Doklady (pozn. red. na ploše počítače). Co vám na to mám říct?“

U těchto slov musí zřejmě všechny bývalé i stávající klienty této autopůjčovny mrazit – skutečně je tak jednoduché dostat se ke kopiím jejich dokladů? Prostě si kdokoliv může vyčíhat, kdy tento jediný zaměstnanec autopůjčovny půjde na toaletu nebo předvést někomu auto, zasedne k počítači a vezme si, co chce? Počítač zůstane otevřený? Není potřeba ani překonávat nějaké heslo? Dost šílená představa.

Zavolali jsme tedy i majiteli autopůjčovny, aby nám vysvětlil, jak chrání osobní údaje svých klientů. On ale náš telefonát nesl poněkud úkorně. „Já si myslím, že to není vaše věc, to za prvé. A za druhé, já se s vámi o tom ani nesmím bavit, jo. Já jsem podepsal dokument na policii na Cejlu, kde já se k tomu nesmím vyjadřovat do ukončení vyšetřování, takže tak. Ještě něco potřebujete?“ ptá se Jaroslav Smíšovský. Na naši otázku, jakým způsobem chrání osobní údaje svých klientů, zavěsil.

Přišli zloději identity ke kopiím dokladů čtyř nám známých poškozených právě v této autopůjčovně? To samozřejmě nemůžeme s jistotou tvrdit. Můžeme si jen shrnout základní fakta: všichni čtyři si půjčovali auto právě tady, všichni tady předkládali občanský a řidičský průkaz, tyto doklady si zaměstnanec půjčovny ofotil a uložil do počítače, který je dle jeho slov přístupný v nestřežené chvíli de facto komukoliv, a právě falsifikáty těchto dokladů byly pak použity při zakládání účtů a čerpání úvěrů. Před časem se navíc odehrála ještě další událost, která nás opět zavede ke stejné autopůjčovně.

Martin Prokop je majitelem firmy Megapress. I jméno této firmy bylo napsané na schránce, kterou zloději identity umístili na plot areálu ve Veselí. A právě na firmu Megapress si chtěl kdosi před časem nechat vyrobit razítko.

Podrobnosti v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který vysílá v premiéře Televize Seznam každý čtvrtek od 21:00. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované