Hlavní obsah

Nová zjištění v kauze Skripal: Bývalý ruský agent měl před lety prosit Putina o milost

Informaci zveřejnila stanice BBC.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Vyšetřování otravy ruského exšpiona Sergeje Skripala nervovým plynem nebere konce. Podle nejnovějších informací měl Skripal před lety prosit Vladimira Putina o milost. Co všechno už o kauze Skripal víme?

Článek

Bývalý agent ruské vojenské rozvědky Sergej Skripal měl před lety v dopise žádat prezidenta Vladimira Putina, aby mu dovolil vrátit se domů. Britské stanici BBC to řekl Skripalův dávný přítel Vladimir Timoškov. Kreml popírá, že by podobný dopis obdržel.

Sergeje Skripala i jeho dceru otrávil na začátku března neznámý útočník nervovou látkou Novičok. Oba stále zůstávají v kritickém stavu v nemocnici. Londýn z otravy obviňuje Moskvu, Kreml to rezolutně odmítá.

V reakci na útok rozhodla britská premiérka Theresa Mayová vyhostit z Británie ruské diplomaty. Za Británii se postavily také Spojené státy, Francie a Německo, později se připojily i všechny ostatní členské státy EU.

Ministr zahraničí Sergej Lavrov v odvetném kroku rozhodl o vyhoštění britských diplomatů z Ruska. Jako možné země původu nervové látky Novičok navíc Rusko označilo hned několik evropských zemí, včetně České republiky nebo Slovenska.

To pobouřilo šéfa české diplomacie Martina Stropnického. Obvinění Rusů razantně popřel a označil je za „klasickou ukázku, jak odvést pozornost od poznatků, které zjistili ve Velké Británii“. Aféra se projednávala i ve Sněmovně a vláda Andreje Babiše nyní zvažuje, že vyhostí ruské diplomaty z Česka.

Britové už dříve uvedli, že o ruské vině na otravě agenta mají jasné důkazy. Dopis Skripala adresovaný Putinovi podporuje verzi, že bývalý agent s Ruskem v kontaktu byl, což ruská strana dosud odmítala. Prokázat mohou britští vyšetřovatelé údajně i to, že Rusko na svém území skladuje nervové látky podobné Novičoku.

Bývalého plukovníka vojenské rozvědky GRU ruský soud v roce 2006 odsoudil ke třinácti letům vězení za špionáž ve prospěch Británie. Údajně za odměnu 78 000 liber poskytoval v 90. letech informace o ruských rozvědčících působících v Evropě. V roce 2010 ho spolu s dalšími třemi osobami Moskva vyměnila za deset svých špionů zadržených v USA.

Reklama

Doporučované