Hlavní obsah

Nová zjištění z Panama Papers: Kellner měl v daňových rájích síť firem

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Co dráždí Petra Kellnera na Panama Papers? Vysvětluje reportér Adam Junek.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Dokumenty ukazují, že firmy napojené na PPF si přeposílaly stamiliony vypůjčené z Česka.

Článek

Nové dokumenty z kauzy známé jako Panama Papers odhalují, že aktivity nejbohatšího Čecha Petra Kellnera a jeho skupiny PPF v daňových rájích byly rozsáhlejší, než investiční skupina připouštěla na jaře, kdy kauza vypukla. Tehdy uváděla, že jméno Petra Kellnera a jeho ženy se v uniklých dokumentech vyskytuje zřejmě proto, že má rodina v Karibiku rozsáhlé majetky.

Nově zjištěné informace ze stovek materiálů, které unikly z právní kanceláře Mossack Fonseca, ale ukazují, že Kellner a jeho PPF si v daňově výhodných jurisdikcích zřídili několik firem, do nichž pak putovaly v Česku vypůjčené peníze.

Podle zjištění Seznamu z dokumentů Panama Papers, které redakce prostudovala díky spolupráci s investigace.cz, bylo v síti zapojeno minimálně šest aktivních firem, například Bomet Limited nebo Shufford Investment z Britských Panenských ostrovů. Na dokumentech druhé jmenované jsou dokonce podpisy Petra Kellnera.

Ty například instruují správcovské společnosti k tomu, aby převáděly peníze z jedné firmy do druhé. Buď jako půjčku, zálohu na dividendy, nebo naopak splátku akcionářské bezúročné půjčky.

Jeden z dokumentů, který nese podpis Petra Kellnera.

Správcovské společnosti oficiálně držely akcie některých firem v síti. Používá se jich k většímu zanonymizování struktury, aby konečný vlastník nebyl jednoduše dohledaný. Takto třeba pro Bomet držela akcie firma z Kajmanských ostrovů – Cadogan Telecommunications. Ta je mimochodem pro příběh Kellnerových firem v daňových rájích klíčová.

Právě ona si půjčila v Česku přes 1,3 miliardy korun, které pak putovaly do zámoří. Odeslala je do Bometu, který je pak v síti distribuoval dále.

Vyjádření PPF

„Společnost PPF neumí komentovat dokumenty, které pocházejí ze zdrojů mediálně známých jako Panama Papers, u nichž nelze posoudit jejich autenticitu ani úplnost. Za jistou lze patrně považovat pouze skutečnost, že byly získány nelegálně,“ uvedla mluvčí Kellnerovy skupiny Zuzana Migdalová.

„Obecně platí, že všechny společnosti ze skupiny PPF vždy své obchodní aktivity vyvíjely a vyvíjejí v rámci platných zákonů příslušných jurisdikcí, kde podnikají,“ dodala.

Materiály z britskopanenské pobočky panamské právní firmy Mossack Fonseca, která se živí zakládáním firem v daňových rájích na klíč, obsahují desítky smluv, kdy Bomet posílá peníze jako půjčku či splátku řadě spřízněných firem, a to včetně Cadoganu. Nejčastěji po menších částkách odcházely půjčky do společnosti NLP Development registrované znovu na Britských Panenských ostrovech. Za tu jednal tehdejší člen dozorčí rady PPF a šéf investic této skupiny Martin Dindoš. Nejvyšší částka, již NLP dostala byla 550 tisíc dolarů na počátku roku 2000. Částky od devíti do 35 tisíc pak dostávala formou půjčky bezmála každý měsíc.

Významně vyšší sumy pak čerpala jako půjčky další britskopanenská firma Capisto Limited. Té na konci roku 1999 poskytl Bomet sumu přesahující 24 milionů dolarů. Půjčujícím byl Shufford a Bomet to posílal jako zálohu na dividendy.

Dokumenty uniklé z právnické firmy Mossack Fonseca pak ukazují i to, že se vždy v době splátek vracely peníze do Cadoganu, aby je mohl zaslat do Česka.

Cadogan pak dosloužil okolo roku 2003. Zda ostatní firmy v činnosti pokračovaly, není zřejmé. Panamské dokumenty totiž ohledně těchto transakcí kolem roku 2005 končí. Dokumenty žádnou nelegální aktivitu nenaznačují. I kdyby, takto starý případ by již byl promlčen.

Světový skandál Panama Papers

V kauze jde o 11,5 milionu dokumentů uniklých z panamské společnosti Mossack Fonseca, která pro své klienty zakládá struktury v daňových rájích.

Dokumenty, které médiím poskytl whistleblower ukazují, jak třeba světoví státníci či sportovní hvězdy využívají daňových rájů k obcházení daní.

Kauza stála post například islandského premiéra nebo španělského ministra průmyslu. Zasáhla také řadu bank.

Příběh nabourávající hradbu tajemství vybudovanou kolem Kellnera a PPF se týká prvního vstupu této finanční skupiny do světa telekomunikací. V druhé půli 90. let expanduje dceřiná firma státního Telecomu - Telekomunikační montáže Praha, která staví nové sítě a vysílače. Částečně ji už tehdy vlastní soukromý kapitál, včetně PPF.

V roce 1998 se zjevuje neznámá kajmanská společnost Cadogan Telecommunications, která celou firmu kupuje.

Na nákup akcií získala půjčku od Investiční a poštovní banky. Tento úvěr se dostal i do materiálů České národní banky. V roce 1999 poprvé prověřovala centrální banka podezřelé úvěry později zkrachovalé IPB. A jak se ve zprávě z roku 2000 ukázalo, právě úvěr pro kajmanskou firmu označila při kontrole v roce 1999 za extrémně rizikový. Akcie Montáží neměly podle ČNB takovou cenu, aby na ně firma Cadogan bez jakéhokoliv jiného majetku dostala úvěr dalece přesahující miliardu korun.

Foto: ČTK

Ojedinělý snímek soukromí si chránícího miliardáře Petra Kellnera na veřejnosti. Konkrétně ve společnosti šéfa českého fotbalu Miroslava Pelty

Ještě před vyhodnocením ČNB ale došlo podle dokumentů z Panamy k přefinancování tohoto úvěru. V prosinci 1999 byla připravena smluvní dokumentace pro nový úvěr od IPB, a to až do výše 1,8 miliardy korun. Podle frekvence a naléhavosti komunikace, v níž se Kellner a šéf finančních investic PPF Martin Dindoš dožadují expresního dodání  dokumentů, je zřejmé, že se na půjčku chvátalo.

Ještě v témže měsíci se ale dokumentace proměnila a půjčující společnost i částka se změnila. Přes 1,3 miliardy korun má proti zástavě akcií Telekomunikačních montáží Praha poskytnout ČP finanční služby.

To byla dceřiná společnost České pojišťovny, již v té době už manažersky (a později zcela) ovládala PPF. ČP finanční služby přitom vznikla teprve v roce 1999.

V následujících dokumentech se pak připravuje prodloužení tohoto úvěru.

Jak bylo řečeno, Cadogan okolo roku 2003 dosloužil. Tehdy měla být půjčka z České pojišťovny splacena. Později pak již zreorganizované Telekomunikační montáže spadly nejdříve do správy PPF Investments, která spravovala investice Petra Kellnera a dalších soukromých investorů a PPF ji alespoň navenek striktně oddělovala. Dnes hlavní část bývalých Montáží patří pod společnost Eltodo.

Reklama

Doporučované