Hlavní obsah

Sucho vyšle na cestu další miliony Afričanů. Evropa je první na ráně

Studio Seznam: Nastartuje sucho další uprchlickou vlnu?

 

Reklama

Americké tajné služby předpovídají stoupající počty běženců. Klimatické změny, hlavně nedostatek vody v Africe, pošlou na cestu miliony lidí. Co se bude dít v Evropě? Sledujte studio Seznam Zprávy.

Článek

Stagnující, nestabilní, nebezpečný – tak bude svět vypadat v příštích letech podle amerických tajných služeb. National Intelligence Council (NIC), „rada moudrých“ amerických zpravodajců, každé čtyři roky zveřejňuje prognózu světového vývoje v následujících letech.

Hlavní závěry nejnovějšího vydání?

Světové hospodářství zpomalí, napětí mezi státy bude stoupat a především: Na cestu se vydají další masy migrantů.

Závěry amerických tajných služeb se shodují například s průzkumem Gallupova ústavu. Podle něj každý čtvrtý obyvatel zemí severní Afriky zvažuje, zda potíže neřešit útěkem do zahraničí. Evropa je přitom pro obyvatele Maghrebu místem první volby.

Jaké dopady může mít další očekávaná migrační vlna pro Evropu? To je tématem speciálního studia Seznam Zprávy (pusťte si ho ve videu v tomto článku nahoře).

Hosté studia Seznam Zprávy k migraci

Václav Cílek - klimatolog, geolog, filozof

Pavel Gruber - ředitel, Lékaři bez hranic

Vedle válek a násilí je z domovů stále častěji budou vyhánět existenční problémy. Podle NIC bude v příštích letech mezi 75 miliony až čtvrt miliardou Afričanů trpět akutním nedostatkem vody. Přibývat bude také nezaměstnaných. Nedostatek prostředků přitom znamená pro mladé muže nejen bídu, ale třeba zásadní překážku na cestě ke svatbě a legálnímu sexuálnímu životu.

Slabý hospodářský růst, vysoké zadlužení a vysoké nároky lidí na vlády, které nebudou státní kabinety schopné vyplnit. Zpráva amerických zpravodajců nevěští bezproblémovou budoucnost ani Evropě a Spojeným státům. Amerika se podle nich bude muset rozloučit s rolí jediné supervelmoci. Sílit bude také populismus, nacionalismus a napětí mezi státy. Trendy budoucích let také nahrávají zvyšování rizika, které pro vyspělé země znamená terorismus.

Reklama

Související témata:
Václav Cílek

Doporučované