Hlavní obsah

Nové a urputnější. Varianty viru se učí uhodnout heslo, v Česku měly příležitost

Foto: Pavel Kasík, Profimedia.cz

Proč se šíří varianty SARS-CoV-2? Vyzkoušejte si to na jednoduchém příkladu.

Reklama

Britská varianta, brazilská varianta, kalifornská varianta… Čím se liší a proč se o nich tolik mluví? Seznam Zprávy sestavily přehled dostupných informací. Podívejte se, jak a proč nové varianty zvýšily nebezpečnost covidu.

Článek

Podezření na nebezpečnou brazilskou variantu koronaviru na Děčínsku se naštěstí nepotvrdilo. V České republice už ale byl potvrzen výskyt jihoafrické varianty koronaviru, konkrétně se objevila v Brně a Liberci. A ta britská již od února vytlačuje tu původní „českou“ a stává se na našem území dominantní.

Viry v pohybu

Viry se ale mění a mutují stále. Můžeme si je představit jako dlouhý řetěz písmenek (asi 30 tisíc znaků v RNA). Při kopírování v napadené buňce se občas – u SARS-CoV-2 ne až tak často – nějaké písmenko náhodou přehodí. Obvykle to nemá vliv na funkci a mutace se nijak neprojeví. Jindy mutace několika písmenek zničí virus a ten se dál nešíří. Čas od času ale přehozená písmenka, obrazně řečeno, dají dohromady slovo, které dává smysl. A které nějakým způsobem změní chování viru. Pak už mluvíme o nové variantě.

Některé varianty a mutace se objeví a zase zmizí. Jiné, které mají nějakou evoluční výhodu, naopak zůstanou. A časem mohou nad ostatními převládnout. Zjednodušeně to ukazuje interaktivní ilustrace níže (klikněte na šipku vpravo pro pokračování krátkého průvodce grafem, kartami můžete také listovat).

Co to znamená v praxi? Třeba to, že na novou variantu nemusejí fungovat opatření, která fungovala na variantu předchozí. To si zřejmě na začátku roku 2021 vyzkoušelo i Česko při nástupu tzv. britské varianty. Ta nyní zřejmě v zemi převažuje, ale to se může změnit. Čím více lidí je nakažených, tím větší je šance, že virus náhodnými mutacemi „uhádne“ kombinaci písmen, které mu umožňují se lépe šířit.

„Velký počet nakažených proto nemá jen ten přímý špatný důsledek, že je více lidí nemocných a více lidí zemře,“ vysvětluje výzkumník Jan Kulveit. „Má to i špatný důsledek, že virus má více pokusů ‚uhodnout hesla‘.“ A získat tak snazší přístup do lidských buněk nebo najít nové způsoby, jak uniknout imunitnímu systému.

Rychleji se šíří, více zabíjí?

Varianty viru mohou mít zásadní vliv nejen na to, jak se nemoc šíří, ale i na další aspekty, jako je riziko těžkého průběhu nebo smrtnost nemoci. Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) dělí sledované varianty do tří základních skupin:

1. Varianty vzbuzující zájem

2. Varianty vzbuzující obavy

3. Varianty s vážnými následky

Mezi varianty vzbuzující zájem patří ty, u kterých lékaři a vědci pozorují určité změny. Často se vyznačují potenciální odolností vůči protilátkám.

Varianty vzbuzující obavy jsou ty, mezi které spadá většina těch už dobře známých a podle Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) jsou rizikem. Vyznačují se vyšším přenosem, který hraje velkou roli při odhadování, jestli má varianta potenciál rozšířit se. Dále jde o účinnost léčby, o to, jak se virus váže na receptory, ale také o případnou odolnost varianty vůči protilátkám, které člověk získal při dřívějším prodělání infekce nebo očkováním. Riziko jejich šíření v EU středisko považuje svými slovy za vysoké až velmi vysoké.

Varianty s vážnými následky momentálně žádné nejsou. CDC mezi ně řadí ty varianty viru, u kterých jsou jasné důkazy, že prevence a léčba fungují výrazně méně než u dříve kolujících variant.

Varianta, nebo mutace?

Pro označení různých linií viru se používá slovo „varianta“, jde například o tu britskou. „Mutace“ pak označuje genetické změny viru, ty často vlastní jména ani nemají.

Různé varianty viru mohou mít také více názvů, a to jak zažitých hovorových – v případě britské mutace je to například jméno „Brigita“ – ale také vědeckých označení. Dělí se totiž podle softwarových nástrojů sloužících k dozoru nad šířením patogenů a tyto nástroje pak mohou využívat každý své vlastní označení. V Česku používáme dva druhy nástrojů, konkrétně Nextstrain a Pango.

Britská varianta – B.1.1.7 / 501Y.V1

Velké nebezpečí britské mutace spočívá ve vysoké nakažlivosti, která je zhruba o 50 % vyšší. Březnová studie britských vědců publikovaná v British Medical Journal (BMJ) ale ukazuje i na její vyšší smrtnost a agresivitu. Ve srovnání s jinými variantami viru je při ní na stejný počet nakažených o desítky procent úmrtí více.

Stejné výsledky zjistila i jiná navazující studie publikovaná v časopise Nature. Ta uvádí konkrétně o 55 % vyšší riziko úmrtí spojené s touto variantou.

V České republice je Brigita aktuálně nejspíš dominantní. Po potvrzení jejího výskytu 18. ledna zavedla vláda povinné nošení respirátorů FFP2 v obchodech a MHD.

Brazilská varianta – P.1 / 501Y.V3

Další variantou spadající pod ty, které vzbuzují obavy, je takzvaná brazilská varianta. Její první výskyt byl potvrzen právě v Brazílii a také v Japonsku, kde ji epidemiologové zaregistrovali u skupiny brazilských turistů.

S variantou se pojí mírně snížený vliv získaných protilátek, a to jak při prodělání nemoci, tak i ze samotného očkování.

Jihoafrická varianta – B.1.351 / 501.V2

Podobně jako ta britská má o zhruba 50 % vyšší přenos i jihoafrická varianta. Problém je ale i její velká odolnost, hlavně proti vakcíně AstraZeneca. První studie odhadují, že se účinnost vakcíny proti jihoafrické variantě viru pohybuje okolo deseti procent.

Vakcína Pfizeru by naopak měla podle vědců z Oxfordské univerzity fungovat při nákaze jihoafrickou i britskou mutací koronaviru. Výsledky studie zveřejnili v únoru na vědecké platformě Research Square.

Očkování je efektivní

Nedávná studie publikovaná v akademickém žurnálu Cell Host & Microbe také zjistila, že protilátky získané očkováním jsou efektivnější než ty, které v těle najdeme po prodělání nemoci. Přesto ale zdůrazňuje obavy ohledně efektivity proti různým variantám.

Kalifornské varianty - B.1.427 a B.1.429 / S:452R

Kalifornské varianty jsou natolik blízce příbuzné, že se občas pro zjednodušení vydávají za jednu. Obě se vyznačují zhruba o 20 % vyšším přenosem. Mají také zvýšenou závažnost onemocnění včetně zvýšeného rizika vysokého požadavku na kyslík a mají na ně mírně snížený vliv získané protilátky.

V interaktivní ilustraci šíření – tentokrát už bez průvodce – si můžete vyzkoušet různé varianty a scénáře. Připomínáme opět, že nejde o predikci ani simulaci.

Reklama

Doporučované