Hlavní obsah

Nové bankovky mají vylepšený design a budou se hůře padělat. Do Evropy se přidává i 100 a 200 eur

Nové bankovky mají nový design a budou se hůře padělat. Do Europy se přidává i 100 a 200 eur.Video: Jan Marek, Youtube.com

 

Reklama

Do oběhu dnes vstupují nové bankovky v nominální hodnotě 100 a 200 eur (zhruba 2 600 a 5 200 Kč). Tyto bankovky završují sérii nazvanou Europa a obsahují nové ochranné prvky, které znesnadňují jejich padělání. Bankovky z předchozí série budou i nadále platit a časem budou postupně stahovány z oběhu.

Článek

Stejně jako u ostatních nominálních hodnot ze série Europa lze ochranné prvky nových bankovek snadno zkontrolovat hmatem, nastavením proti světlu a nakloněním.

V horní části stříbřitého proužku jsou na hologramu zobrazeny drobné symboly €, které se pohybují kolem čísla a jsou ostřeji viditelné pod přímým světlem. Na stříbřitém proužku je také podobizna mytologické postavy Európy, architektonický motiv a velký symbol €. Nové bankovky obsahují rovněž zdokonalené smaragdově zelené číslo.

ECB již v rámci série Europa uvedla do oběhu bankovky v hodnotě 5, 10, 20 a 50 eur. Bankovky v hodnotě 500 eur se banka rozhodla přestat vydávat kvůli obavám z jejich zneužívání ke kriminálním aktivitám.

Reklama

Související témata:
Edice

Doporučované