Hlavní obsah

Nové „butikové“ kino v centru Prahy. Jak těžké je vybudovat kinosál v době Netflixu

„Trend multiplexů je stejná dramaturgie na hodně místech nebo dostupnost z domova. My vytváříme svým způsobem komplexní soběstačný biosystém,“ popisuje zakladatel, čím se Edison liší.Video: Tereza Willoughby

 

Reklama

Máte dojem, že kina jsou záležitost minulosti a všichni raději volí domácí obrazovky? Chyba. V Paláci Edison zrovna jedno zbrusu nové kino malých forem vzniklo. Projdeme si ho se zakladatelem.

Článek

„Na začátku kinematografie převládl skupinový koncept bratří Lumiérů, kteří chápali film jako dílo skupinového zážitku. Dnes nás Netflix přesvědčil, že audiovizuální dílo je možné kvalitně vnímat i individuálně a idea individuální percepce Edisonova kinematografu se vrací v podobě dnešních chytrých telefonů," říká zakladatel filmového centra Edison a ředitel distribuční spolčnosti Film Europe Ivan Hronec.

Takzvaný Edison Filmhub propojuje kino malých forem s výběrem festivalových titulů pro náročného diváka spolu s kavárnou, místem pro diskuzi, VOD platformou, tedy jakousi virtuální videopůjčovnou.

Právě díky propojení distribuce s nejmodernějšími technikami dělá ze zdánlivého retra ziskový obchodní záměr. „Edison Filmhub může být dobrým příkladem pro alternativní financování špičkové kultury, protože budoucnost je ve spojení veřejných a soukromých zdrojů,“ dodává ředitel.

Pozoruhodné je umístění ve funkcionalistické budově uprostřed hlavního města. Palác, který nese stejné jméno Edison, je památkou UNESCO. Po víc než deset let staré rekonstrukci podle návrhu ateliéru architekta Ladislava Lábuse upravil prostor pro kino architekt Miloslav Abel.

Jaká bude první premiéra v novém kině? Jsou podobné projekty v zahraničí běžné? A jak bude fungovat virtuální půjčovna filmů na doma? Sledujte ve videu výše.

Reportáž je součást pořadu Kultura Terezy Willoughby, který v premiéře vysíláme každý pátek od 20 hodin na celoplošné Televizi Seznam. A sledujte nás také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované