Hlavní obsah

Nové bydlení se stalo nedostupné a architektonicky bezcenné, říká světově uznávaná Eva Jiřičná

Podívejte se na rozhovor s architektkou Evou Jiřičnou.Video: Adam Junek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Mně je jedno, jestli dělám projekt pro tisíc lidí, nebo jednoho člověka. Když je na konci šťastný, tak to není rozdíl, tvrdí světově uznávaná architektka.

Článek

Jsme svázaní vyhláškami, zákony a zákazy výstavby. Měli bychom si raději při posuzování staveb uvědomit, že čas nemůžeme zastavit a lidé musí do budoucnosti vletět. Nemůžeme jim přitom střihat křídla, vyzývá světově uznávaná architektka Eva Jiřičná.

Praha nedávno oživila myšlenku, že by opět vzkřísila projekt knihovny Jana Kaplického. Právě Jiřičná byla šéfkou poroty, která jeho návrh pro Národní knihovnu vybrala. „Bylo by to velmi těžké. Kdokoliv se toho projektu ujme, musí si uvědomit, že hlavní šofér auta, které jede od návrhu k realizaci a při tom je spousta odboček, zkrátka chybí,“ uvedla Jiřičná v pořadu Výzva.

V těchto dnech znovu „porotcovala“. Tentokrát vybírala nejlepší návrh pavilonu pro Českou republiku na světové výstavě EXPO 2020 v Dubaji. „Dříve byly světové výstavy důležitější. Ale pořád je to velká výzva, protože můžete prezentovat modely a návrhy. Ale nakonec je vždy největším zážitkem opravdová stavba, na niž je možné si sáhnout,“ tvrdí Jiřičná.

Jak se dívá na plánovanou revitalizaci Masarykova nádraží v Praze podle návrhu její kamarádky, zesnulé architektky Zahy Hadid? Co vidí jako svou největší příležitost v životě? Je pro ni snazší tvořit pro malá města, nebo pro metropole? Podívejte se v rozhovoru nahoře.

Pořad Výzva sledujte každý všední den od 11:30 a 21:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? .

Sledujte Seznam Zprávy i na Facebooku.

Reklama

Doporučované