Hlavní obsah

V Praze už jsou nové byty dvakrát dražší než ve zbytku republiky

Foto: YIT

Reklama

Pražské novostavby pokračují ve zběsilém růstu. Za rok podražily o 15,2 procenta a v průměru stojí přibližně dvojnásobně více než nové byty ve městech mimo Prahu.

Článek

Zatímco v pražské nabídce byly v červnu nové byty s průměrnou cenovkou 99 243 korun za čtvereční metr, ve zbytku republiky stál metr nového bytu 52 155 korun. To znamená, že mimopražské byty jsou na 52,6 procenta ceny těch pražských.

Vyplývá to ze statistiky letošního druhého čtvrtletí, kterou za celý trh sledují developeři Trigema, Central Group a Skanska pod záštitou IPR.

Jak se trh do této situace dostal? V Praze nové byty stále zdražují velmi vysokým tempem. Oproti loňskému druhému kvartálu vyskočila cena o 15,2 procenta, ve srovnání s druhým čtvrtletím roku 2016 dokonce o 42 procent.

Podle portálu CenováMapa.org, který také ceny bytů sleduje, se dokonce v červnu už cenovka pražských bytů přes stotisícovou hranici přehoupla. Průměrný nový byt v pražské nabídce podle této statistiky stál 100 928 za metr, přičemž byty, které se na trh dostaly v červnu, stály 97 962 tisíc korun za čtvereční metr.

Foto: Aleš Černý, Seznam Zprávy

Vývoj nabídkové ceny bytů v pražských novostavbách (zdroj: Trigema, Skanska, Central Group, IPR).

Ceny nových pražských bytů tak dál rostou, i když už jsou velmi vysoko. A to i přestože letos přišlo na trh poměrně dost nových bytů (celkem podle CenováMapa.org za první pololetí 3359 jednotek, což je nejvíc od roku 2014) a tím se zvýšila nabídka. Zároveň se ale i zvýšila poptávka. V Praze se prodalo 1550 bytů, což se podobá nedávným rekordním obdobím.

„Trh ovlivňuje jednání ČNB, která od října opět zpřísňuje podmínky pro hypotéky. Zároveň pokračuje prezentovaný ekonomický růst, domácnosti mají více peněz, jsou do budoucna sebevědomé a nebojí se pořídit si bydlení i za víc peněz,” komentuje situaci majitel Trigemy Marcel Soural s tím, že samotná sazba hypoték momentálně trh tolik neovlivňuje.

Foto: Aleš Černý, Seznam Zprávy

Meziroční vývoj nabídkových cen nových bytů mimo Prahu (zdroj: Trigema). Sloupce představují počet prodaných bytů, zelené či červené kolečko cenu za metr čtvereční podle pravé osy.

V regionech ceny bytů podle statistiky Trigemy rostou také, ale dohromady ne tak výrazně jako v Praze. Meziročně podražil průměrný mimopražský byt o 9,6 procenta. Nůžky mezi Prahou a regiony se tak opět více rozevřely. Meziročně rostly ceny ve všech krajích kromě Karlovarského a Královéhradeckého.

Mezikvartálně byl ale v regionech znatelný cenový pokles o pět procent. Podle developerů to je způsobeno tím, že v některých regionech výrazně vzrostla nabídka.

Foto: Aleš Černý, Seznam Zprávy

Pohyb cen nových bytů v regionech v porovnání letošních dvou čtvrtletí (zdroj: Trigema). Sloupce představují počet prodaných bytů v druhém kvartálu roku 2018, zelené či červené kolečko cenu za metr čtvereční podle pravé osy. Zelené či červené číslo znázorňuje procentuální změnu ceny bytů mezi 1Q/2Q 2018.

V krajích tak vznikla další abnormalita. Zpravidla jsou totiž o něco nižší ceny ve statistice prodaných bytů (tedy těch, které za dané období zmizely z nabídek) než u dostupných. Je to hlavně proto, že pokud se objeví relativně levné byty, mizí rychle (a tím korigují směrem dolů kolonku prodané).

V Praze tento vztah trvá: Ve druhém čtvrtletí se byty prodávaly za 94 tisíc korun na metr, tedy o 5 tisíc korun levněji, než kolik činí průměrná cena bytů v nabídce.

V regionech tomu je ale nyní kvůli poklesu v posledním kvartálu obráceně. Od dubna do června se prodávaly mimopražské nové byty v průměru za 54 846 korun za metr čtvereční, v nabídce teď ale stojí méně: 52 155 korun za metr čtvereční.

Foto: Aleš Černý, Seznam Zprávy

Počet prodaných bytů a jejich průměrná cena (za metr čtvereční) v českých krajích a Praze (zdroj: Trigema, Central Group, Skanska, IPR).

Reklama

Doporučované