Hlavní obsah

Nové česko-izraelské centrum se zaměří na inovace ve zdravotnictví

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Na inovace ve zdravotní péči a fungování nemocnic se zaměří Centrum česko-izraelských inovací a partnerství (CCIIP), které dnes bylo založeno v BEA campusu v Olomouci.

Článek

Centrum bude propojovat české a izraelské inovační systémy a podporovat projekty mezi českými a izraelskými subjekty v oblasti výměny know-how a technologií, řekl dnes novinářům člen výkonné rady CCIIP Tomáš Jelínek.

„Centrum by mělo nabízet výměnu vědomostí a zkušeností v oblasti digitalizace zdravotnictví v Izraeli, které zkvalitňují a zefektivňují zdravotní péči. Jsou to vlastně projekty na úrovni nemocnic, regionů či konkrétních řešení,“ uvedl Jelínek, podle kterého se spolupráce bude týkat společných projektů zaměřených na fungování nemocnic, diagnostiku nemocí a vzdělávání.

Izraelští partneři mají například zájem rozvíjet preventivní diagnostiku Parkinsonovy choroby. Olomoucká společnost Tesco SW před časem představila software pro určení různých onemocnění mozku od Parkinsona po depresi. Naopak izraelské zdravotnictví má podle Jelínka bohaté zkušenosti s postupnou digitalizací všech lékařských záznamů. Lékaři se díky tomu mohou rychle orientovat v informacích o pacientovi a zdravotní pojišťovny dokážou lidem připravit přesné preventivní programy. „Propojení nových technologií a systému zdravotnictví je něco, v čem nacházíme řadu inspirací,“ podotkl Jelínek.

Podle ředitele Fakultní nemocnice Olomouc a člena čestné rady CCIIP Romana Havlíka hodlá toto největší zdravotnické zařízení v Olomouckém kraji spolupracovat s izraelskými partnery při vzdělávání zdravotníků zaměřeném na nejnovější trendy. „Druhou oblastí je digitalizace a možná i procesní zjednodušování systému v nemocnici. Posunutí IT a celé nemocnice zase dál k bezpapírovosti. Třetí oblastí je podpora synergického pole zdravotnického výzkumu, kde je to opravdu na hranici klasické medicíny a technologického know-how,“ podotkl Havlík.

FN Olomouc už například testuje části izraelských informačních systémů. „Rozvíjíme projekty za použití i umělé inteligence k objektivnějšímu vyhodnocování zobrazovacích metod, například ultrazvuku,“ uvedl Havlík, podle kterého umělá inteligence dokáže s informacemi pracovat rychleji a dokonaleji. Lékař zpracované výsledky pouze potvrdí.

Velký potenciál má v českém zdravotnictví telemedicína, na kterou bude centrum také zaměřeno. Podle odhadu odborníků by její výhody mohlo v Česku v budoucnu využívat několik stovek tisíc až milion chronicky nemocných. Telemedicína předává informace například o krevním tlaku či srdečním tepu mezi pacientem a lékařem pomocí telekomunikačních a informačních technologií.

Mezi zakládajícími členy CCIIP je firma Tesco SW, Moravská vysoká škola, Česko-izraelská smíšená obchodní komora, Fakultní nemocnice Olomouc či izraelská společnost HealthIL zaměřená na digitalizaci zdravotnictví.

Reklama

Doporučované