Hlavní obsah

Nové detaily o pádu Googlu. Nešlo jen o něj, výpadek výrazně zpomalil celý český internet.

 

Reklama

Datové toky tuzemského internetu se propadly skoro o 40 procent. Snížil se jak počet lidí v síti, tak se zpomalila i rychlost přenosu.

Článek

Nešlo jen o Google a jeho služby. Úterní výpadek webů amerického webového gigantu v Česku zpomalil téměř celý tuzemský internet. V centrále Googlu si problému všimli až po čase.

„Došlo i k nějakému prodlení, kdy fyzicky Google identifikoval, že nějaký problém nastal,“ řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy Zdeněk Cendra, majitel společnosti Peering.cz, která propojuje tuzemský internet.

Šlo nejmíň o desítky minut.

Google a jeho služby denně využijí stamiliony lidí po celém světě. Výpadek v česko-slovenském regionu byl proto jen malým výkyvem na datovém toku, který tak nesignalizoval nějaký problém.

V Česku přitom způsobil dost velký poprask.

Lidem nechyběly dvě hodiny jen služeb Googlu, jako je e-mail nebo kalendář, ale třeba e-shopy přišly o stovky až tisíce zákazníků, které jim Google přináší, a na dvě hodiny přestali existovat i tak zvaní youtubeři.

Brzdil i zbytek českého webu

Výpadek navíc zpomalil i ostatní stránky českého internetu. I proto se okamžitě objevily spekulace o hackerském útoku nebo větším výpadku v celém středoevropském regionu.

Příčina přitom byla podle Cendry jen technického charakteru. „Místo, kde Google předává data mezi uživateli internetu v Česku a na Slovensku nepropouštělo komunikaci. Aktivně ji tak zvaně zahazovalo,“ uvedl. Dodal také, že se problém týkal právě jen Česka a Slovenska.

Datové toky tuzemského internetu se propadly skoro o 40 procent. Snížil se jak počet lidí v síti, tak se zpomalila i rychlost přenosu.

„Je potřeba si uvědomit, že Google není jenom Youtube nebo vyhledávání, ale je to primárně technologická firma a dodává také aplikace třetích stran,“ vysvětluje Cendra. Proto nefungovaly weby nebo aplikace, které využívají třeba Google Maps nebo jiné služby.

Právě proto některým obchodníkům nefungovaly pokladny elektronické evidence tržeb.

„Navíc nebyly dostupné DNS servery Google, což je místo, které překládá adresy – třeba Seznam.cz – na čísla v internetu – na IP adresy. Google odbavuje zhruba 20 procent těchto požadavků v Česku,“ dodal Cendra a vysvětlil tak, proč se k mnoha českým webům nedalo připojit vůbec nebo pomalu.

Ne hackeři nebo technika, ale člověk

Problém vyřešil Google definitivně ve středu ráno.

Podobné výpadky se u internetových firem objevují pravidelně. Hardware i software je ovšem připravený na to, aby datové toky přesměroval tak, aby uživatelé chybu nepoznali. Tentokrát automatické systémy nezafungovaly.

Foto: RIPE Atlas

Mapa: Kde všude nefungovaly služby Google.

Google je přitom pověstný svojí obezřetností a několikanásobným záchytným systémem. I proto je takhle komplexní výpadek jeho webu i služeb podle Cendry unikátní.

Podle ředitele národního propojovacího uzlu Nix.cz Adama Goleckého pak problém nejspíš způsobilo lidské pochybení.

Reklama

Související témata:

Doporučované