Hlavní obsah

Nové detaily o Trumpovi a Rusech? Jeho exprávník slibuje odhalení

Bývalý Trumpův právník slibuje odhalit dosud neznámé detaily.Video: Martin Zíta, AP

 

Reklama

Donald Trump se zajímal o obchodní aktivity v Rusku i jako republikánský kandidát na amerického prezidenta. Nové, dosud neznámé detaily o Trumpově chování při kandidatuře do úřadu má přinést vystoupení jeho bývalého osobního právníka Michaela Cohena před Senátem.

Článek

Cohen už dříve potvrdil, že Trump se o obchod v Rusku aktivně zajímal ještě v červnu 2016. Tedy necelý půlrok před zvolením do prezidentského křesla. Podle agentury Reuters se Trump měl na obchodní aktivity dotazovat v tomto období opakovaně. Cohen prý slibuje dosud neznámé informace.

Podle britského webu The Independent se stávající americký prezident zajímal zejména o potenciální výstavbu mrakodrapu v Moskvě, a to dlouho potom, co se stal politicky aktivním na nejvyšší úrovni.

Nové informace slibované bývalým osobním právníkem Donalda Trumpa přicházejí v době, kdy se ke konci blíží vyšetřování zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera o možném ruském zásahu do amerických prezidentských voleb z roku 2016. Kreml jakékoliv podezření odmítá, stejně tak tábor amerického prezidenta.

Před komisí Cohen také přiblíží to, jak na Trumpovo požádání kupoval mlčenlivost žen, se kterými měl současný americký prezident aféry.

Sám Michael Cohen byl za zapojení do uplácení Trumpových milenek a lhaní při vyšetřování odsouzen k celkem třem letům ve vězení. Trest si začne odpykávat 6. května letošního roku.

Před komisí Michael Cohen vystoupí poprvé v úterý, celkem bude slyšení trvat tři dny. První dva budou veřejnosti uzavřené. V těch se chtějí američtí zákonodárci zaměřit na vazby Donalda Trumpa a jeho okolí na Rusko. Ve veřejné části slyšení se budou Cohena dotazovat na proces uplácení žen, se kterými měl Trump poměr, a také na to, zda se Cohena Trump nesnažil zastrašit a odradit od dalšího vypovídání.

Reklama

Související témata:

Doporučované