Hlavní obsah

Nové divadlo Vejminek uvede svou prvotinu, romantickou komedii Čarodky

Foto: Unsplash

.

Reklama

Romantická komedie s písněmi Čarodky je prvním počinem nového brněnského nezávislého souboru Vejminek. Příběh se odehrává o jarním víkendu v ulicích Brna, kde se zakomplexovaná právnička sblíží s bohémským muzikantem.

Článek

Jde o první hru Vejminku, který založili někteří původní protagonisté divadla BuranTeatr. Předpremiéra je 12. října, premiéra 20. října v Sokolském Stadionu. V létě se už představení hrálo pod širým nebem.

Podtitul „Žena bez espritu a muž s fluidem hledají společnou chemii“ shrnuje podle tvůrců děj představení. Oba hrdinové se navíc snaží vypořádat se zátěží danou vztahy s bývalými partnery a rodiči. „Zároveň si Čarodky pohrávají s magií dvou po sobě následujících dní – pálením čarodějnic posledního dubna a svátku lásky Prvního máje,“ sdělil představitel hlavní role Miroslav Ondra.

Scénář napsal dlouholetý dramaturg BuranTeatru Jan Šotkovský, který nyní působí v Městském divadle Brno. Psal přímo pro představitele hlavních rolí, Kateřinu Veselou a Miroslava Ondru. „Říkal jsem si, že jsou na jevišti zajímavá dvojka, kterou bych rád viděl pohromadě. Nakonec se jako nejjednodušší ukázalo napsat si hru sám. A zasadit ji do reálií města, které znám nejlépe, do ulic, po kterých každý den chodím,“ řekl Šotkovský.

Dvojice při své víkendové pouti potká asi tři desítky postav, všechny je ztvárňují pouze dva další herci, Barbora Goldmannová a Petr Tlustý. Režisérem Čarodek je Mikoláš Tyc, bývalý umělecký šéf BuranTeatru, který se v posledních letech pod novým vedením Juraje Augustína ubíral spíše k pohybovému divadlu.

„Aby měl divák jasno, co od kterého představení očekávat, rozhodli jsme se od sebe organizačně oddělit. A jelikož už nejsme úplně ‚mladí začínající‘, zvolili jsme pro naši tvůrčí skupinu sebeironický název Vejminek,“ uvedl Šotkovský.

Reklama

Související témata:

Doporučované