Hlavní obsah

Nové družstevní byty pomohou v Brně stovkám mladých rodin, které nedosáhnou na hypotéky

Foto: Profimedia.cz

Nové byty se budou stavět ve třech lokalitách. Jedná se o Černovice Na Kaménkách, v Novém Lískovci na Kamenném vrchu a ve Starém Lískovci na Západní bráně.

Reklama

V Brně zavedou družstevní bydlení. Vedení města chce pomoci mladým rodinám, které nedosáhnou na hypotéku, získat byt. Podávání žádostí začne 1. října. Podmínkou je například věk od 18 do 36 let. Podle náměstka primátora Petra Hladíka bude bytů pravděpodobně několik stovek.

Článek

Podstatou tohoto bydlení je, že družstevník není vlastníkem bytu od začátku. Dokud ho zcela nesplatí, patří byt družstvu. Až po splacení je byt převeden do jeho vlastnictví. Žádosti mohou zájemci podávat elektronicky od 1. října.

Lidé budou muset zaplatit členský vklad v hodnotě od čtyř set do sedmi set tisíc korun. Přesná částka bude odpovídat velikosti bytu. „Tuto částku zaplatí zájemci až při vstupu do družstva. Takže si na ni můžou ještě našetřit. Byty by měly být pro ty, kteří si můžou dovolit splácet hypotéku, ale bohužel na ni nedosáhnou,“ popsal náměstek primátora Petr Hladík. Počáteční vklad se odečte od celkové hodnoty bytu a zbylou částku doplatí družstevníci v měsíčních splátkách.

Problém získat hypotéku měla i rodina pětadvacetileté Barbory Hálové. „Určitě budeme s rodinou chtít využít možnost bydlení pro mladé. Budeme se snažit našetřit potřebnou částku. Výhoda u této možnosti je, že nemusíme ručit domem rodičů nebo jiného příbuzného,“ okomentovala Hálová.

Žadatelé však musejí splňovat řadu podmínek. Jednou z nich je, že musí být manželé, partneři nebo samoživitelé ve věku od 18 do 36 let. Musí být občany České republiky nebo členského státu Evropské unie. Dále musí být čistý příjem domácnosti v rozmezí od 35 do 50 tisíc. A to i včetně všech přídavků. Zájemci musí také doložit výpis z rejstříku trestů a potvrzení o bezdlužnosti. V neposlední řadě nesmí vlastnit jakýkoliv jiný byt nebo dům určený k bydlení.

Nové byty se budou stavět ve třech lokalitách. Jedná se o Černovice Na Kaménkách, v Novém Lískovci na Kamenném vrchu a ve Starém Lískovci na Západní bráně. „V rámci družstevního bydlení by měly vzniknout stovky bytů,“ dodal Hladík. Lidé by mohli v nových bytech bydlet do čtyř let.

Reklama

Doporučované