Hlavní obsah

Nové důkazy časově spojují aféry Forejt a Brady. A obě se sbíhají u Hermanova ministerstva

Úředník Ministerstva kultury Martin Černý (na snímku vlevo) propojuje aféry Forejt a Brady. Podívejte se na časovou souslednost obou případů.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Pracovník Ministerstva kultury se podřekl, že o aféře Brady věděl dva týdny před tím, než vypukla.

Článek

V druhé polovině října celý národ sledoval spor mezi Hradem a ministrem kultury Danielem Hermanem o (ne)vyznamenání ministrova strýce Jiřího Bradyho.

Na pozadí této události se – jak odhalil investigativní seriál Seznamu Zvláštní vyšetřování – odehrával pokus o využití kompromitujících informací v politickém boji. To nakonec vyústilo ve skandál hradního ceremoniáře Jindřicha Forejta, který musel ve vlivné funkci skončit kvůli kompromitujícímu videu, jež na něj bylo zveřejněno.

Reportéři Zvláštního vyšetřování zjistili, že oba případy propojuje postava třiadvacetiletého referenta Ministerstva kultury Martina Černého.

Mladík se před svými kamarády prezentoval jako člověk s přímým přístupem k ministru Hermanovi (KDU-ČSL) a tak se také – podle svých slov – dostal k nabídce získat kompromitující video na Forejta.

Při konfrontaci s reportéry Černý přímo uvedl: Video mě zajímalo, protože v té době vrcholila kauza Brady.

To však nemůže být pravda, vyplývá z detailní časové rekonstrukce případu, kterou sestavil Seznam na základě nově získaných výpovědí. Forejtovo video se totiž dostalo k Černému v době, kdy veřejnost neměla o „aféře Brady" ani tušení. Neexistovala, neměl o ní tedy vědět ani referent Černý.

Druhá možná varianta je jasná: Mohl mladík z Ministerstva kultury již s předstihem vědět, že se kauza Brady, mířící na Forejta, chystá a že brzy vypukne?

„Prý se to bude Hermanovi hodit"

„Oni se mi ozvali s tím, že mají pro mě bombu,“ líčil reportérům Zvláštního vyšetřování Martin Černý a sám zdůraznil: „Paradoxně to bylo v době, kdy to vypuklo s tím Bradym. Oni mi řekli, jestli to nechci dát Hermanovi, že by se mu to hodilo do té kauzy.“

Černého problém je, že svým známým – dealerovi videa Miroslavu Remeňovi a autorovi videa Bohumilu Horáčkovi – slíbil, že o videu Hermanovi, ale i dalším lidem v politice, řekne: „Slíbil jsem jim hory doly, jen aby mě nechali se na to video podívat.“

To vše se mělo podle informací všech tří zmiňovaných mužů odehrát nejpozději v polovině října: Remeň uvádí, že schůzka, na níž Černý video viděl, byla 10. října na Střeleckém ostrově, Horáček mluví o době „kolem 15. října“ a Černý uvádí „buď 10., nebo 13. října".

Všichni tři tak uvádějí odbobí, které předcházelo tomu, kdy ministr kultury Daniel Herman 21. října vůbec poprvé oznámil, že jeho strýc Brady nedostane vyznamenání – ač ho měl přislíbené – protože Hermana tak chce vytrestat prezident Zeman za to, že se setkal s tibetským vůdcem dalajlámou.

Forejt orodoval u Hermana a volal Bradymu

Minimálně tedy kulhá Černého verze, že dostal od svých známých nabídku, aby se s videem seznámil jako s možnou municí pro „kauzu Brady“. V tu dobu o žádné kauze Brady nikdo nevěděl.

Z dalších časových srovnání obou případů (Brady a Forejt) vyplývá, že v době kolem zásadní schůzky na Střeleckém ostrově se Jindřich Forejt odhodlal telefonovat v Kanadě žijícímu Jiřímu Bradymu, aby mu oznámil, že by mohl za dva týdny, tedy 28. října, dostat od prezidenta medaili.

„Dvanáctého října jsem dostal telefonát od pana Forejta, že dostanu Řád TGM,“ potvrdil po příletu do České republiky Hermanův strýc Jiří Brady, člověk přeživší holokaust a požívající ve světě všeobecné uznání a úctu. Forejt ale následně prohlásil, že udělení řádu v žádném případě neslíbil, pouze u Jiřího Bradyho ověřoval některé informace.

Zde se podívejte na nový díl seriálu Zvláštní vyšetřování o zákulisí vzniku Forejtova videa:

Zvláštní vyšetřování.Video: Kubík Jiří, Slonková Sabina

Z avizovaného vyznamenání nakonec nic nebylo. Ministr kultury Daniel Herman se 18. října – i přes původní varování prezidentem Zemanem – setkal s tibetským dalajlámou, což se nelíbí Číně. Od této chvíle šlo už o jasný střet mezi ministrem Hermanem a Pražským hradem – kde, jak nyní Herman potvrdil, udržoval dlouhodobý kontakt právě s protokolářem Forejtem.

„Forejt mě opakovaně žádal, abych mu díky svým kontaktům v katolické církvi pomohl vyladit jeho pozici ve Vatikánu, kam se chtěl dostat jako velvyslanec,“ řekl nyní ministr kultury v rozhovoru pro Seznam.

Ve chvíli zostřených vztahů obou institucí dostává Forejt výhrůžku. Ve svém předvánočním dopise manželům Klausovým, napsaném nedlouho po náhlé rezignaci na post šéfa hradního protokolu, mimo jiné uvedl: „Již v polovině října jsem byl kontaktován neznámým člověkem, že proti mně bude zahájena nemilosrdná kampaň, jejímž cílem bude profesní i osobnostní likvidace, pokud nezaplatím.“

Vydírají mě, řekl Forejt Zemanovi

Z informací, které reportéři Zvláštního vyšetřování zjistili ze zdrojů blízkých prezidentské kanceláři, vyplývá, že Forejt prezidentu Zemanovi o vydírání řekl 20. října.

Den nato Bohumil Horáček, autor videa s kompromitujícími záběry, prodal nahrávku řediteli strategie vydavatelství Mafra Františku Nachtigallovi. Dostal za ni 160 tisíc a dnes k tomu Horáček říká: „To bylo pro Babiše (majitel vydavatelství, pozn. red.), to nebylo ke zveřejnění.“ Mafra se k této záležitosti stále odmítá vyjádřit, byť v neoficiálních rozhovorech členové jejího vedení nákup nahrávky potvrzují.

Mezitím případ neudělení státního vyznamenání Jiřímu Bradymu vyvolal obří vlnu nevole. Přímo v den státního svátku 28. října se dokonce na protest proti hradní politice zaplnilo Staroměstské náměstí.

Video, které mělo zlomit vaz protokoláři Forejtovi, se v té době také jeho dealeři snažili dostat dál do oběhu. Dva týdny po Mafře, konkrétně 9. listopadu, jej – podle Miroslava Remeně – koupila za 150 tisíc korun televize Barrandov mediálního magnáta Jaromíra Soukupa. Ani TV Barrandov, stejně jako Mafra, o nahrávce ve svém zpravodajství nereferovala.

Podle informací reportérů Zvláštního vyšetřování se teprve v tuto chvíli k nahrávce dostává i prezidentská kancelář. Jejím šéfům tedy muselo být minimálně od 9. listopadu jasné, že skandál s videem Forejt ve své hradní funkci nedokáže ustát. Do jeho oficiálně oznámené rezignace ale přesto zbývaly ještě dlouhé čtyři týdny.

Ať už mě Forejt o nic nežádá

Mezitím prezident Miloš Zeman stihl 27. listopadu v Parlamentních listech oznámit, že už se nadále nemíní scházet s ministrem kultury Hermanem. Ten nato pak v reakci vydal následující tweet:

Dnes ministr Herman říká, že s Jindřichem Forejtem už od října – od doby, kdy veřejně prohlásil, že v telefonickém hovoru s Jiřím Bradym nepotvrzoval zamýšlené udělení státního vyznamenání – není v kontaktu. „On lhal a tím naše vztahy narušil. Už k němu nemám důvěru."

Reklama

Doporučované