Hlavní obsah

Nové Dukovany postaví dceřiná firma ČEZu. Stát na sebe vezme rizika spojená s povolovacím procesem a regulací

Jaroslav Míl v pořadu Špičky byznysu.Video: Zuzana Kubátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jednání o tom, jak to bude s financováním výstavby příštího zdroje energie pro Českou republiku, pokračují.

Článek

Investorem příští české jaderné elektrárny v Dukovanech bude dceřiná firma energetické společnosti ČEZ. Stát na sebe vezme část rizik z obřího projektu. Seznamu to řekl nový vládní zmocněnec pro jádro Jaroslav Míl, který nastoupil do funkce počátkem února.

„Nové jaderné bloky bude zcela určitě stavět ČEZ prostřednictvím své dceřiné společnosti Dukovany 2. Jiní odborníci na takový projekt u nás nejsou,“ uvedl Míl.

„Na druhé straně ale budou velká protiplnění ze strany státu,“ ujišťuje Míl, že energetická firma nebude na obří investici sama.

První díl pořadu Špičky byznysu o jaderné energetice. (Video: Zuzana Kubátová)Video: Zuzana Kubátová

Zmocněnec zatím odmítl tato protiplnění podrobně popsat, detaily k investorskému modelu má oznámit premiér ve Sněmovně příští týden. Podle Míla ale na sebe stát vezme veškerá rizika, spojená s povolovacím řízením stavby a s regulací.

„Jedna z rizikových analýz mluví o tom, že bude třeba kvůli jadernému projektu upravit zákony a změnit způsob práce úřadů i samospráv, aby se nestávalo, že státní úředníci a experti budou na nějakou žádost odpovídat rok, aby vnímali, že to je priorita,“ řekl Míl.

Magazín Byznys

Hlavním hostem pondělního pořadu Byznys, který Televize Seznam vysílá od 14:00 (v repríze pak ve 22:30), je v pondělí Jaroslav Míl, vládní zmocněnec.

Možnost, že by stát garantoval firmě ČEZ i kompenzaci případných ztrát z tržních rizik (například nízké tržní ceny elektřiny, které by po dostavbě nových bloků nezajistily návratnost obří investice), zmocněnec nepotvrdil, ale ani nevyvrátil.

„Stát na sebe nebude brát rizika vzniklá z toho, že projekt je ztrátový z titulu špatného řízení. Může ale na sebe vzít rizika vzniklá novými regulatorními opatřeními na straně státu. Tedy například, že se elektrárna postaví a pak dojde ke změně legislativy, která si vyžádá dodatečná opatření k provozu, která stavbu zdraží a zkomplikují,“ uvedl.

Celý rozhovor s novým vládním zmocněncem pro jádro sledujte dnes v Televizi Seznam v magazínu Špičky byznysu od 14 hodin.

Reklama

Doporučované