Hlavní obsah

Nové hrozby pro Antarktidu. Turisté i obyčejné mouchy

Mouchy ohrožují původní ekosystémy AntarktidyVideo: Kamila Bejlková

 

Reklama

Teplejší klima v některých oblastech Antarktidy umožňuje podle vědců přežít invazním rostlinám a živočichům potenciálně nebezpečným pro původní druhy.

Článek

Části Antarktidy se kvůli globální změně klimatu pomalu mění „nazeleno". V posledních třech dekádách se průměrná teplota v některých pobřežních oblastech zvýšila o tři stupně. Za takových podmínek ustupují ledovce a daří se některým nepůvodním druhům rostlin a živočichů z jiných kontinentů.

„Obyčejná moucha domácí je přesným příkladem problému, kterým nyní musí Antarktida v souvislosti s invazními druhy čelit,” řekl britskému listu The Guardian Dominic Hodgson z British Antarctic Survey.

„Dostávají se tam na lodích, kde se jim daří v kuchyních, a pak jsou i na základnách na kontinentu. V současné době se zvyšuje šance, že na Antarktidě přežijí s tím, jak se otepluje, a to budí obavy. Hmyz jako například právě moucha přenáší patogeny, které mohou mít ničivý vliv na původní formy života,” dodal.

Druhou podobnou hrozbou je rostoucí počet turistů, kteří do Antarktidy přijíždějí. Také oni mohou na kontinent zavléct nepůvodní druhy rostlin nebo živočichů.

V sezoně 2015 a 2016 navštívilo Antarktidu víc než 38 tisíc turistů, pro letošní rok se očekává kolem 43 tisíc lidí.

„Většina turistů si dává velký pozor, aby tam nezanechali odpad nebo aby, když vstoupí na antarktickou pevninu, neměli na botách bláto, v němž mohou být semena či bakterie z jiných oblastí (světa)," uvedl Hodgson.

„Je však obtížné vyhnout se kontaminaci. Velkým problémem jsou například brašny od fotoaparátů. Lidé je berou z jiných kontinentů, kde je běžně pokládají na zem. Nikdy je ale nečistí a klidně je pokládají na zem i v Antarktidě. Semena odjinud se tak volně šíří. To je velký problém," dodal.

Hlavní hrozbou ale podle vědců stále zůstává zvyšující se teplota. Postupně ustupující ledovce odhalují dříve zmrzlou nedotčenou půdu, na které se daří například mechům. Rostliny v současné době přežívají na zhruba 0,3 procentech plochy kontinentu. V poslední době rostou výrazně rychleji, uvádí studie britských vědců uveřejněná v magazínu Current Biology.

A třeba právě v mechu, který zabírá stále větší plochu a je díky příznivějším podmínkám hustší, se může dařit nepůvodním druhům živočichů.

Podle britského deníku The Guardian, který se odkazuje na studii Exeterské univerzity, je růst mechů a lišejníků až pětkrát rychlejší než před rokem 1950. „Ekosystémy se rychle mění. To povede k zásadním změnám v krajině Antarktidy,” řekl Dan Charman z britské univerzity v Exeteru.

Současná opatření pro kontrolu invazních rostlin a živočišných druhů jsou nedostatečná. Proti tomu se vědci snaží bojovat tak, že chtějí turisty lépe informovat o ochraně původních ekosystémů a problémech, které přinášejí rostliny a hmyz z jiných kontinentů.

Reklama

Doporučované