Hlavní obsah

Nové kompenzace: Pro podnikatele v úpadku, taxikáře či ubytovatele

Foto: vláda.cz

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Reklama

Podnikatelé v úpadku budou moci žádat o 500 korun denně. Vláda prodloužila program COVID Ubytování a provozovatelé individuálního ubytování budou mít nárok na 200 korun. Peníze dostanou i taxikáři.

Článek

Vláda schválila novou podporu podnikatelům, nyní budou moci pomoc získat i podnikatelé v úpadku, a to i zpětně. Vláda vedle toho schválila pokračování programu COVID Ubytování. Nově bude pomoc platit také pro provozovatele individuálních ubytovacích zařízení, tedy apartmánů či ubytování v soukromí. Novou výjimku by měli získat podnikatelé ve sportovním odvětví. Ministerstvo průmyslu a obchodu připravilo záruční program, který by jim měl usnadnit získání provozních úvěrů od komerčních bank i v současné době, kdy nevykazují žádné tržby. Dotace by nově měli získat také taxikáři, kteří před časem oznámili protest.

Podnikatelé v úpadku budou moci čerpat příspěvek, tzv. kompenzační bonus, 500 korun denně, a to zpětně. Umožnit by to měla novela zákona o kompenzačním bonusu, kterou v pondělí schválila vláda. Informovala o tom na Twitteru ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Změna se týká jen fyzických osob – podnikatelů v úpadku. Novelu musí ještě projednat parlament a podepsat prezident.

Vyplácení podpory podnikatelům v úpadku by podle MF měla umožnit vyjednávaná dohoda s Evropskou komisí. MF dříve uvedlo, že chce, aby podnikatelé v úpadku mohli čerpat všechny programy v pomoci proti dopadům pandemie.

Aktuálně je čerpání kompenzačního bonusu jednou z forem veřejné podpory, a proto se musí řídit obecnými pravidly v rámci EU. Evropská komise v březnu 2020 přijala tzv. dočasný rámec, v němž nastavila podmínky pro poskytování veřejné podpory během pandemie, a jednou z těchto podmínek je právě to, že příjemce podpory nesmí být v úpadku.

„Aktuálně máme s komisí neformálně vyjednáno, že lidem, kteří jsou již ve fázi oddlužení, čerpání bonusu umožníme, a to zpětně za všech pět bonusových období,“ uvedla minulý týden ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Potvrzení výjimky s Evropskou komisí by podle ní umožnilo, aby i další resorty mohly popřípadě vyjednat výjimky i na další programy pomoci zaměřené na drobné podnikatele.

Nárok na kompenzační bonus 500 korun aktuálně denně náleží podnikatelům s činností podnikání v přímo omezených, případně zcela uzavřených oblastech ekonomiky, a to za každý den omezení. Tato činnost musí být současně za rozhodné období měsíců června až září 2020 pro daného žadatele dominantním zdrojem obživy.

Vedle přímo zasažených podnikatelů mohou o bonus požádat i podnikatelé, kteří jsou na přímo zavřené obory nejméně z 80 procent navázáni, a to buďto dlouhodobým dodavatelsko-odběratelským vztahem, anebo je jejich činnost nerozlučně spjata s uzavřenou provozovnou.

První období pro vyplácení tzv. kompenzačního bonusu je od 5. října do 4. listopadu, druhé od 5. listopadu do 21. listopadu, třetí od 22. listopadu do 13. prosince, čtvrté od 14. do 24. prosince a páté od 25. prosince do 23. ledna. Žádost je možné podávat až do dvou měsíců po skončení příslušného bonusového období. Vyplácený příspěvek je fakticky podle zákona vratkou daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti. Do dneška finanční správa eviduje 407 235 žádostí a vyplatila 3,2 miliardy korun.

OSVČ a společníci malých firem mohli o příspěvek za první vlnu pandemie žádat do 7. srpna. Příspěvek v prvním i druhém období činil 500 korun denně. Finanční správa obdržela od OSVČ a společníků malých firem přes milion žádostí a vyplatila zhruba 21,9 miliardy korun.

Podpora pro taxislužbu

Nově budou o kompenzační bonus žádat také taxikáři, kteří jsou OSVČ nebo jednatelé malých s.r.o. Stát totiž taxislužby uznal jako mobilní provozovatele služeb.

Definici vozu taxislužby jako mobilní provozovny mělo na starosti Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO). Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) v této souvislosti již dříve vysvětlil, že při výkladu mobilní provozovny podle živnostenského rejstříku je možné auta taxi za tyto provozovny považovat. Podle Havlíčka je tak spravedlivé uznat nárok postižených taxikářů, pokud to zákon alespoň trochu umožňuje.

Pomoc i pro malé penziony či ubytování v soukromí

Vláda také schválila pokračování programu COVID Ubytování s alokací zhruba čtyři miliardy korun. Podporu kromě hromadných ubytovacích zařízení získají i individuální, tedy ubytovatelé v soukromí, malé penziony či apartmány. Dotace budou přidělovány za 78 dní, kdy byl provoz ubytovacích zařízení kvůli vládním protiepidemickým opatřením omezen.

Výzva pro hromadná ubytovací zařízení bude zveřejněna 25. ledna, pro individuální ubytovací zařízení 1. února.

Provozovatelé individuálních ubytovacích zařízení budou mít nárok na dotaci 200 korun na den. V případě hromadných ubytovacích zařízení by měla být podpora stejná jako v první výzvě, tedy na základě kategorie a třídy ubytování od 100 do 330 korun za pokoj a noc.

Úvěry pro podnikatele ve sportu

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) s Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou (ČMZRB) v rámci podpory podnikatelů připravily záruční program pro sportovní odvětví postižené krizí. Ten by jim měl usnadnit získání provozních úvěrů od komerčních bank i v současné době, kdy nevykazují žádné tržby.

Na program Záruka COVID sport se počítá s alokací jedné miliardy korun, nebudou ale nutné zdroje ze státního rozpočtu.

Podpora je určena malým a středním podnikatelům, kteří se zabývají osobní dopravou lanovkou nebo vlekem, sportovním a rekreačním vzděláváním, provozováním sportovních zařízení. Dále ti podnikající v oborech uzavřených z důvodů pandemie jako činnost sportovních klubů, činnost fitness center, ostatní sportovní činnosti či provoz lyžařských svahů a půjčování potřeb pro volný čas jako nedílná součást služeb rekreačních zařízení.

Z těchto nových provozních úvěrů získají podnikatelé prostředky na financování například nutných revizí a údržby sportovních areálů či zařízení, vleků, ale i na zálohové platby energií nebo mzdy kmenovým zaměstnancům. Program by jim podle MPO měl pomoci překonat období, než budou smět znovu otevřít.

Míra ručení bude až do 80 procent jistiny zaručovaného úvěru. Výše záruky bude do 15 milionů korun, záruka bude poskytována na tři roky. Výzva programu bude zveřejněna do konce ledna.

Program bude vyhlášen jako záruční část programu podpory Expanze, který je realizován v rámci operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost 2014–2020 (OP PIK) prostřednictvím ČMZRB. Plánovaná alokace miliarda korun umožní zaručit provozní úvěry v objemu až čtyři miliardy korun.

Reklama

Doporučované