Hlavní obsah

Nové Město na Moravě bude do příštího roku vystavovat sochy Čestmíra Sušky

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Díla jsou součástí 1. ročníku akce Sochy pod novoměstskou oblohou, kterou připravila Horácká galerie a radnice. Slavnostní otevření výstavy, která sochy představí na devíti místech poblíž centra města, bude 28. května.

Článek

Sochy budou v ulicích stát do konce března příštího roku. Záměrem bylo ukázat sochy ve veřejném prostoru ve všech čtyřech ročních obdobích. „Jaro jsme tak úplně nestihli, proto bude instalace až do března příštího roku,“ řekla ředitelka Horácká galerie Věra Staňková. Další instalace by měla být v roce 2023.

Záměrem bienále je představit lidem českou moderní sochařskou tvorbu a navázat tak na novoměstskou tradici, do níž díky slavným rodákům sochařství patří. „Mám takové tajné přání, aby do Nového Města tak, jako jezdí sportovci za biatlonem, jezdili kulturní fanoušci za sochami,“ řekla Staňková.

Sochy lidé najdou na Vratislavově náměstí, u Horácké galerie i u Městských lázní. Plánek s popisem cesty i vystavených děl bude dostupný v galerii, informačním centru i na webu.

Kurátorem výstavy je Jakub Orel Tomáš. Na objektech, které Suška vytváří z cisteren či ocelových nádrží, oceňuje i to, že jsou často interaktivní a dá se do nich vstoupit. „To se sice v naší výstavě nepodařilo, ale pořád pracuje s vnitřním prostorem sochy, otevírá plastiky. Jeden z rozměrů jeho tvorby jsou vnitřní prostory sochy. Další rozměr je, že jsou to velké, výrazné objekty, které mohou být přitažlivé ornamentem. A ještě balancují na hraně minimalistického přístupu,“ řekl kurátor. Největší instalovaný objekt váží tři tuny a nese název Poupě. Dlouho byl k vidění v pražské botanické zahradě.

Čestmír Suška se narodil v roce 1952 v Praze. Je zakladatelem Výtvarného divadla Kolotoč a výtvarník filmu Pražská pětka režiséra Tomáše Vorla. Byl členem výtvarné skupiny Tvrdohlaví. Jeho původní sochařská práce se zaměřovala na keramiku, později přešel ke dřevu. Ocelovým objektům se začal věnovat po americké stáží ve Vermontu v roce 2005. Nyní podle Tomáše připravuje výstavu, kde představí svoji tvorbu z kamene.

Novoměstská galerie je jednou ze tří galerií zřizovaných Krajem Vysočina. Nabízí stálé expozice několika významných sochařů včetně Vincence Makovského, který se v Novém Městě na Moravě narodil v roce 1900.

Reklama

Doporučované