Hlavní obsah
Online

Speciální školy se od pondělí zavřou, výuka bude probíhat distančně

Tisková konference vlády.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie v České republice sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět:

- Šéf zdravotnických statistiků Ladislav Dušek řekl, že debata o uvolňování opatření momentálně vůbec není na stole. „V tuto chvíli nám narůstají počty hospitalizací, nenaplňují se optimistické scénáře. Hrozí nákaza seniorní populace v opravdu velkém počtu,“ vysvětlil a naopak upozornil, že hrozí ještě zpřísnění. Jeho slova potvrdil i ministr Jan Blatný. Dokud nebude chráněna riziková skupina, nelze o uvolnění hovořit.

- Výuka ve speciálních školách bude od pondělí probíhat distančně. V pátek tak rozhodla vláda.

- Podle šéfa ÚZIS Ladislava Duška se Česko nyní nachází v bodě zlomu. Uplynuly totiž dva týdny od 14. 10., kdy byla přijata zásadnější opatření, například uzavření škol. A tedy uplynulo inkubační období nemoci.

- Klesá reprodukční číslo R. A to z 1,53 9. října na 1,36 24. října až na současných 1,13. „To číslo klesá, ale ani 1,1 není nějaké významné vítězství, protože 1,1 je více než jedna a vzhledem k velkému množství nakažených lidí v populaci je tu tedy velmi negativní riziko dalšího růstu. Stále existuje velké riziko eskalace vývoje,“ varoval Dušek.

- Nouzový stav se prodlouží do 20. listopadu, rozhodli o tom dnes ve Sněmovně poslanci a následně vláda.

- Ve čtvrtek přibylo v Česku 13 051 potvrzených případů koronaviru. V nemocnicích je podle posledních údajů 6604 pacientů s covidem. Oproti minulému čtvrtku je počet hospitalizací vyšší zhruba o 1500. V těžkém stavu je 1031 pacientů.

  • Piráti chtějí nouzový stav prodloužit o 14 dní

    Ve Sněmovně, která jedná o prodloužení nouzového stavu, vystoupila i Olga Richterová (Piráti). „Navrhujeme prodloužení o 14 dní. Ode dneška by to tedy mělo být o 20 dní,“ řekla Richterová, a potvrdila tak slova Jakuba Michálka (Piráti), který již ve Sněmovně vystoupil. Vytkla také premiérovi jeho nepřítomnost. „Není v pořádku, že nedostaneme odpovědi od premiéra Andreje Babiše, který tu teď není,“ řekla.

  • Krizové školy se otevřou i pro děti zaměstnanců úřadů práce

    Školy vyčleněné pro péči o děti zdravotníků, pracovníků sociálních služeb nebo třeba policistů a hasičů budou nově nabízet místa i dětem zaměstnanců úřadů práce a správy sociálního zabezpečení. Místa v nich budou i pro pedagogické a nepedagogické pracovníky z mateřských škol, které jako jediná vzdělávací zařízení nadále pokračují v prezenční výuce. Po jednání vlády to uvedli ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) a ministr školství Robert Plaga (za ANO).

  • Vláda prodloužila platnost restrikcí do konce nouzového stavu

    Vláda prodloužila do konce nouzového stavu - tedy 20. listopadu - všechna restriktivní opatření proti šíření nového typu koronaviru, která měla skončit 3. listopadu. Restrikce omezují například volný pohyb, otevírací dobu obchodů, restaurací a provozoven služeb. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného kabinet některá restriktivní opatření upravil. Veřejná shromáždění, u nichž je počet účastníků omezen na 100 osob, se budou moct nyní konat pouze ve vnějších prostorách. Výjimku ze zákazu volného pohybu osob také budou mít studenti zdravotnických škol, kteří cestují za studiem nebo za zkouškami.

  • Plaga představil plán návratu do škol

    Ministr školství Robert Plaga představil obecný scénář návratu žáků a studentů do škol. Přednost podle něj budou mít žáci prvního a druhého ročníku základních škol, žáci speciálních škol a následně závěrečné ročníky ZŠ, SŠ a VOŠ. V současné době počítá s tím, že bude distanční výuka pokračovat během nouzového stavu, tedy do 20. listopadu. „Bude samozřejmě záležet na epidemické situaci,“ dodal, že je možné, že se školy otevřou dříve.

  • Kraje budou muset od pondělí zajistit lůžka pro nakažené

    Kraje budou muset od pondělí vyčlenit 80 až 160 lůžek pro lidi nakažené koronavirem, kteří potřebují pečovatelskou službu a v zařízeních sociální péče je není možné izolovat. Dnes o tom na návrh Ministerstva práce rozhodla vláda, uvedla na Twitteru ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Pracovníkům pro nově vytvořenou lůžkovou kapacitu bude muset každý kraj zajistit dostatek ochranných prostředků.

  • Začala tisková konference vlády

    Tisková konference vlády.Video: ČTK

  • Havlíček: Obchody s dušičkovým zbožím mohou prodávat i v neděli

    Stánky i obchody prodávající pietní zboží, jako jsou věnce či svíčky, a provozovny na zpracování kamene mohou být otevřeny i v neděli. Výjimku s ohledem na blížící se Dušičky schválila dnes na mimořádném jednání vláda. Na Twitteru to uvedl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

  • Za pátek potvrzeno zatím 6770 nových případů

    Počet úmrtí s koronavirem v Česku přesáhl 3000, tisíc zemřelých přibylo za poslední týden. V nemocnici je 7281 pacientů s nemocí covid-19, z nich 998 ve vážném stavu. Hospitalizovaných přibylo za den zhruba o desetinu. Přírůstky nově potvrzených případů jsou nižší než před týdnem. Vyplývá to z informací na webu Ministerstva zdravotnictví. Za čtvrtek počet nakažených vzrostl o 13 051, tedy zhruba stejně jako ve středu a o 1100 méně než před týdnem. Dnešní nárůst o 6770 případů do 18:00 je o 1300 menší než za stejnou dobu minulý pátek. Počet aktuálně nakažených ale dál stoupl na téměř 183 000. Podívejte se na aktuální, komplexní přehled Seznam Zpráv ke koronavirové epidemii.

    Více v následujícím článku

  • Vláda prodloužila nouzový stav kvůli epidemii do 20. listopadu

    Nouzový stav v Česku kvůli epidemii covidu-19 potrvá zatím do 20. listopadu. Premiér Andrej Babiš (ANO) ČTK sdělil, že vláda využila dnešní souhlas Sněmovny a na mimořádném zasedání prodloužila stav nouze, který měl původně skončit 3. listopadu. Kabinet ANO a ČSSD poslance žádal, aby mohl mimořádný stav pokračovat až do 3. prosince, v dolní komoře ale pro návrh nesehnal dost hlasů.

  • Plaga: Výuka ve speciálních školách bude od pondělí distanční

    Výuka ve speciálních školách bude od pondělí probíhat distančně, na svém Twitteru to uvedl ministr školství Robert Plaga.

  • Ve FN Plzeň je dnes 215 lidí s covidem, pětina všech pacientů

    Ve Fakultní nemocnici Plzeň (FN) dnes zdravotníci pečují o 215 pacientů s onemocněním covid-19, z toho na speciálních covidových pracovištích jich leží 189. Na JIP je hospitalizováno 43 lidí s koronavirem, z nich 14 je napojeno na umělou plicní ventilaci. ČTK to dnes řekla mluvčí nemocnice Gabriela Levorová. Před týdnem bylo ve FN na covidových pracovištích 137 nemocných, z toho 29 na JIP. Covidoví pacienti nyní tvoří pětinu všech současných pacientů nemocnice.

  • Nouzový stav bude prodloužen do 20. listopadu, rozhodli poslanci

    Poslanecká sněmovna rozhodla o tom, že nouzový stav bude prodloužen. Bude platit až do 20. listopadu.

    Důvodem k prodloužení nouzového stavu je nepříznivá epidemiologická situace, která je kritická. Na tom se Poslanecká sněmovna shodla. Pro vládu je tak důležité udržet některá opatření, která jsou na nouzový stav vázána.

    „Musíme ochránit naše občany a zabránit kolapsu nemocnic,“ uvedl premiér Andrej Babiš, který vystoupil na jednání Poslanecké sněmovny. Uvedl také, že zatím nepředpokládá uzavření ekonomiky, jako tomu bylo na jaře v první vlně. „Nechceme zavírat průmyslové podniky,“ slíbil premiér. Přitvrzovat opatření nechce ani nový ministr zdravotnictví Jan Blatný, ten apeluje na občany, aby dodržovali stávající opatření.

  • O víkendu přijede předvoj pro pomoc zahraničních lékařů

    O víkendu do ČR přijede sedm vojáků USA, připraví misi amerických lékařů v ČR. Přijede i francouzský voják, jedná se o pomoci Německa a Británie.

  • Nový ministr Blatný „podstřelil“ klíčové číslo R. Spletl výpočty

    Reprodukční číslo vyjadřuje rychlost šíření epidemie. Podle aktuálních propočtů klesla jeho hodnota na 1,1. Nový ministr Jan Blatný se číslo snažil vysvětlit na příkladu, vypočítal ho ale špatně.

  • Předseda vlády je omluven z jednání o nouzovém stavu. Opozici se to nelíbí

    Před Sněmovnu, která dnes rozhoduje o prodloužení nouzového stavu, předstoupil i Miroslav Kalousek (TOP 09) a rozčílil se nad nepřítomností premiéra Andreje Babiše a nového ministra zdravotnictví Jana Blatného. „Kde je předseda vlády? Kde je ministr zdravotnictví? Jaké mohou být důležitější povinnosti, než být přítomni a snažit se Poslaneckou sněmovnu přesvědčit o svém návrhu,“ rozčiloval se Kalousek. „Oni prostě odejdou!“ dodal.

    „Až zase budete kňučet a budete mluvit o tom, jak máme táhnout za jeden provaz, tak si uvědomte, že ta jedna loď byla tady a tady jsme se měli domluvit, jak na ní budeme plout,“ zakončil svou řeč v Poslanecké sněmovně Kalousek.

  • Lidé se v sobotu nahrnou do obchodů, spočítal svaz. Bude jich o třetinu víc

    Do Česka se po desetiletích vrací zákaz nedělního prodeje. Jaký vliv bude mít na nakupování a jak lidé sami změnili své návyky vlivem už zavedených protiepidemických opatření?

  • Opozice pochopila důležitost toho prodloužit nouzový stav, řekl Chvojka

    Jan Chvojka (ČSSD) z vládní strany vystoupil v Poslanecké sněmovně k tématu prodloužení nouzového stavu. „Poslanecký klub ČSSD logicky podpoří prodloužení nouzového stavu, ideálně o 30 dní. Nouzový stav je nezbytný proto, aby vláda mohla rychle reagovat na tu situaci, která není dobrá,“ řekl Chvojka.

    „Chci také říct, že opozice pochopila důležitost toho prodloužit nouzový stav. Otázka je jen na jak dlouho. Ta čísla si myslím, že za 14 dní dobrá nebudou,“ dodal Chvojka ve Sněmovně.

  • Schillerová: MF nenavrhne další plošný odklad splátek úvěrů

    Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) po dnešním jednání s bankami a dalšími poskytovateli úvěrů nenavrhne další plošný odklad splátek úvěrů. Po dnešním jednání s Českou bankovní asociací novinářům řekla, že od bank dostala závazek individuálních řešení klientů, kteří se dostanou do problémů se splácením. Zákonný odklad, který platil od první vlny koronavirové krize, skončí v sobotu.

  • Filip: Nouzový stav by se měl prodloužit, pokud je důvod

    Pokud pro to bude důvod, měl by se nouzový stav prodloužit, řekl ve Sněmovně Vojtěch Filip (KSČM). „Abychom to mohli podpořit, potřebujeme vědět počet pozitivních, a nikoliv počet testů. Dále potřebujeme vědět, kolik lidí zemřelo pouze na covid-19. Pak kolik lidí je bezpříznakových. To je důležité pro určení, jak dlouhý by měl nouzový stav být. Pokud pro to ale bude důvod, měl by se nouzový stav prodloužit,“ řekl Filip ve Sněmovně.

    „Určitě nebudeme hlasovat o prodloužení pouze o 10 dní, to je krátký čas. Nebudeme se nikdy bránit tomu, aby se nouzový stav zkrátil, nebo naopak prodloužil,“ zakončil Filip.

  • Domácí úkol pro odborníky? Vytvořit jízdní řád rozvolňování

    Nový ministr zdravotnictví Jan Blatný po svém čtvrtečním jmenování do funkce několikrát zopakoval, že bude dbát na využívání přesných dat v boji s epidemií koronaviru. Ta budou podle něj potřeba především u debat o rozvolňování. „Musíme pevně nastavit, jak opatření rozvolňovat. Je to jeden z domácích úkolů pro odborníky. Zkusme ty parametry přesně definovat, ne podle toho, že je nějaký den, a proto rozvolníme to nebo ono,“ řekl nový ministr zdravotnictví na páteční tiskové konferenci.

    Podle šéfa Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška nás ale rozvolňování v nejbližší době nečeká. „V tuto chvíli nám narůstají počty hospitalizací, nenaplňují se optimistické scénáře. Hrozí nákaza seniorní populace v opravdu velkém počtu. Takže si myslím, že na stole vůbec není debata o nějakém uvolňování. Naopak zaznamenávám debatu o úplném, ale úplném zpřísňování opatření. Počkejme do středy příštího týdne, uvidíme vývoj. Pokud bude z pohledu hospitalizací negativní, tak naše skupina se také začne klonit k tomu opačnému vývoji,“ prohlásil Dušek.

    „Ne, není na stole,“ potvrdil ministr. „Dokud se nám nepodaří nějak zásadně ochránit rizikovou skupinu, tak by to nebylo zodpovědné. Naopak jestli se nám to podaří, tak ta změna může být poměrně razantní,“ prohlásil Blatný.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy