Hlavní obsah

Nová verze české hymny je příliš složitá, tvrdí Varhan Orchestrovič. Líbí se vám víc ta jeho?

Poslechněte si, co si myslí skladatel Varhan Orchestrovič Bauer o nové verzi české hymny.Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Český olympijský výbor navrhl novou verzi české hymny. Podle výboru by její podoba měla odrážet skutečnost, že nejčastěji ji poslouchají právě sportovci. Bauer ale tvrdí, že její délka je adekvátní a nová verze může být pro posluchače příliš složitá.

Článek

Podle Českého olympijského výboru hraje hymna nejčastěji právě českým sportovcům a měla by tomu být proto uzpůsobena. Sportovci proto navrhují její energetičtější a delší verzi. Modernizaci má za úkol skladatel Miloš Bok.

Už jste slyšeli novou podobu české státní hymny? Pusťe si ji.Video: Směna, Seznam Zprávy

Svou vlastní představu podoby státní hymny přitom již v minulosti veřejnosti představil například hudebník Varhan Orchestrovič Bauer. Ten svou verzi koncipoval jako poctu všem českým skladatelům. „Já jsem s tou verzí přišel hlavně kvůli tomu, abych Čechy zahřál trochu u srdce, a také hlavně proto, že jsem chtěl ukázat, že takhle malá země má stejně významné skladatele jako Rusko, Anglie nebo Francie.”

Bauerovi podle jeho slov přijde současná verze příliš smutná, a to vzhledem k okolnostem, za jakých vznikala, i k její instrumentaci. Nově představená verze však podle něj obsahuje příliš složité harmonie, které mohou být pro někoho až moc komplikované.

Sportovci se během některých pasáží chtějí podle Bauera cítit co nejvíce hrdí, ale délka současné hymny je podle něj adekvátní.

Reklama

Doporučované