Hlavní obsah

Nové ohnisko koronaviru vzniklo poblíž Čapího hnízda, nakazili se senioři

Foto: Domov seniorů Vojkov

Domov seniorů Vojkov.

Reklama

Středočeská obec Votice se takřka přes noc stala oblastí s nejvyšším přírůstkem nakažených na sto tisíc obyvatel v Česku. Za prudkým nárůstem stojí ohnisko koronaviru, které vzniklo v místním domově důchodců.

Článek

Menší obec o 4000 obyvatelích se nachází asi pět kilometrů jižně od mediálně známé farmy Čapí hnízdo. Neobvyklý počet nakažených tu zaznamenali hygienici v úterý v Domově důchodců Vojkov, který pod Votice coby obec s rozšířenou působností spadá. Ještě předchozí den zde krajská hygienická stanice nezaznamenala žádný významnější nárůst.

„V tuto chvíli je tam z celkových asi 100 klientů 58 pozitivních případů. Oproti včerejšímu dni jich tam přibylo 28,“ uvedla pro Seznam Zprávy tisková mluvčí krajské hygienické stanice Středočeského kraje Dana Šalamunová.

Votice na Benešovsku se tak náhle staly z pohledu čísel „nejzavirovanější“ obcí s rozšířenou působností v Česku - v přepočtu na 100 000 obyvatel má obec přírůstek celkem přes 730 případů za týden. To je o 400 více než v Uherském Hradišti, což je druhé nejrychleji rostoucí ohnisko.

Foto: Seznam Zprávy

Ve Voticích je nejvíce aktivních případů v přepočtu na 100 tisíc obyvatel (ke dni 6. 10. 2020). Interaktivní mapu s vývojem v čase najdete níže.

Konkrétně je v obci 125 aktivních případů, za týden počet vzrostl o 91.

Podle informací z hygienické stanice je momentálně celý domov pro seniory v karanténě. Většina nakažených v domově zatím nevyžaduje hospitalizaci, a to i přesto, že patří do jedné z ohrožených skupin obyvatelstva.

„Paradoxně, i když se jedná o ohroženou skupinu, má drtivá většina nakažených pouze velmi lehký průběh onemocnění. Podle posledních zpráv bylo hospitalizováno pouze pět nakažených. Jeden bohužel zemřel,“ komentuje situaci v domově Šalamunová.

Nakažení klienti z domova důchodců ve Vojkově tvoří téměř polovinu všech místních pozitivních případů - z již uvedených 125 aktivních případů. Kromě nich jsou zde ještě menší dílčí případy nákazy. Typicky například ve školách. Tyto nakažené skupiny se však pohybují oproti domově důchodců pouze okolo 10 případů.

„Situace už by se snad horšit neměla. Největší obavu mám z toho, aby nám neodpadl personál. Pokrytí služeb ošetřovateli je teď klíčové,“ říká ředitel domova Vladimír Koníček.

Mezi nakaženými by měl být i jeden člen personálu domova. Hygienická stanice však nemůže s jistotou říct, jestli byl původcem nákazy právě personál, protože okolnosti šíření stále ještě vyšetřuje.

„Děláme, co můžeme, a s hygienou komunikujeme každý den. Budeme doufat, že 15. října skončí karanténa, jak jsme domluveni s hygienou, a situace se úplně uklidní,“ dodává.

Reklama

Doporučované