Hlavní obsah

Nové ohnisko na Jihlavsku, vyšší čísla hlásí i Praha a další okresy

Foto: Profimedia.cz

Epicentry nákazy covid-19 se staly jihlavské Alzheimercentrum a firma Bosch Diesel.

Reklama

Okres Jihlava hlásí znatelný nárůst počtu nakažených o 230 procent za poslední dva dny.

Článek

Nárůst nových případů hlásí Jihlavsko, které za posledních sedm dní eviduje 51,9 případu na sto tisíc obyvatel. Vyplývá to z údajů uvedených na webu Ministerstva zdravotnictví. Ještě v pátek byl sedmidenní poměr na Jihlavsku 30,8 případu na sto tisíc obyvatel a ve čtvrtek jen 15,8. Za poslední dva dny tak jde o znatelný nárůst téměř 230 procent.

Na Vysočině se nákaza potvrdila už u 39 klientů a 17 zaměstnanců jihlavského Alzheimercentra, jak informovala v sobotu dopoledne ČTK. Instituce má okolo 100 klientů a 60 pracovníků. Podle mediální zástupkyně Alzheimercentra Martiny Svobodové se první nákaza prokázala během hospitalizace jedné klientky. Následné testování odhalilo nákazu u dalších lidí.

Dalším aktuálním ohniskem je stále Karvinsko, kde přibylo v posledním týdnu 62,9 pozitivně testovaného na sto tisíc obyvatel. Do těchto čísel jsou zahrnuty pozitivní výsledky plošného testování ve společnosti OKD. V posledních sedmi dnech se poměr na Karvinsku nepatrně zvýšil, region je ale v červených číslech už delší dobu.

Za poslední týden se zvýšil i poměr nakažených v Praze. Současně dělá 23,2 pozitivních případů na sto tisíc obyvatel. Oproti minulé sobotě 18. 7., kdy číslo ukazovalo 5,8, je to tak rovný čtyřnásobek.

Ještě výraznější je porovnání sedmidenního poměru v okresech s první polovinou července. Následující vizuální srovnání ukazuje mapu Ministerstva zdravotnictví z 11. 7. (vlevo) a 25. 7. (vpravo). Můžete pohybovat kurzorem uprostřed.

Mezi další okresy, kde sedmidenní poměr narostl, patří Havlíčkobrodsko nebo například Litoměřice. Řada okresů, kde byl začátkem měsíce poměr 0 osob s pozitivním testem, nyní hlásí za posledních sedm alespoň nějaký nárůst. Situace se naopak zlepšila na Kutnohorsku, kde z původních 40 případů klesl poměr na 1,3.

Reklama

Související témata:

Doporučované