Hlavní obsah

Vláda narychlo sníží počet lidí v obchodech. Je to zmatek, říkají řetězce

Foto: Shutterstock.com

V obchodech bude moci smět být jeden člověk na 15 metrů čtverečních. Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Vláda schválila nové přísné omezení nákupů. V obchodech bude už od středy moci být pouze takový počet nakupujících, aby každý okolo sebe mohl mít prostor 15 metrů čtverečních. Nestačíme se na to připravit, kritizují to obchodníci.

Článek

V dosud otevřených obchodech včetně potravin bude od středy platit omezení počtu lidí. Jeden člověk pro sebe bude muset mít prostor 15 metrů čtverečních. Schválila to v pondělí vláda. Nařízení je součástí nového protipandemického systému PES, který v pátek představilo Ministerstvo zdravotnictví. Zástupci maloobchodníků nařízení kritizují, zvýší podle nich riziko nákazy, vzroste totiž mobilita lidí a hrozí panické nákupy.

Prouza: Vláda porušila, co slíbila

„Jsem velmi překvapen tím, co vláda přijala, protože od soboty nás ujišťovala, že ta pravidla začnou platit nejdřív příští týden, vláda zase porušila, co slíbila. A ještě k tomu zřejmě na pár dní. Vládě vůbec nedochází, co to znamená za obří náklady pro všechny. Ty dny budou brutální, bude to znamenat velký nápor lidí v obchodech, ještě tím, že to vláda velmi podivně dělá od středy, po volném dni, kdy vždycky roste počet nakupujících, “ uvedl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) Tomáš Prouza.

Zákazníci se podle něj mají připravit na čekání před obchody v řádu desítek minut. „Doporučuji teplé oblečení a dobré obutí,“ dodal Prouza v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Jeden den na přípravu je nedostatečný

Na opatření, které Ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo v rámci nového protipandemického systému PES, se obchodníci připravovali, zaskočeni byli však brzkým termínem, od kterého zpřísnění začne platit.

„Je důležité poznamenat, že tak zásadní změna chodu prodejen vyžaduje řadu opatření a během jediného dne, navíc svátečního, je mimořádně složité na ně stovky prodejen připravit. Například jsme poptali IT vybavení, které samostatně dokáže kontrolovat počty zákazníků. Žádná IT firma ale bohužel není schopna nic podobného instalovat na stovky prodejen během jediného svátečního dne,“ popisuje situaci v obchodech Albert mluvčí Jiří Mareček.

Na nové opatření se síť prodejen Albert začala připravovat už v momentě prvních signálů, že vláda o takovémto omezení uvažuje. Vedení poptalo pracovníky bezpečnostních agentur, posílilo počty pokladních i obsluhy u pultů s lahůdkami, aby byl nákup plynulejší.

Ve firmě nyní zasedá krizový tým a jeho cílem je udělat vše pro to, aby obyvatelstvo bylo i nadále bezpečně zásobované potravinami tak jako doposud.

Další obchody se neotevřou

V Německu je limit na počet osob uvnitř provozovny mírnější: jeden zákazník na 10 m2 podlahové plochy. Podle dřívějšího vyjádření ministra průmyslu Karla Havlíčka se vláda přiklonila k přísnější variantě, aby mohla otevřít všechny obchody naráz. Je to podle něj spravedlivější. K žádnému rozvolňování ovšem zatím nedochází a jen tak nedojde. Stále budou otevřené jen obchody, které mají aktuálně výjimku. Další obchodníci by měli své provozovny otevřít až ve třetím stupni.

„Mohli jsme jít druhou cestou, a to takovou, že jsme polovičku sektoru mohli přesunout do kategorie číslo dvě. To by znamenalo, že minimálně týden, spíše 14 dní, by museli všichni čekat, než se otevře jejich segment. A mohli jsme být vstřícnější třeba k obchodnímu sektoru a mohl to být jeden člověk na deset metrů čtverečních,“ řekl v pátek.

Co v obchodech nyní platí (opatření č. 5)

Umožněn prodej základních potřeb a výdej vzdáleně objednaného zboží.

Omezení počtu osob (platí od středy: 1 osoba na 15 m2 provozní plochy), rozestupy 2 m mezi zákazníky.

Organizační a režimová opatření, management front uvnitř i venku.

Otevřeno pouze v době mimo zákaz vycházení.

V neděli a ve státní svátek zavřeno (během nouzového stavu lze mít otevřeno i o svátcích).

Tomáš Prouza nevěří tomu, že by lidé ve frontách stáli dlouhé minuty disciplinovaně a s rozestupy. „Pokud budete muset mít ty lidi seřazené v dvoumetrových rozestupech, tak to také zabere obrovské množství plochy. Třeba třetinu parkoviště, která už je stejně naplněná. Takže tady ještě vznikne i dopravní kolaps.“

Rozprostřít lidi v čase by pomohlo prodloužení otevírací doby. Obchodníci se o to pokoušeli, jenže pak vláda nařídila zavřít a zakázala nedělní prodej. „Dokud vláda nenakázala zavřít v osm, obchody prodlužovaly prodejní dobu. Zhruba o třetinu narostl počet lidí, kteří chodili mimo špičky,“ řekl Prouza.

Do obchodů se nedostane až 30 procent lidí

Omezení 15 metrů čtverečních na jednoho člověka má podle modelu uvolňování platit od třetího stupně pohotovosti. V prvním, nejlehčím stupni rizika budou moci na 15 metrech čtverečních provozní plochy nakupovat maximálně čtyři lidé. Ve druhém stupni se počet zákazníků snižuje na dva.

Svaz obchodu podle Prouzy vládu opakovaně upozornil na to, že 15 metrů čtverečních je odborně nijak nezdůvodněný limit a způsobí koncentraci lidí před prodejnami. Navíc zvýší mobilitu zákazníků, kteří se budou mezi prodejnami pohybovat a hledat nejkratší řadu. Vůbec obslouženo kvůli restrikci nebude 20 až 30 procent lidí. Další budou v nákupní špičce čekat až hodinu ve frontě před obchodem.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček argumentoval na pondělní večerní tiskové konferenci tím, že podobný režim zavedlo i údajně Polsko a Slovensko. „Podle našich informací tam vše funguje a k žádné apokalypse tam nedochází,“ prohlásil Havlíček s tím, že v těchto zemích musí obchodníci řídit i fronty před obchody, aby lidé dodržovali rozestupy. Podle ministra se vláda pro 15 metrů čtverečních, místo deseti, rozhodla jako kompromis, aby mohly otevřít všechny obchody. „Omezení mají i restaurace, které je tvrdší. Týká se 50 procent obsazenosti,“ zdůvodnil ministr.

Řetězce rychlost zavedení nových opatření překvapila

Podle informací ČTK potravinářské řetězce nyní pracují na nalezení provozního řešení pro schválenou restrikci. S jejím zavedením počítaly nejdříve od příštího pondělí. „Ve spolupráci se SOCR a Ministerstvem průmyslu a obchodu řešíme nyní implementační pravidla pro metodiku PES. Chceme využít systém, který jsme pilotovali na našich obchodech, a zajistit bezpečné nakupování pro všechny naše zákazníky,“ uvedl mluvčí společnosti Tesco Václav Koukolíček.

V Česku od 22. října platí zákaz maloobchodního prodeje. Výjimku mají potraviny, lékárny, drogerie, optiky či květinářství. Obchody mohou mít od pondělí do soboty otevřeno maximálně do 20:00, o nedělích musí být většina prodejen zavřená. Do obchodů mohou vstupovat maximálně dva lidé, od ostatních musejí dodržovat dvoumetrový odstup. U vstupu je zákazníkům k dispozici dezinfekce, u nebaleného zboží je doporučováno používání jednorázových rukavic. Prodejci preferují bezhotovostní platbu.

Reklama

Doporučované