Hlavní obsah

Nové pravidlo uřízlo ostudu juniorské extralize. Vsetín si nechal dát schválně gól a svaz tvrdě trestá trenéra

Foto: Zlín Press - Jiří Zaňát

Brankář Vsetína si nechal dát gól, aby jeho tým nešel do bonusového prodloužení v oslabení. Svaz za to tvrdě trestá trenéra i klub.

Reklama

Český hokej musí řešit skandál v juniorské extralize. Svaz potrestal exemplárním trestem trenéra, který vsetínské juniory navedl k tomu, aby si v závěru zápasu schválně nechali dát gól na 0:5 a ukončili tím přesilovku soupeře. Nikdo přitom nechtěl manipulovat s výsledkem už tak rozhodnutého utkání. Šlo o taktický prvek. Od nové sezony se totiž v mládežnických soutěžích bez ohledu na výsledek hraje i prodloužení o bonusový bod. A Vsetín do něj chtěl vstoupit ve stejném počtu hráčů jako soupeř.

Článek

Výsledek snahy zlepšit práci s mládeží? Zatím především pořádná ostuda, spousta emocí kolem a jeden odepsaný trenér.

Předem kritizovaný nápad hrát v dorostenecké i juniorské extralize bez ohledu na výsledek o čtvrtý bod v prodloužení či případných nájezdech, přinesl českému hokeji skandál hned zkraje sezony. Junioři Vsetína si o víkendu na popud trenéra nechali v Přerově dát schválně gól na 0:5, aby nezačali nastavení v oslabení a měli v bitvě o bonusový bod větší šanci uspět.

Svaz za to exemplárně trestá trenéra i klub. Vsetín musí zaplatit pokutu 80 tisíc korun, trenér Juraj Jurík má na devět měsíců zastavenou činnost. Podmíněný trest na měsíc pak vyfasovali i brankář Jakub Málek a útočník Jan Vašenka.

„Je to selhání trenéra a celé organizace. Chceme vychovávat hráče k fair play a ne je aktivně zapojovat do těchto věcí,“ cituje ředitele extraligy a člena disciplinárky Josefa Řezníčka deník Sport, který o aféře jako první informoval. Řezníček podle Sportu dodává, že ač se zdají tresty jako exemplární, jsou podle disciplinárního řádu na spodní hranici. Prý padaly i návrhy, aby byl Vsetín z extraligy juniorů rovnou vyloučen.

Anketa

Porušil podle vás svým rozhodnutím ze závěru zápasu trenér Vsetína Juraj Jurík pravidla fair-play?
Ano
7,2 %
Ne
92,8 %
Celkem hlasovalo 12674 čtenářů.

Klub i trenér Jurík mají čtrnáct dnů na to, aby se proti přísnému verdiktu odvolali. Postavili se za ně i zástupci Přerova.

Celou frašku navíc dokonale dokresluje fakt, že svaz bezprostředně po udělení tvrdých trestů pravidlo o prodloužení v pondělí výrazně upravil. Aby si týmy nenechávaly dávat schválně góly i nadále, nebudou se od pondělí udělené tresty ze základní hrací doby do prodloužení přenášet.

„Celé to vzniklo z nešťastného pravidla. Teď to vypadá, že jsme nejhorší my. Kdyby tahle branka nepadla v našem zápase, stane se to v jiném. Jsme z toho zaskočení a zklamaní. Nikdo neměl úmysl něco znevážit. Hrajeme soutěž, ze které se sestupuje a hráči jsou nabádáni k tomu, aby bojovali o každý bod. Vědělo se, že se od šedesáté minuty hraje o další bod,” říká Seznamu šéf vsetínského klubu Daniel Tobola.

„Jsou teď dva tábory. Někteří říkají, že je to nepřijatelné, nefér a špatná výchova hráčů. Jiní trenéři zase říkají, že by to udělali také. Byl to taktický prvek, abychom z minima vytěžili maximum a získali bod. Nikoho jsme nezbili, nikomu jsme nenadávali a nikoho jsme nepřemlouvali, aby něco udělal. Bohužel to tak je, disciplinární řád nějak hovoří a my teď musíme řešit, jestli existují možnosti, jak tresty zmírnit.”

Sám trenér Juraj Jurík se k situaci zatím nechce vyjádřit.

„Znám ho, je to férový chlap. Nic neudělal, nikomu neublížil. Je to prostě nešťastná situace a krutý trest. Jak pro klub, tak pro trenéra,” dodává Tobola.

Celý incident, který průšvih odstartoval, se odehrál v neděli v samotném závěru zápasu. Vsetín se za rozhodnutého stavu 0:4 v Přerově soustředil na prodloužení. A když byl sedmnáct vteřin před koncem utkání vyloučen jeho hráč Vojtěch Pernický, dal trenér Jurík prostřednictvím útočníka Vašenky svému brankáři pokyn, aby se do konce základní části pokusil inkasovat a před prodloužením sebrat soupeři výhodu přesilové hry.

Povedlo se to se štěstím až v čase 59:59, protože ani Přerov s vidinou šance začít bonusové prodloužení přesilovkou už v závěru základní části nechtěl hrát a útočit. „Osudným” se domácímu týmu mělo stát dloubnutí do puku Danielem Indrákem, který chtěl se sirénou z vlastního pásma kotouč jen odevzdat lehkým nahozením soupeři. Zamířil však na branku a gólman Málek dráze puku uvolnil cestu.

„Neomlouvám to a neříkám, že se to má dělat. Ale ten, kdo bude říkat, že by to neudělal... Nevím, jestli mu věřit,” říká Tobola vzhledem k tomu, že každý ztracený bod na konci soutěže může znamenat sestup. A proto se každý snaží udělat maximum proto, aby ze zápasu vytěžil maximum.

Situace je pro Vsetín hořká o to víc, že se to jeho juniorům ani tak nepovedlo. Bonusový bod nakonec Přerov získal v nájezdech.

„Pravidlo hrát o bonusový čtvrtý bod se mi líbí, je zajímavé. Klidně ať trénujeme hru tři na tři. Ale ne v soutěžích, ze kterých se sestupuje. Můžete být totiž klidně úplně nejhorší tým, který nevyhraje jediný zápas, ale když se budete soustředit na hru 3 na 3 v prodloužení, můžete tak za sezonu získat čtyřicet bodů a ty na konci rozhodují. Kdyby klub z extraligy sestoupil, má to na něj velký dopad,” dodává vsetínský šéf.

Podobný názor mělo v hokejovém prostředí více lidí, ostatně i proto v létě vydané pravidlo o bonusovém prodloužení provázely emoce. Že se něco podobného může stát, říkala řada kritiků i klubů. „My jsme ale doufali, že to nenastane,” konstatuje Řezníček.

Byl to zjevný omyl. Ostatně podle deníku Sport už bylo podobně ovlivněných zápasů v letošní sezoně mládežnických soutěží víc. Vsetín měl však na rozdíl od ostatních klubů smůlu, že okolnosti gólu zanesli rozhodčí do zápisu o utkání, takže se jím disciplinární komise musela zabývat.

Myšlenka udělovat v zápase čtyři body přitom není kritizovaná jen proto, že se v závěrech zápasů mohou dít podivné věci. Nabízí se také otázka, jak spravedlivý systém je. Důkazem je příklad z praxe tak, jak jej na sociálních sítítch popsal tiskový mluvčí Slavie Praha.

Proč se vůbec bonusová prodloužení do systému mládežnických soutěží zavedla? To popisoval před sezonou šéftrenér českého hokeje Slavomír Lener:

„Nesmíme se bát experimentovat s pravidly a zkoušet určité varianty či modifikace hry. Změna vznikla na základě impulsu trenérů reprezentací a reprezentační komise, postupně prošla i dalšími odbornými komisemi a výkonným výborem českého hokeje. Dlouhodobě mají naše mužstva v prodloužení problémy, většina zápasů pro nás dopadala nepříznivě. Český hokej to bere jako možnost, jak prodloužení věnovat více pozornosti, aby hráči získali v téhle specifické herní situaci více zkušeností.”

Reklama

Související témata:

Doporučované