Hlavní obsah

Podmínky hnutí ANO bude Hamáček nejprve tlumočit grémiu ČSSD

Vyjádření předsedy ČSSD Jana Hamáčka.Video: Seznam

 

Reklama

Vyjednávací týmy hnutí ANO a ČSSD se sešly kvůli možnému vytvoření vládní koalice. Předseda ČSSD Jan Hamáček ale po jednání jen řekl, že nabídku hnutí ANO bude nejdříve tlumočit svým spolustraníkům.

Článek

Hnutí ANO a ČSSD v pondělí oficiálně obnovily už jednou přerušené rozhovory o společné vládě. Podrobnosti o jednání však veřejnosti předseda ČSSD Jan Hamáček nesdělil. Oznámil, že nejdříve informuje grémium strany, se kterým bude konzultovat další postup.

Hnutí ANO jeho rozhodnutí respektovalo a na žádost ČSSD se jeho zástupci rozhodli schůzku nekomentovat. ANO to odůvodnilo tím, že nechce ohrozit vyjednávání o budoucí vládě.

Posadit se zpět za jednací stůl se rozhodlo hnutí ANO minulý čtvrtek. V jeho vedení dala většina lidí přednost sociálním demokratům před spoluprací s Okamurovým SPD.

Sociální demokraté už dali najevo, že i v obnoveném jednání budou požadovat obsazení Ministerstva vnitra a k tomu vážnou debatu o tom, kdo má vést Ministerstvo financí.

Podle předsedy Poslanecké sněmovny a jednoho z lídrů ANO Radka Vondráčka je jedním z řešení, aby resort vnitra vedl nestranický odborník, na kterém by se obě strany shodly.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš v neděli řekl, že by dohodu o rozdělení resortů chtěl mít se sociálními demokraty hotovou ještě tento týden.

Reklama

Doporučované