Hlavní obsah

Nové rozvolnění už v pondělí? Spíš se do hry vrací utahování šroubů

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Index rizika v protiepidemickém systému nahrává dalšímu uvolňování. Bližší pohled na situaci v regionech ale optimismus nepřináší.

Reklama

Česko by se v pondělí mohlo přesunout do nižšího stupně rizika epidemie covidu-19, a rozvolnit tak veřejný život. Jestli k tomu skutečně dojde, ale jisté není. Proti jsou čísla i výroky politiků.

Článek

O možném přesunu do třetího stupně protiepidemického systému PES se začalo tento týden mluvit, sotva začal platit stupeň čtvrtý.

Už v pondělí totiž klesl index rizika na hodnotu 57, která odpovídá třetímu stupni. Metodika pro rozvolňování přitom hovoří jasně – sedm dní s hodnotami pro třetí stupeň znamená, že vládě ministr zdravotnictví navrhne přesun do tohoto stupně i z hlediska protiepidemických opatření.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) chce s vládou návrh řešit mimořádně už v neděli. Situace ale není tak jednoznačná, jak by se z jediného číselného údaje mohlo zdát.

„Pořád se může stát, že dojde k nějaké změně, že se to skóre neudrží na hodnotách, které chceme, a tím pádem nebudeme moci stupeň snížit. Věřím, že se to nestane, ale vyloučit to nechci a nemůžu,“ naznačoval ministr už zkraje týdne v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Zatímco hodnota rizikového indexu vypadá stabilně, bližší pohled na situaci v některých regionech hovoří o opaku – kritická situace zůstává v Kraji Vysočina, na Pardubicku či v Královéhradeckém a Karlovarském kraji.

Varovně se ve čtvrtek vyjádřil ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek. Podle něj jsou regionální rozdíly alarmující, v systému PES jsou skóre od 47 do 77 bodů.

„Stav rozhodně není v tuto chvíli úplně uspokojivý, brzdění dál probíhá, ale relativně se zastavilo a zejména v některých regionech situace osciluje na hraně potenciálního rizika,“ uvedl Dušek pro Radiožurnál.

K obezřetnosti a opatrnému postupu v týdnu vybízel vicepremiér a předseda ČSSD Jan Hamáček, ve čtvrtek se k němu přidal i premiér Andrej Babiš (ANO). „Situace stále není dobrá. Čísla sice klesla, ale není to tak, jak jsme si představovali. Je důležité rozvolňovat s rozmyslem,“ řekl premiér.

Bez rozdílu

Proč tedy pravidla pro jednotlivé regiony nerozdělit? Udržet přísnější opatření regionálně podle ministra Blatného není možné, systém to dovolí až při nižších stupních rizika.

„V současné době není vhodné cokoliv dělat regionálně, natož rozvolňování. Naopak kdyby se stalo, že ty okresy, ve kterých je situace nepříznivá, se budou dále zhoršovat, tak budeme spíše uvažovat o návratu do vyšších stupňů,“ uvedl ministr ve čtvrtek.

Připomněl, že rozdíl mezi současným čtvrtým stupněm a třetím, kam by se Česko mohlo od příštího týdne posunout, je otevření restaurací nebo obchodů. „Určitě si umíme představit, co by se stalo, kdyby v nějakém kraji byly obchody otevřené a v jiném ne. Nejenom, že by to bylo nespravedlivé, ale došlo by k velkému promíchání lidí,“ dodal.

Podle imunologa Václava Hořejšího je vhodné držet se nastaveného protiepidemického systému. Také on ale varuje před situací v některých regionech – podle něj musí politici zvážit, které faktory jsou pro ně důležitější a jak situaci do opatření reflektovat.

„Kdyby bylo po mém, byl bych spíš opatrnější. Ale myslím, že pokud situace vyhovuje systému PES, tak se to dá udělat a rozvolnit. Řeklo se, že se bude postupovat podle systému, a pokud situace opravdu odpovídá a čísla, která budou od pondělí, nebudou na samé hranici toho nižšího stupně tři, tak se to může zkusit,“ uvedl pro Seznam Zprávy.

V pondělí podle dat Ministerstva zdravotnictví přibylo více než 4 300 nových případů koronaviru, v úterý přes 5 800 a ve středu více než 4 900. Skóre PES zůstalo na 57 bodech, ve třetím z pěti stupňů pohotovosti je čtvrtý den. Takzvané reprodukční číslo, které skóre mimo jiná kritéria zahrnuje, ale stouplo na 0,96. Pokud by překročilo jedničku, zvýšilo by to skóre o pět bodů, což by při zachování bodů za další kritéria znamenalo návrat do čtvrtého stupně.

Možný obrat směrem od vyhlíženého rozvolňování ve čtvrtek naznačila i hlavní hygienička Jarmila Rážová. „Zhruba šest až sedm krajů je z hlediska systému PES spíše na úrovni pátého stupně, a pokud se nebudou počty lidí pozitivních na covid-19 vyvíjet lépe, nedoporučím ministrovi zdravotnictví další rozvolňování,“ citovala Rážovou Asociace krajů ČR v tiskové zprávě.

Co rozhodne

Systém PES hodnotí vývoj epidemie v Česku podle čtyř kritérií, každému přiřazuje bodovou hodnotu a jejich součtem je výsledné rizikové skóre, roli hraje i klesající nebo rostoucí trend. Podle jeho výše je země zařazena do jednoho z pěti stupňů, na který jsou navázána i opatření. Nejpřísnější fialový stupeň začíná na 75 bodech, pod tento počet situace v ČR klesla minulou středu. Právě sedmidenní nezhoršování je podmínkou pro to, aby ministerstvo navrhlo zmírnění opatření. Pro zpřísnění stačí tři dny.

Ve vyšších stupních rizika se počítá se stejnými opatřeními pro celou republiku, ve dvou nejnižších by mohlo být podle dřívějších vyjádření ministra různé nastavení opatření v jednotlivých krajích. I první nejmírnější stupeň vyžaduje nouzový stav.

Jak se rozvolňuje ve stupni 3

- Ve stupni 3 protiepidemického systému PES dochází k většímu rozvolnění ekonomického i společenského života. Mohou například otevřít všechny obchody, nejen jako dosud ty se základním a dalším vybraným sortimentem. Nadále ale bude platit omezení jednoho zákazníka na 15 metrů čtverečních provozní plochy. Otevřít se budou moci také nákupní centra. Restaurace v nich budou moci vydávat jídlo jen s sebou přes okénka, uzavřené zůstanou dětské koutky.

- Upraven je třeba i prodej obuvi a oblečení, v pravidlech se počítá s tím, že zkoušené zboží musí být minimálně 24 hodin v karanténě.

- Restaurace budou moci být otevřené mezi 06:00 a 22:00. Obsazeny budou moci být jen z poloviny své kapacity, u jednoho stolu budou smět sedět jen čtyři lidé. Ministerstva doporučují používání aplikace e-Rouška a online či telefonické rezervace.

- Otevřít budou moci i kadeřnictví, kosmetické a masážní salony, manikúra nebo solária. Platit však bude omezení patnáct metrů čtverečních na jednoho zákazníka a minimálně dvoumetrové rozestupy, přičemž děti do patnácti let, které doprovází dospělý, se nebudou započítávat.

Kadeřník či jiný poskytovatel služby bude muset mít roušku nebo respirátor a ochranný štít, zákazník pak roušku či respirátor, pokud to charakter služby umožňuje. Fotografovi bude stačit rouška či respirátor. Klient může na fotografování roušku odložit.

- Wellness, fitness či bazény - ve všech těchto provozech bude omezení 15 metrů čtverečních na člověka. Ve fitness se budou moci konat skupinové lekce, při kterých bude trenér a maximálně devět účastníků při dodržení dvoumetrových odstupů. Výjimka odstupů je při individuálních lekcích klienta a trenéra, zakázána je ale fyzická interakce.

V saunách bude muset být minimální teplota 75 stupňů Celsia, zakázán bude provoz parních saun a saunových ceremoniálů. Opatření dále nedovoluje krystalické ochlazení a ledové studny.

Reklama

Doporučované