Hlavní obsah
Online

Stalo se to, před čím vědci varovali. Koronavirus už je v Africe

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Nemoci ve čtvrtek podlehlo dalších 116 lidí. Čína tento týden zavedla novou metodiku sčítání, která značně změnila počet nakažených. Zatímco WHO ji za tento krok pochválilo, Spojené státy si stěžovaly, že sčítání nemocných je netransparentní. Dnes večer oznámil první případ nákazy virem COVID 19 Egypt.

Článek

Rozšířením nového koronaviru do Afriky se naplnily obavy vědců, kteří pro New York Times na začátku února hodnotili, jaké je riziko, že propukne pandemie. Pandemie je epidemie probíhající současně na alespoň dvou kontinentech. Když přední světoví odborníci na infekční onemocnění řekli, že pandemie je pravděpodobný scénář, ukázali prstem na Afriku. Právě tam má totiž podle nich virus největší šanci se šířit a vyvolat epidemii.

Jen v těžebním a těžkém průmyslu tam totiž pracuje asi milion Číňanů a mnoho zemí má s Čínou přímé letecké spojení, což v kombinaci se špatnou úrovní zdravotnictví v některých afrických státech dělá podle vědců z Afriky po Asii nejzranitelnější kontinent.

Čínská provincie Chu-pej, která je považována za ohnisko současné epidemie nového typu koronaviru, eviduje již 52 tisíc nakažených. Pevninská Čína zaznamenala za čtvrtek 5090 nových případů koronaviru a eviduje tak již 55 tisíc nakažených. Podle dostupných údajů je na světě nakažených přes 60 000 lidí.

Nemoci COVID-19, kterou virus způsobuje, v Číně podle místních úřadů za čtvrtek podlehlo dalších 121 lidí.

  • Lidé cestující do Asie žádají storna zájezdů minimálně

    Tuzemské cestovní kanceláře zaznamenávají kvůli šířícímu se novému typu koronaviru vyšší počet dotazů klientů, kteří cestují do Asie. Lidé se zajímají především o bezpečnostní opatření na letištích a případná omezení nebo přesuny letů. Zájezdy, které si většinou koupili s velkým předstihem, ale stornují minimálně. ČTK to zjistila od zástupců cestovních kanceláří.

    CK Firo-tour pořádá do Asie hlavně poznávací zájezdy. „U tohoto typu zájezdů dlouhodobě pozorujeme trend včasných rezervací v rámci tzv. first moment,“ uvedla mluvčí CK Lucie Frnochová. Žádný z klientů kvůli obavám z nákazy koronavirem podle ní cestu nezrušil.

  • Reuters: Na týdnu módy v Londýně jsou hitem dezinkfekce a roušky

    Obavy ze šíření nového koronaviru ovlivnily také pětidenní přehlídku módy London Fashion Week (LFW), která dnes ráno začala v hlavním městě Británie. Agentura Reuters napsala, že „doplňky, které musíte mít“, jsou tu letos dezinfekční prostředky na ruce a obličejové roušky. Britské úřady zároveň kontaktují stovky účastníků nedávné londýnské konference poté, co se u jednoho z nich následně prokázalo onemocnění označované jako COVID-19.

  • Na lodi v karanténě se podávalo valentýnské menu

    Kuchaři na výletní lodi Diamond Princess, která je držena v karanténě v jokohamském přístavu, k večeři připravili zvláštní valentýnské menu. Jako předkrm se podávalo Amorovo avokádo, jako hlavní chod kohout na víně a na závěr „dezert s překvapením“. Tisícům cestujících uvězněných na luxusní lodi rituály spojované se svátkem zamilovaných musely připadat jako z jiného světa, napsal k tomu na svých internetových stránkách britský The Guardian.

    Na japonské pevnině byli již dříve hospitalizováni cestující a členové posádky, u nichž byla laboratorními testy zjištěna nemoc COVID-19, kterou nový koronavirus způsobuje. Zbývajících asi 3400 lidí na palubě plavidla nadále zůstává, přičemž pasažéři jsou převážnou většinu času izolováni v kajutách a musí si je sami udržovat. Vyměňují si lůžkoviny, uklízejí si toalety, perou prádlo. Členové posádky do kajut vůbec nevstupují.

  • Podezření na koronavirus se na Slovensku nepotvrdilo

    Na infekční kliniku nitranské fakultní nemocnice ve čtvrtek přijali pacienta, který pociťoval příznaky nákazy koronavirem. Podle slov mluvčí nemocnice Taťány Timkové šlo o slovenského občana, který se vrátil z třítýdenního pobytu v Thajsku. Podle zveřejněných informací tam poskytoval první pomoc asijské ženě. Výsledky jeho testů byly nakonec negativní, informoval web TA3 s odvoláním na informace JOJ.

  • V Singapuru je dalších devět nakažených lidí

    V Singapuru potvrdili devět dalších případů nákazy koronaviren, čímž se celkový počet případů ve městě zvýšil na 67. Podle pátečního prohlášení ministerstva zdravotnictví žádný z devíti nově nakažených lidí v nedávné době necestoval do Číny.

  • Koronavirem se v Číně nakazilo 1716 zdravotníků, šest zemřelo

    Novým typem koronaviru se v Číně nakazilo již 1716 pracovníků ve zdravotnictví a šest z nich nákaze podlehlo. Více podrobností o tom jak, kde a kdy se čínští zdravotníci nakazili, začne v příštích dnech zjišťovat společná mise Světové zdravotnické organizace (WHO) a Číny.

    Problematikou šíření nového typu koronaviru a jeho závažnosti se bude v příštích dnech zabývat společný tým Světové zdravotnické organizace a Číny. Generální tajemník WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus řekl, že experti chtějí hlavně pochopit, jak se virus přenáší nebo jaký dopad mají opatření, jež čínské úřady kvůli epidemii koronaviru přijaly.

  • Egypt hlásí první případ COVID-19

    První případ nákazy oznámil Egypt. Podle tamních úřadů jde o cizince, který byl poslán do izolace v nemocnici. Egypt se tak stal zatím jedinou africkou zemí, kde pacienta s koronavirem evidovali.

  • Němec byl na přítomnost koronaviru pozitivní. Další dva testy skončily negativně

    Německý státní příslušník na španělských Kanárských ostrovech, který byl pozitivní na přítomnost koronaviru, od té doby testem prošel dvakrát s negativním výsledkem. V pátek byl propuštěn z karantény. Potvrdila to mluvčí španělského ministerstva zdravotnictví.

    „Byl vždy asymptomatický, ale po pozitvním testu jsme ho preventivně drželi v karanténě,“ uvedla mluvčí.

  • Ve Vietnamu kvůli koronaviru zavřeli na 20 dní celé město

    Vietnamské město Son Loi vyhlásilo dvacetidenní karanténu kvůli novému případu nákazy koronavirem. Uzávěru desetitisícové lokality dnes oznámilo ministerstvo zdravotnictví. Podle něj je to první případ takové karantény v zemi. Son Loi leží asi 30 kilometrů od metropole Hanoje a podle agentury Reuters je z něj hlášeno 11 z 16 vietnamských případů nákazy. Ve vietnamském přístavním městě Cai Lan nesměla zakotvit německá výletní loď, informovala agentura DPA.

    „Zůstaneme všichni v obci a budeme pracovat na rýžovištích a zahradách,“ citovala agentura AFP občana jménem Tran Van Minh. Podle něj ve městě nakazila jedna nemocná žena své příbuzné.

  • Dvoutýdenní karanténa pro všechny, kdo se vrátí do Pekingu

    Oficiální čínský deník Beijing Daily v pátek oznámil, že všichni, kdo se vrací do Pekingu, se mají na dva týdny uchýlit do karantény, aby zabránili šíření koronaviru. Každý, kdo nedodrží toto nebo jiné preventivní opatření, bude podle listu potrestán.

  • Fiat kvůli koronaviru přeruší výrobu v Srbsku

    Italsko-americká automobilka Fiat Chrysler Automobiles (FCA) přerušila výrobu ve své továrně v Srbsku kvůli nedostatku součástek z Číny, který je důsledkem tamní epidemie nového typu koronaviru. Oznámila to dnes firma. Je to první pozastavení provozu továrny, k němuž některá z automobilek v Evropě kvůli koronaviru přikročila, upozornila agentura Reuters.

    Šéf FCA Mike Manley už minulý týden varoval, že výpadky v dodávkách automobilových součástek z Číny by mohly do dvou až čtyř týdnů ohrozit výrobu v jedné z evropských továren podniku. Neupřesnil však, kterého závodu se riziko týká.

    Továrna FCA v jihosrbském městě Kragujevac vyrábí automobily Fiat 500L. V loňském roce činila produkce závodu 40.000 vozů, což odpovídalo čtvrtině jeho výrobní kapacity, napsala agentura Bloomberg s odvoláním na srbská média.

  • Koronavirus začíná ovlivňovat dodávky elektroniky nebo PC

    Epidemie koronaviru začíná mít dopad na dodávky součástek do elektroniky, počítačů nebo mobilů. Někteří dodavatelé do tuzemských obchodů museli kvůli nedostatku dílů dovážených z Číny omezit výrobu, jiné firmy mají zboží zablokované v čínských skladech.

    Kvůli opatřením okolo koronaviru již podle ředitele firmy Algotech Františka Zemana v Číně zavřelo několik továren, které vyrábějí pro známé výrobce elektroniky a počítačového hardwaru. „Určitě dojde ke zpoždění dodávek, ale evropské hospodářství to neohrozí. Poskytovatelé cloudu … plánuji hardwarové potřeby dostatečně dopředu,“ řekl Zeman.

    Podle mluvčí Mall.cz Pavly Hobíkové část továren v Číně zůstala kvůli koronaviru i po novoročním volnu zavřená a výroba nebyla ani po měsíční pauze obnovena. „Někteří naši dodavatelé, kteří odebírají komponenty právě z Číny, nás již informovali, že svou výrobu byli nuceni omezit. Zboží na Mall.cz nakupujeme tak, abychom předcházeli případným výpadkům v sortimentu a naši zákazníci nic z toho nepocítili,“ dodala.

    Také podle největšího tuzemského e-shopu Alza.cz bude mít situace dopad na výrobu i dostupnost zboží, protože Čína je světovou manufakturou na součástky, komponenty i produkty. Čínský výrobce Lenovo podle svého sdělení výpadky dílů ze zasažených oblastí nepociťuje v žádném segmentu.

  • Na Letišti K. Vary záchranáři cvičili na podezření na koronavirus

    Na Letišti Karlovy Vary si záchranáři, hygienici a zástupci Karlovarského kraje ověřovali postup pro případ, že by sem přicestoval člověk s podezřením na nákazu novým typem koronaviru. Krajský radní Jan Bureš (ODS) pracovníkům letiště předal krabici roušek, které by mohli v případě ohrožení využít.

    „V případě, že by někdo takový přiletěl do Karlovarského kraje, tak by proběhlo epidemiologické šetření, na základě výsledků by se stanovovala karanténní opatření,“ řekla novinářům vedoucí odboru epidemiologie krajské hygienické stanice Martina Prokopová. Pacient by byl izolován na infekčním oddělení karlovarské nemocnice, pokud by přicestoval z oblasti s výskytem koronaviru, byl v kontaktu s někým nemocným nebo byl ve zdravotnickém zařízení, kde se o nemocné koronavirem starají.

  • Jablonecká firma MALINA-Safety nestačí kvůli koronaviru vyrábět

    Jablonecká firma MALINA-Safety nestačí kvůli koronaviru vyrábět. Podnik dodává filtračně-ventilační systémy CleanAIR určené pro osobní ochranu zejména v průmyslových podnicích, filtry ale dodává třeba i české armádě. Teď se výrazně zvýšila poptávka zejména od zdravotníků, ale i od ostatních složek integrovaného záchranného systému.

    Kdyby měl podnik dvojnásobnou kapacitu výroby, poptávce by nestačil, sklady jsou prázdné, řekl ČTK výrobní ředitel společnosti Vítězslav Puc. Společnost MALINA-Safety si zakládá na tom, že díky skladovým zásobám je velmi rychle schopna uspokojit poptávku svých zákazníků. Teď jsou ale sklady prázdné. Proto upozorňuje na svých internetových stránkách na prodloužení dodacích lhůt.

    „Významná část naší produkce aktuálně směřuje státním institucím pověřeným prevencí rizik nebo i přímo do regionů bezprostředně ohrožených šířením koronaviru,“ uvedl. Výroba jede naplno i za cenu přesčasů. Rozjet druhou směnu není podle Puce ze dne na den možné.

  • Americká naturopatička za 125 dolarů prodává lék na koronavirus

    „Řekněme, že ‚Stříbrný roztok‘ nebyl testován na tomto typu koronaviru, ale byl testován na jiných typech a byl schopen je do 12 hodin eliminovat,“ řekla v pořadu evangelisty Jima Bakkera naturopatička Sherill Sellmanová. „Úplně je to eliminuje, zabíjí, deaktivuje. (Roztok) taky posiluje váš imunitní systém, můžete jím podpořit zotavení. Když zabijete virus, váš imunitní systém přijde do akce. Takže chcete pulzující imunitní systém a také schopnost tyto viry deaktivovat,“ uvedla Sellmanová.

  • Sotio z PPF neplánuje přesunout laboratoře v Číně do jiného státu

    Společnost Sotio zatím neplánuje kvůli hrozbě koronaviru přesunout laboratoře, které má v čínském Pekingu, do jiného státu. Na dotaz ČTK to dnes uvedl ředitel komunikace společnosti Richard Kapsa. V laboratořích pracuje zhruba 50 lidí, z toho většina Číňanů. V současné době je v nich dlouhodobě plánovaná technologická odstávka, kterou firma pravidelně provádí po ukončení oslav čínského nového roku.

    Možný přesun do jiného státu však podle něj firma v současné době neplánuje. „Věříme, že obdobně jako v jiných případech v minulosti se i díky mezinárodnímu úsilí a pomoci podaří situaci co nejdříve dostat pod kontrolu. Přesun do jiného státu není vůbec ve hře, nejde jen o technologie, ale hlavně o vysoce kvalifikované zaměstnance, kteří v našich laboratořích pracují,“ dodal Kapsa.

    Sotio je biotechnologická společnost vyvíjející nové léčivé přípravky zaměřené na léčbu nádorových a autoimunitních onemocnění. Zastřešuje veškeré aktivity skupiny PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera v biotechnologickém sektoru. Laboratorní pracoviště v Číně otevřela firma v roce 2014. Doplnilo první laboratoře firmy, které vznikly v roce 2010 v Praze a jsou jedněmi z největších svého druhu v Evropě.

  • Japonsko hlásí další pacienty s koronavirem

    Další dva Japonci jsou nakaženi novým typem koronaviru, oznámilo japonské ministerstvo zdravotnictví. Jeden muž z prefektury Aiči, druhý z ostrova Hokkaidó. Ani jeden z nich nikdy nenavštívil Čínu.

    Japonsko v pátek celkem ohlásilo sedm nových případů, které se netýkají výletního plavidla Diamond Princess. Ta je v karanténě v Jokohamě. Celkový počet nakažených lidí v Japonsku činí 257, z toho 219 právě na zmíněné výletní lodi.

  • Airbnb zastavuje rezervace pro Peking, další města omezí

    „Vzhledem k tomu, že pokračuje snaha zamezit šíření nového koronaviru, budeme se během stavu zdravotní nouze řídit dalšími pokyny, které byly pro toto odvětví vydány,“ uvedla společnost. „Klienty, kteří zrušili rezervaci, odškodníme a poskytneme jim podporu,“ píše se dále.

    Rozhodnutí Airbnb způsobí další potíže turistickému sektoru, a následně i leteckým společnostem. Mezinárodní organizace pro civilní letectví (ICAO) uvedla, že epidemie koronaviru a s ní související omezení pohybu způsobí, že leteckým společnostem v prvním letošním čtvrtletí klesnou tržby až o pět miliard dolarů (přes 114 miliard Kč).

Reklama

Hlavní zprávy