Hlavní obsah

Nové srdce svatovítské katedrály. „Přizpůsobíme je českému sluchu,“ říká stavitel o varhanách za 70 milionů

Každé varhany jsou jako dítě, a ty nesrovnáváte. Ale ty pro svatého Víta jsou výjimečné, říká stavitel varhan Gerhard Grenzing.Video: Jakub Říha

 

Reklama

Prázdné místo nad vchodem do svatovítské katedrály brzo vyplní dílo německého stavitele Gerharda Grenzinga. Po staletích se tak dočká dvacetitunového varhanového unikátu.

Článek

Německý stavitel Gerhard Grenzing ve středu dorazil na zkoušku zvuku do největšího pražského chrámu. Nové varhany by sem mělo na konci roku 2019 dopravit osm kamionů. Cena dvacetitunového unikátu se pohybuje kolem 70 milionů korun. Už teď se v rámci veřejné sbírky vybralo více než 31 milionů. Stavitel Grenzing se netají tím, že své varhany bere jako děti a že mu na projektu pro Českou republiku velmi záleží.

„Cestovali jsme po České republice a prohlíželi jsme si varhany. Snažili jsme se přizpůsobit nové varhany těm starým, co se týče zvuku. A tak jsme si vytvořili vztah s vaší historií, historií vašich varhan a jejich zvukem. Tyto části pak chceme do varhan zakomponovat. Doufám, že kvalita zvuku varhan bude přitažlivá a budou za ní přijíždět lidé odjinud,“ řekl v rozhovoru Grenzing, jehož firma už vyrobila mnohé nástroje do významných světových památek ve Francii, Španělsku, Japonsku nebo třeba Spojených státech amerických. Zakázku pro svatovítskou katedrálu ale s některou předchozí nedokáže srovnat. „Všechny varhany, které v naší společnosti vyrábíme, jsou jako děti. A ty mezi sebou nemůžete srovnávat,“ dodal s tím, že práce na varhanách firmě trvá zhruba dva a půl roku.

Celý rozhovor se stavitelem najdete ve videu na začátku textu.

Video ze zkoušky zvuku v katedrále si můžete pustit ZDE:

Tady by se brzy měly rozeznít unikátní nové varhany.

Samotná svatovítská katedrála vznikala po víc než půl tisíciletí a dodnes není dokončena. Dosud se nedostávalo financí například právě na to, aby mohl být na západní hudební kruchtě pod rozetou vztyčen nový varhanní stroj. Ve třicátých letech minulého století proto byly vystaveny prozatímní Melzerovy varhany. Nástroj se dvěma manuály a 35 rejstříky umístili stavitelé na spodní Wohlmutovu kruchtu. V průběhu stavby se pak nástroj zvětšil o pět rejstříků. Skutečnost, že tak malý nástroj bude stát v akustickém stínu pod nízkou klenbou, nakonec způsobila, že kapitula svolila k uvolnění prostředků na dodatečné rozšíření nástroje o jeden manuál a přípravu hracího stolu k budoucímu dalšímu rozšíření nástroje.

Reklama

Související témata:

Doporučované