Hlavní obsah

Výhody už tři týdny po 1. dávce? Odborníci se neshodnou, zda je to dobře

Foto: SZ Michal Šula

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Některým Čechům zmizí povinnost mít s sebou potvrzení o negativním testu například na zahrádkách. Jde konkrétně o ty, kteří už za sebou mají první dávku očkování a uplynuly od té doby 3 týdny. Rozhodnutí ale vyvolalo také kritiku.

Článek

Jako potvrzení o bezinfekčnosti bude od pondělí 24. května stačit doba tří týdnů po první dávce očkování, dosud se uznávalo jen dokončené očkování. Po dnešním mimořádném jednání vlády to řekl ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO). Lidé po první dávce se zatím museli prokazovat testem.

Proti tomuto vládnímu kroku je ale Česká vakcinologická společnost.

„Je to proti našemu doporučení, kdy máme jasně stanovené, že za imunního člověka se považuje ten, který má 14 dní od druhé dávky, takže to doporučení nebylo respektované v tomto případě,“ reagoval na vládní změnu pro Seznam Zprávy Daniel Dražan z České vakcinologické společnosti.

Obává se, že když budou mít lidé výhody už po první dávce, můžou se někteří zdráhat přijít si pro druhou.

„Já osobně bych toto opatření možná pochopil, ale jen v případě, že by tam byly stanovené záruky, že ten člověk očkovaný jednou dávkou přijde i na tu druhou dávku v řádném termínu, což pan ministr nevysvětlil, že to tak skutečně bude. Takže trošku s tím problém mám,“ dodal Dražan.

Jiný názor má ale imunolog Václav Hořejší. Podle něj už první dávka člověka po očkování dostatečně chrání. „To si myslím, že je docela rozumné. Tři týdny po prvním očkování je už docela vysoká odolnost, určitě ne úplná, jako po dvou dávkách. Obecně se uvádí, že kdybychom vzali 100 procent odolnosti, kterou získá člověk po dvou dávkách, tak po té první dávce je to tak zhruba 70 procent. Takže je to významné. Hlavní benefit je takový, že po té první dávce je prakticky už úplně vyloučen těžký průběh nemoci, i kdyby k němu došlo,“ vysvětluje imunolog Hořejší.

První dávka tak umožní návštěvu restaurační zahrádky nebo kadeřníka bez dalších povinností. Prokazovat bezinfekčnost musí lidé například také pro účast na hromadných kulturních či sportovních akcích, využívání různých služeb nebo návštěvy v nemocnicích. Od pondělí to bude také podmínka pro ubytování v hotelu či podobném zařízení.

„V režimu TON – testování, očkování nebo prodělaná nemoc – jsme využili možnost, že už první dávka do určité míry chrání proti onemocnění, a proto v systému od 24. května budeme moci využívat již aplikaci první dávky a uplynutí tří týdnů od této aplikace jako určitou ochranu, která je ekvivalentní antigennímu nebo PCR testu. Anebo prodělání choroby. V tomto systému se nemusí čekat na aplikaci druhé dávky a potom ještě na uplynutí doporučených 14 dnů,“ oznámil dnes Arenberger po jednání vlády.

O změnách v testech až v pondělí

Vláda dnes neprojednala snížení cen za PCR a antigenní testy. Řešit by to měla v pondělí. Ministr Arenberger už ale nastínil, jak by mohly ceny za testy klesnout.

„Tam se předpokládá, že se částečně sníží úhrada za antigenní testy, ale tak, aby to ještě bylo v odběrových profesionálních místech rentabilní, čili tam hovoříme o nějakých 250 korunách. A potom se bude také snižovat cena na jedné straně klasického PCR testu ze zdravotní indikace, kde je připraven už do sazebníku zdravotních výkonů od 1. července nový výkon, který snižuje tuto úhradu na 614 korun. Testy z hlediska preventivní indikace, tam si dovedeme představit cenu kolem 350 korun, ale opět to bude ještě předmětem dalšího jednání,“ nastínil Arenberger po jednání vlády, jak se budou vyvíjet ceny testů.

O reakci na doporučení České vakcinologické společnosti nepodávat očkovací látky od společností AstraZeneca a Johnson & Johnson lidem mladším 60 let Ministerstvo zdravotnictví zatím nerozhodlo. V Česku se proti novému koronaviru očkuje čtyřmi druhy látek, a to od firem Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Moderna a Johnson & Johnson.

„Mohu říct, že očkování je bezpečné v porovnání s tím, co vyvolává nákaza covidem-19. Riziko trombóz, když jím onemocníte, je několikasetnásobně vyšší,“ řekl ministr. Upozornil také na to, že vyšší riziko trombózy mají ženy užívající antikoncepci nebo kuřáci.

Vakcinologové diskutovali o tom, že věková hranice by mohla být už 50 let jako v některých jiných zemích. Doporučení musí schválit ministerstvo a Státní ústav pro kontrolu léčiv.

Z neděle na pondělí se v Česku otevře registrace na očkování proti covidu pro lidi mezi 35 a 39 lety. Od půlnoci z úterý na středu se budou moci k očkování přihlásit i lidé od 30 do 34 let.

Reklama

Doporučované