Hlavní obsah

Justice má své problémy. Ale slova o politických objednávkách nám strašně škodí, říká šéf Nejvyššího soudu

Výzva s Pavlem Šámalem: O politických prohlášeních, vleklých soudech a změnách v trestním zákoníku.Video: Jiří Kubík, Seznam Zprávy

 

Reklama

Justici poškozují obecná vyjádření politiků, že se v Česku dá objednat trestní stíhání, aniž by předložili konkrétní důkazy, říká ve Výzvě předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal.

Článek

„Pokud se vrcholný politik vyjádří tak, že se u nás dá objednat trestní stíhání, tak musí uvést konkrétní případy, ve kterých se to stalo. Jinak je to generalizující závěr, který není podložený konkrétními zkušenostmi, a to justici strašně škodí,“ komentuje Pavel Šámal případy, kdy někteří politici mluvili o politických objednávkách trestního stíhání. Například to byl premiér Andrej Babiš, kdo prohlásil, že kauza Čapí hnízdo, v níž je trestně stíhaný, je vyvolaná politickou objednávkou jeho konkurentů.

Šámal ale nevylučuje, že v některých konkrétních případech soudci, státní zástupci nebo policisté nepostupují správně. „Někdy se třeba dopustí i trestného činu, takové kauzy se soudí, ale nejde to generalizovat. Nejde říct, že pokud jeden soudce vzal úplatek, tak pak všichni soudci berou úplatky,“ míní.

Nové tresty za sexuální zločiny?

Pavel Šámal je hlavním autorem trestního zákoníku a ve Výzvě komentuje i překvapivý krok kardinála Dominika Duky, který chce kvůli kauze sexuálního zneužívání v církvi zavedení neoznámení trestného činu znásilnění, sexuálního nátlaku a pohlavního zneužití.

„Musí se o tom diskutovat. Je ale potřeba každou takovou změnu uvážit, udělat analýzy, čeho všeho se má týkat, a srovnat i případně se zahraničními úpravami. Ty změny (trestního zákoníku) by neměly být vyvolávány nějakou momentální situací. Pokud bude vše řádně uváženo, tak není nic špatného na tom trestní zákoník doplnit,“ říká.

Současný trestní zákoník přijala Poslanecká sněmovna přesně před deseti lety. Je podle Pavla Šámala případně žádoucí měnit výši trestů, jak se o to právě teď pokoušejí poslanci s prosazením trestného činu týrání zvířat a provozování množíren? I na to odpovídá ve Výzvě.

Ovlivňování soudců

Soudcem Nejvyššího soudu je Pavel Šámal už šestadvacátým rokem, od roku 2015 je pak jeho předsedou. Za svou kariéru se prý nesetkal s tím, že by se ho někdo snažil ovlivnit v jeho rozhodování jako soudce.

„Nemyslím si, že doktor Baxa a doktor Šimíček mluvili nepravdu. Já jsem ale předmětem takového útoku nebyl,“ komentuje nedávné téma údajných pokusů o ovlivňování soudců ze strany prezidenta Zemana a jeho kancléře.

„Pokud k takovému útoku došlo, pokud byl někdo takto ovlivňován, pak je to velmi vážná záležitost. Jsem rád, že se o tom diskutovalo, protože je to důležité i pro veřejnost, aby si uvědomila, že s něčím takovým se nemůžeme v právním státě smířit,“ dodává.

Proč se některé soudní případy vlečou léta a mezitím různé soudy stihnou vydávat naprosto protichůdné rozsudky? Jak rychlé jsou v Česku soudy a jak jsou na tom při srovnání s jinými zeměmi Evropské unie? Podívejte se na celý rozhovor s Pavlem Šámalem v úvodním videu.

Reklama

Doporučované