Hlavní obsah

Nové unikátní boxy v Motole. Naděje pro extrémně nedonošené děti

Foto: FN Motol

Boxy určené k péči o extrémně nezralé novorozence umožňují spolu s miminkem hospitalizovat i jeho maminku.

Reklama

V tuzemských poměrech naprosto unikátní boxy určené pro individualizovanou péči o extrémně nezralé novorozence mají ode dneška k dispozici lékaři v pražské Fakultní nemocnici v Motole.

Článek

Dva boxy jsou součástí celkem sedmi nových špičkově vybavených pokojů, které má ode dneška k dispozici tým specialistů ošetřujících děti, kteří vyžadují intenzivní zdravotní péči. Maximální kapacita oddělení je dvacet lůžek. Boxy určené k péči o extrémně nezralé novorozence umožňují spolu s miminkem hospitalizovat i jeho matku nebo další rodinné příslušníky. A to přesto, že se jedná o superspecializované pracoviště, takzvanou jednotku intenzivní a resuscitační péče.

Pracoviště disponuje nejmodernějším přístrojovým vybavením. Unikátní je podle lékařů jednoznačně speciální systém dávkování kyslíku, který je pacientovi dávkován automaticky podle jeho stavu. To je výhodou především u nestabilních pacientů. Oddělení je tímto systémem vybaveno plošně – je možné ho využít u všech přijatých pacientů, a to po celou dobu jejich hospitalizace.

Foto: FN Motol

Pracoviště disponuje nejmodernějším přístrojovým vybavením. Unikátní je jednoznačně speciální systém dávkování kyslíku, který je pacientovi dávkován automaticky podle jeho stavu.

Další velkou výhodou je podle lékařů využívání nejkvalitnějšího transportního systému novorozenců, který je v současné době na trhu dostupný. Malý pacient je tak z porodnice převážen ve speciálním inkubátoru, v němž je pak i hospitalizován na Jednotce intenzivní péče Novorozeneckého oddělení. Inkubátor umožňuje plnou ventilační podporu zvlhčovanou směsí plynů i během transportu. Další výhodou je minimalizace manipulace s pacientem, čímž se snižuje riziko případného poranění či infekce, která je zejména u takto malých pacientů závažnou komplikací.

Nejčastěji jsou na novorozenecké jednotce intenzivní péče ošetřovány děti s nízkou porodní hmotností a nedostatečnou zralostí. Nedonošení novorozenci po předčasném porodu mají bohužel nezralé životně důležité orgány, a proto je nutné u těchto miminek jejich životní funkce dlouhodobě podporovat.

Foto: FN Motol

Lékaři k převozu nově používají speciální inkubátor, ve kterém je pak novorozenec zároveň hospitalizován. Inkubátor umožňuje plnou ventilační podporu zvlhčovanou směsí plynů i během transportu.

„Na oddělení léčíme také novorozence s velice závažnými zdravotními problémy, kteří vyžadují mezioborový a vysoce specializovaný přístup. Naši pacienti mají nejrůznější vrozené vady, nádory, genetická onemocnění a syndromy. Řada z nich vyžaduje natolik specializovanou péči, že je nelze léčit nikde jinde v republice,“ uvedl Jan Janota, primář Novorozeneckého oddělení FN v Motole.

Jako jediná dětská nemocnice v České republice má FN v Motole čtyřiadvacet hodin denně k dispozici komplexní zázemí všech oborů dětského lékařství, které umožňují okamžitá konzilia všech specializovaných pediatrických odborností, urgentní invazivní i neinvazivní vyšetřování a intervence – videolaryngoskopie, endoskopie dýchacích cest, trávicího systému, srdeční katetrizace, chirurgické zákroky, všechny typy zobrazovacích metod, laboratorní a vyšetřovací servis. Proto se zde koncentrují novorozenci s vrozenými vývojovými vadami z celé republiky, jejichž porod je sem primárně plánován proto, aby následná péče byla možná co nejdříve po porodu.

Foto: FN Motol

Řada novorozenců vyžaduje natolik specializovanou péči, že je nelze léčit nikde jinde v republice než v Motole.

Rodiče hospitalizovaných miminek mohou také využívat bezpečný individualizovaný kamerový systém a sledovat svoje dítě pomocí aplikace v mobilním telefonu ve chvílích, kdy nemohou být přítomni na oddělení.

„V dnešní době medicína mnohdy dokáže opravdu zázraky. A na Novorozeneckém oddělení jsme toho často svědky. Věřím, že k tomu přispějí i nové prostory, které mají to nejmodernější technologické vybavení. Ale ani ty nejlepší přístroje bez ošetřovatelské, zejména sesterské péče nezmůžou nic,“ řekl Miloslav Ludvík, ředitel FN v Motole. „Bohužel stejně jako všechna vysoce specializovaná pracoviště se i my potýkáme s velkým nedostatkem sester. Nabídka pracovat ve špičkovém prostředí a v našem vysoce profesionálním týmu zdravotníků tak stále platí.“

Reklama

Doporučované