Hlavní obsah

Nové varování: Extrémní bouře zasáhnou skoro celé Česko, hrozí také záplavy

Foto: Unsplash

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Meteorologové dnes upřesnili výstrahu před extrémními bouřemi. Zatímco ještě včera se zdálo, že se na ně musí připravit hlavně lidé na Moravě, dnešní varování už se týká i Čech. Navíc v několika krajích i v Praze hrozí záplavy.

Článek

„Nelze vyloučit ojedinělý výskyt extrémně silných bouřek s přívalovými srážkami kolem 60 milimetrů, velkými kroupami a nárazy větru kolem 100 kilometrů v hodině,“ uvedl dnes Český hydrometeorologický ústav.

V oblastech, kde se čekají silné až velmi silné bouřky, mohou přechodně prudce stoupnout hladiny zejména na menších tocích, a to na úroveň prvního nebo druhého povodňového stupně. „V případě extrémně silných bouřek nelze ojediněle vyloučit vzestup ke třetímu stupni povodňové aktivity,“ dodali meteorologové.

Povodňová pohotovost, kdy se voda v řekách může vylévat z břehů do okolní krajiny, začne podle ČTK od 15:00 platit pro Prahu, Jihočeský, Plzeňský, Pardubický kraj a Kraj Vysočina stejně jako pro část Středočeského a Královéhradeckého kraje. V pátek ráno tyto regiony přejdou až do odvolání na nižší stupeň čili povodňovou bdělost, která se ode dnešního odpoledne vztahuje i na všechny moravské kraje, Liberecký kraj, část Královéhradeckého a Středočeského kraje.

Odborníci dodali, že v uvedených regionech i jinde v každém případě očekávají lokálně přívalový déšť s intenzivním odtokem vody ze svahů, rychlým rozvodněním malých toků a suchých koryt, zatopením podchodů, podjezdů, sklepů, podemletím komunikací nebo i jejich zanesením unášeným materiálem apod. Nebezpečí představují také kroupy a blesky. Nárazy větru mohou lámat větve, vyvracet stromy.

„Lze očekávat škody na majetku, výpadky v energetice, problémy v dopravě. Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty, případně i kroupami. Nutno zabezpečit okna, dveře, skleníky, volně položené předměty,“ doporučili dnes meteorologové. „Doporučujeme nevyjíždět, v případě nutnosti jízdy snížit rychlost a jet velmi opatrně,“ podotkli.

Bouře by měly přijít dnes okolo třetí hodiny odpoledne a trvat do páteční půlnoci. Výstraha platí pro Jihočeský kraj, Královéhradecký kraj, Pardubický kraj a Kraj Vysočina.

Již od včerejška přitom platí i další varování. „Ve čtvrtek nejvyšší denní teploty vzduchu vystoupají místy nad 34 °C. Postupně ve čtvrtek a v pátek se vyskytnou silné nebo i velmi silné bouřky s přívalovými srážkami,“ upozornili meteorologové.

Ojediněle může teploměr na jihovýchodě země ukázat až 37 stupňů.

Foto: ČHMÚ

Žlutá barva značí nízké nebezpečí, oranžová vysoké a červená extrémní nebezpečí.

Výstraha před horkem platí ode dneška do 10. července, a to speciálně pro Jihomoravský kraj, Olomoucký kraj, Zlínský kraj a Moravskoslezský kraj.

Do pátku platí i další výstraha, tentokrát varuje před nebezpečím vzniku požárů. „V důsledku sucha hrozí nebezpečí vzniku požárů a následných škod, případně i ohrožení životů,“ podotkli meteorologové.

Lidem doporučují nerozdělávat oheň v přírodě a zejména v lesích, nevypalovat trávu, neodhazovat cigaretové nedopalky na zem, nepoužívat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně. Současně je nutné dbát na úsporné hospodaření s vodou.

Reklama

Doporučované