Hlavní obsah
Online

Nové video z thajské jeskyně. Uvěznění chlapci už trénují potápění

Nové záběry skupiny thajských chlapců, kteří stále zůstávají uvězněni v jeskyni.Video: Jan Marek

 

Reklama

aktualizováno •

Uběhly dva dny od objevení ztraceného týmu malých thajských fotbalistů a záchranářský tým stále nemá jasný plán, jak uvězněné chlapce a jejich trenéra ze zatopené jeskyně dostat.

Článek

Na vyproštění se kvůli blížícím se monzunovým dešťům musí spěchat, situaci ale komplikuje mnoho faktorů.

Jako první 12 chlapců z juniorského fotbalového týmu a jejich 25letého trenéra objevili v pondělí britští potápěči. Dlouhých devět dní se přitom nevědělo, jestli skupina, která uvázla v zatopeném jeskynním komplexu Tcham Luang Nang Non, vůbec žije.

Co jedli, jak zvládají tmu a co je čeká - otázky a odpovědi kolem uvězněných fotbalistů:

Video: Eliška Kolomazníková, Reuters

Záchranná mise, na níž se kromě thajských potápěčů podílí i experti ze Spojených států, Británie, Austrálie a Číny, ale zdaleka nekončí. Potápěči teď řeší, jak skupinu dětí, které neumějí plavat, dostat ven. Chlapci i jejich trenér jsou navíc vyhublí, vystresovaní, na těle mají vyrážky a ještě do pondělí se živili pouze tím, co našli v jeskyni.

Zatímco se speleologové a záchranáři dohadují o nejlepším způsobu, jak chlapce s trenérem vyvést z jeskyně, o skupinu pečuje lékařský tým, který se za ní potopil. Malí fotbalisté už mají k dispozici i světlo, teplé oblečení a jídlo.

  • Díky čemu chlapci přežili?

    V případě chlapců uvězněných v thajské jeskyni se sešly tři základní podmínky nutné pro přežití. Teplota v jeskyni se pohybuje kolem 26 stupňů Celsia, takže nedošlo k podchlazení. Na místě je také dostatek kyslíku, protože vzduch mohl pronikat skrze porézní vápenec a praskliny. Zároveň měla skupina přístup k pitné vodě.

    Problémem však do budoucna může být stoupající hladina vody, čímž se bude zmenšovat vzduchová kapsa, v níž chlapci s trenérem pobývají. Zároveň je můžou ohrožovat nebezpečná zvířata, například hadi a kontaminace vody netopýřími výkaly.

  • Jeskyni mohou v budoucnu vyhledávat turisté

    Thajská jeskyně, která je v současné době v centru mezinárodních snah o záchranu fotbalového týmu a jeho trenéra, se pravděpodobně stane turistickou destinací. Podle zpravodajského serveru CNN to uvedla thajská vláda.

    „Možná se stane důležitým turistickým místem,“ řekl při živém vysílání na svém Facebooku thajský premiér Prajutch Čan-Oča. „Z tohoto důvodu musíme přijít s bezpečnostním opatřením, které by vyhovovalo turistickým aktivitám,“ dodal s tím, že je nutné vytvořit přesnější mapu dané oblasti.

  • Stále není jasné, jak se chlapci dostanou z jeskyně ven

    Způsob vyvedení chlapců z jeskyně, kde jsou soustředěni na vyvýšeném místě asi čtyři kilometry od jejího ústí, zůstává předmětem dohadů. Zatímco thajské úřady stále preferují variantu, že chlapci si osvojí základy potápění a budou schopni absolvovat náročnou cestu v doprovodu zkušených potápěčů, zahraniční experti varují, že tato akce by byla velmi nebezpečná. Rozumnější bude podle nich počkat, až opadne voda. Zkušeným potápěčům trvalo zdolání náročného úseku tři hodiny.

  • Potápěči se chlapcům v jeskyni snaží zajistit jídlo i připojení k internetu

    Potápěči chlapcům dopravují další nutné zásoby, mimo jiné posilující vitaminovou výživu. Kvůli zlepšení možností komunikace se rovněž pokoušejí do jeskyně dostat optické vlákno, které by chlapcům zajistilo telefonické připojení k internetu. První pokusy však zmařila voda.

  • Rodiče se nemohou dočkat setkání se svými dětmi

    Záchranáři pustili příbuzným záběry z jeskyně, kde jsou jejich děti uvězněné. „Umírám touhou ho vidět, chybí mi můj syn. Obejmu ho, až se uvidíme,“ uvedla pro BBC matka jednoho z chlapců.

    Vyjádřila se také teta trenéra, který chlapce do jeskyně doprovázel: „Jsem tak ráda, že je v pořádku, ale je mnohem hubenejší. Chci mu vzkázat, ať je bez obav. O ty chlapce se dobře postaral."

    Ostatní děkují všem záchranářům a potápěčům.

  • Babiš nabídl Thajsku pomoc při záchraně chlapců z jeskyně

    Premiér Andrej Babiš (ANO) nabídl Thajsku pomoc při záchraně 12 chlapců a jejich fotbalového trenéra, které voda uvěznila v jeskyni na severu země. Dnes na Twitteru zmínil v té souvislosti vyslání hasičů a čerpadla firmy Sigma Group. Mluvčí hasičů Nicole Zaoralová ČTK řekla, že zatím ještě oficiální žádost o pomoc neobdrželi, muselo by ji podat Thajsko prostřednictvím mezinárodního operačního střediska v Bruselu.

    Více informací v článku

  • Video: Zdravotnický personál a záchranáři cvičí evakuaci hochů

    Video: AP

  • K chlapcům v jeskyni dorazil lékař, ošetřil drobná poranění

    Video: Reuters

  • Žádný kontakt s okolním světem

    Záchranáři plánovali zavést do jeskyně kabely, které by skupině umožnily komunikovat s lidmi mimo jeskyni. To se ale nepovedlo, a tak se rodiče stále nemohou spojit se svými dětmi. Do jeskyně se také potápěči pokusili donést telefon, těsnění ale bylo zničeno a do telefonu se dostala voda.

  • Podle guvernéra dnes chlapce vytahovat nebudou

    Guvernér provincie Chiang Rai oznámil, že dnes nebude učiněn žádný záchranný pokus. Počasí je prý ideální, aby proběhla záchrana tento týden, takže přípravy budou pokračovat.

  • „Chlapci nesmí panikařit, jinak nepřežijí," uvádí potápěč

    Thajský ministr vnitra uvedl, že chlapci budou z jeskyně vyvedeni v příštích dnech. Každého chlapce doprovodí dva zkušení potápěči, kteří budou pomáhat v částech se silnými vodními proudy. Dodal, že proces evakuace se musí urychlit, než přijdou větší deště.

    „Musí to být perfektní a chlapci nesmí panikařit, jinak nepřežijí,” uvedl televizní stanici Sky News thajský potápěč.

    Původně se záchranáři domnívali, že chlapci a jejich trenér budou měsíce trénovat potápění, než budou moci bezpečně vyjít ven.

  • Podívejte se, kde probíhá záchranná akce chlapců

    Video: Seznam Zprávy

  • Podle thajského úředníka trénují chlapci potápění

    Thajský úředník, který dohlíží na záchrannou operaci uvězněného fotbalového družstva, uvedl, že chlapci trénují s potápěčskými maskami správné dýchání. Úřady uvedly, že výuka 12 chlapců a jejich trenéra potápění může být jediným způsobem, jak je dostat z jeskyně, ale prozkoumají další možnosti.

    Tuto možnost dříve komentoval člen mezinárodního potápěcího týmu záchranářů Ben Reymenants. Uvedl, že pokud chlapci neumí plavat, není možné, že by přežili potápění.

  • Nové záběry z jeskyně: chlapci dostali termofólie

    Thajští záchranáři zveřejnili nové záběry z útrob jeskyně, v níž jsou uvězněni malí fotbalisté. Na videu je vidět, že někteří z nich už dostali ochranné fólie. Vypadají, že situaci snášejí relativně dobře.

  • Na úterní průběh záchranné mise se můžete podívat zde:

    Video: AP

  • „Kolik vás je? 13? Super!” Podívejte se, jak nalezli chlapce v jeskyni:

    Video: THAI NAVYSEAL, Reuters, Seznam Zprávy

Reklama

Hlavní zprávy