Hlavní obsah

Nové vyšetřování v kauze Pelta. Policie se zajímá o exkluzivní zájezd pro exnáměstkyni ministryně

Bývalá náměstkyně ministryně školství dostala exkluzivní zájezd.Video: Radek Nohl

 

Reklama

Zájezd v hodnotě zhruba 200 tisíc korun dostala náměstkyně ministryně školství Simona Kratochvílová od fotbalového bosse Miroslava Pelty.

Článek

V případu fotbalového bosse Miroslava Pelty pracují detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu na dalších okolnostech, které provázely rozdělování sportovních dotací.

Pelta je spolu s exnáměstkyní ministryně školství Simonou Kratochvílovou a dalším úředníkem resortu obviněn z machinací s dotacemi a policie nyní rozplétá podezření, že Pelta minimálně v jednom případě poskytl Kratochvílové hodnotný dar.

Loni na podzim jí podle policie předal voucher na zájezd v hodnotě zhruba 200 tisíc korun. A díky němu Kratochvílová letos v březnu odletěla na exotickou dovolenou na Maledivy.

Peltův advokát Bronislav Šerák i obhájce Kratochvílové Petr Schopf v první reakci na toto zjištění Seznamu uvedli, že s voucherem to bylo jinak. Advokát Šerák slíbil, že vysvětlí jak. Den poté však už setkání odmítl - prý po dohodě s klientem.

„Vámi sdělená informace ohledně daru voucheru na zahraniční dovolenou paní Kratochvílové je zcela nepravdivá," sdělil, ale nepřímo potvrdil, že policie se tím zabývá. „Tato policejní konstrukce v žádném případě nemá oporu v provedených důkazech," uvedl.

Státní zástupce Ondřej Trčka, který Peltovu kauzu dozoruje, se nechtěl nyní k případu zájezdu pro Simonu Kratochvílovou vyjadřovat.

Podle informací Seznamu však policisté dosud zjistili, že Kratochvílová na zájezd odletěla, a dokonce žádala o dřívější návrat, než byl termín dovolené.

Bývalá náměstkyně prý také minimálně dvakrát kontaktovala cestovní kancelář, že by zájezd uhradila. To se podle zjištění policie ale zatím nestalo.

Úřednice magistrátu v San Marinu

Seznam také zjistil, že Simona Kratochvílová není mezi lidmi, o něž se policie kvůli dotacím zajímala, jediná, koho Miroslav Pelta do ciziny pozval.

Na palubě letadla do San Marina byla na konci března ve skupině pozvaných hostů i Soňa Fáberová, šéfka odboru sportu na pražském magistrátu.

Spolu s ní takto cestovalo několik desítek lidí. Dceřinou společnost fotbalové asociace - Fotbal Travel - přišel zájezd celkově na více než 4,7 milionu korun.

Vedení fotbalové asociace podle mluvčího Michala Jurmana nechce jména účastníků říct, protože prý nemá jejich souhlas.

Fáberová pro Seznam.cz potvrdila, že strávila v San Marinu tři dny. Co tam kromě sledování utkání fotbalové reprezentace dělala, říct nechce. „To asi nemá s případem dotační politiky Ministerstva školství nic společného,“ uvedla Fáberová na dotaz Seznam.cz, jak tři dny v San Marinu strávila. A doplnila, že kdo zájezd platil, neví.

Video: Ministryně Kateřina Valachová o kauze Pelta.

San Marino? Pelta si prý nevzpomíná

Fáberová byla stejně jako Pelta na začátku května v tomto případě zadržena, ale policie ji neobvinila. Při výslechu se však policisté Pelty na cestu Fáberové do San Marina ptali. Podle zjištění Seznamu odpověděl, že si na to už nevzpomíná.

O roli Fáberové se policie zajímá, protože seděla v expertní komisi, která doporučovala, kam mají státní peníze na sport jít.

Jak tvrdí detektivové, ve více než dvaceti případech došlo k tomu, že bylo ovlivněno rozdělení dotací. „Toto tvrzení nemá reálný základ,“ odmítla verzi policie Fáberová.

Reklama

Doporučované